Curtea Constituţională a României ar putea pronunţa, joi, decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii interimare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, potrivit Agerpres.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

PSD a atacat la CCR legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 89/2021, care reglementează asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Social-democraţii invocă decizii ale CCR conform cărora alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de presă ar fi fost neconstituţională, arătând că Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii SRTV şi SRR.

Potrivit sesizării, prin proiectul adoptat s-a încălcat, totodată, principiul bicameralismului, în condiţiile în care Camera decizională a adoptat o reglementare total diferită de cea adoptată de prima Cameră, modificându-se "substanţial" voinţa iniţiatorului.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că, "în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar (...) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii".

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege pentru aprobarea OUG 89/2021, deoarece la momentul adoptării acesteia nu exista un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impunea completarea în consecinţă a Legii 41/1994.