Decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna premier pe Dacian Cioloș este o cacealma, pentru că nici PNL, nici alte partide nu vor susține învestirea unui guvern Cioloș, spune fostul lider al PNL Ludovic Orban.

Discurs Ludovic OrbanFoto: Captura Facebook
  • "Din păcate, decizia de ieri a președintelui este mai degrabă o cacealma care nu numai că nu are ca obiectiv rezolvarea crizei, ci duce la adâncirea acesteia
  • E evident pentru orice om care cunoaște situația politică din România că, în ciuda bunelor intenții ale lui Dacian Cioloș și Dan Barna, decizia e una care nu ține cont de principiul loialității constituționalității și de desemnare un premier care să aibă șanse să fie învestit.
  • Vă spun de acum că nici PNL, nici alte partide nu vor susține învestirea unui guvern Cioloș (...)
  • Mă îndoiesc că preşedintele, deşi formal şi-a îndeplinit atribuţia desemnării premierului, nu pot să cred că nu este conştient că Cioloş nu are nicio şansă să formeze o majoritate", a declarat Orban.

El a lansat un atac dur la adresa PNL, care a mers la Cotroceni fără o propunere de premier, vorbind despre "gașca demolatoare care l-a impus pe Florin Cîțu la conducerea PNL și se cramponeaza de Florin Cîțu, neîntelegând că acesta nu mai are nicio șansă de a forma o majoritate parlamentară".

  • "Aş putea spune că, dacă în privinţa PSD e pagubă în ciuperci că nu au venit cu o propunere, în ceea ce priveşte PNL, decizia de a nu se prezena cu o propunere de premier este o decizie care practic a pus PNL în situţia de a nu avea o propunere şi a nu pune pe masa preşedintelui oportunitatea de a desemna un premier PNL (...)
  • Sunt convins că în spatele acestei cacealmale se ascunde decizia ca la a doua propunere să fie desemnat Florin Cîțu", a mai spus Orban.

Ludovic Orban spune că unica soluţie este refacerea coaliţiei PNL-USR -UDMR, cu sprijinul minorităţilor naţionale și că "era la îndemnînă desemnarea unui premier din partea PNL, altul decît Cîţu, o persoană onorabilă, care să se bucure de încrederea partenerilor de guvernare".