PSD a prezentat, miercuri, un proiect alternativ la bugetul de stat. Marcel Ciolacu susține că social-democraţii au elaborat o propunere de buget de stat deoarece au vrut ca populaţia să cunoască alternativa la "austeritatea" propusă de actualul Guvern. Astfel, PSD promite ca pensia minimă să fie de 1000 de lei, creșteri de salarii și un program de ”patriotism economic”.

Marcel Ciolacu, președinte PSDFoto: PSD

„Am fost întrebați care este rostul acestui . De ce am depus atâta efort, dacă nu avem majoritate în Parlament pentru a trece un astfel de buget. Știu. Pare ciudat. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când Opoziția prezintă un buget alternativ față de proiectul guvernului. Dar cetățenii trebuie să cunoască adevărul! Să știe care este alternativa la austeritatea propusă de această guvernare! Oamenii nu ne-au votat doar să-i criticăm pe cei care conduc acum România. Oamenii ne-au votat să venim cu soluții. Iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluții concrete pentru creșterea nivelului de trai al românilor”, afirmă Marcel Ciolacu.

Citește aici proiectul de buget pe 2021 făcut de PSD

Liderul PSD susține că bugetul alternativ este făcut pentru oameni, nu pentru clientela politică. Ciolacu a mai spus că bugetul alternativ are ca obiective stoparea COVID-19, vaccinarea populaţiei, investiţii în capital uman, în infrastructură şi o relansare a economiei. Ciolacu a subliniat că bugetul nu include noi taxe şi impozite, dar cele existente trebuie să fie plătite de toată lumea.

„Ţinta principală a bugetului alternativ e de a veni cu venituri de 374 miliarde din construcţia PIB al României. Astăzi mai este o premieră. Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, până pe 25 ianuarie nu a fost publicată execuţia bugetară a anului anterior pe 2020. Deja s-a depăşit legea cu 2 zile de către tandemul Cîţu-Orban. Aveau această obligaţie, dar ţinând cont că PSD e cel mai mare partid din România avem nişte cifre din execuţia bugetară pe 2020, iar tandemul Cîţu-Orban şi-au propus pe 2020 venituri de 360 miliarde şi au realizat 320 de miliarde”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD invită Guvernul Cîțu să plagieze bugetul alternativ al PSD.

„Invităm guvernul să ne plagieze bugetul. N-ar fi pentru prima oară când ne plagiază soluțiile. Dar e ok, dacă, astfel, oamenii au de câștigat. În același timp, prin prezentarea bugetului construit de PSD, demontăm minciuna Guvernului . Le arătăm că se poate!”, adaugă social-democratul.

Obiectivele principale ale bugetului construit de PSD pentru 2021:

  • 1. Stoparea răspândirii virusului Sars Cov 2, vaccinarea populației și creșterea capacității sistemului de sănătate prin investiții în capitalul uman și infrastructura din domeniul medical.
  • 2. Revenirea economică sustenabilă prin investiții masive din toate sursele de finanțare, prin consum crescut și prin stimularea exporturilor.
  • 3. Bani mai mulți la buget. O mai bună administrare și colectare a taxelor și impozitelor existente. Prin stoparea furturilor și prin raționalizarea cheltuielilor nejustificate. Prin criterii de performanță în instituții publice și companiile de stat, nu prin tragerea la sorți a acestor funcții. Prin prioritizarea investițiilor. Prin digitalizarea marilor sisteme publice.
  • 4. Stimularea muncii și creșterea veniturile angajaților cu salarii mici și medii – până la 6000 lei salariu brut lunar. Facilități pentru firmele care măresc substanțial veniturile angajaților. Practic, continuarea măsurilor PSD pentru ieșirea din cercul vicios al salariilor mici și consolidarea clasei de mijloc. Plus, un Pachet de Stimuli pentru creșterea natalității. Pentru că este un must, nu un moft!
  • 5. Siguranța locurilor de muncă. Propunem programe consistente de sprijin pentru Companii mari și IMM. Toate condiționate de menținerea și crearea de noi locuri de muncă.
  • 6. Patriotism economic. Un program de relansare a producției – Fabricat în România. Propunem programe și măsuri pentru refacerea unor industrii competitive, nu vânzarea celor mai importanțe companii ale statului român, pe nimic, acum în pandemie.

În proiectul prezentat, social-democrații ar aloca mai mulți bani către Sănătate-30%. Educație - 18% și Investiții - 18% și ar tăia de la bugetul Parlamentului. fondul de rezervă al premierului și acțiuni generale - ministerul Finanțelor.