Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, susține că gestul co-preşedintelui USR-PLUS Dacian Cioloş, "care consideră că este îndreptăţit să spună că el are un soi de drept de veto asupra propunerilor făcute de PNL, nu este doar unul de agresiune la adresa PNL, ci şi unul similar cu ce a făcut Liviu Dragnea".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Suntem obligați ca politicieni sa ținem cont de votul românilor, care au spus că vor o guvernare de dreapta în jurul PNL, alături de USR și UDMR, că ne place nouă, sau nu!", a scris Florin Roman pe Facebook.

El spune că a tăcut pe acest subiect întrucât a crezut că după aflarea rezultatelor campania se încheie și vor discuta "civilizat, în baza rezultatelor", iar "negocierile nu se fac atacând public prezumtivii aliați".

Liderul deputaților PNL îl compară pe Dacian Cioloș cu Liviu Dragnea: "Gestul domnului Cioloș care consideră că este îndreptățit să spună că el are un soi de drept de veto asupra propunerilor făcute de PNL nu este doar unul de agresiune la adresa PNL, ci și unul similar cu ce a făcut Dragnea! Am trăit acel moment în care deși am fost desemnat de PNL să ocup președinția Comisiei de Administrație Publică, am așteptat un an și o decizie a CCR, pentru a primi ce mi se cuvenea. Atunci, Dragnea a spus: <> Speram să nu mai traiesc un astfel de moment și din păcate, văd un gest similar la Dacian Cioloș". Roman susține că, din acest motiv, a propus împreună cu Dan Motreanu ca în negocierile viitoare să fie clar stipulat că liberalii nu se implică în numirile USR, dar "și viceversa e valabilă".

"Sper ca cei de la USR sa înțeleagă că nu pot fi puse sub semnul îndoielii nici cele 10 procente în plus ale PNL, nici ponderea de 55% a PNL în prezumtiva coaliție de dreapta! Doar prin buna credință și respectarea voinței romanilor putem construi împreuna! Astfel de gesturi de agresiune nu fac bine dreptei și netezesc calea PSD spre guvernarea unei Românii pe care pur și simplu a nenorocit-o!", adaugă Florin Roman.

Reamintim că discuțiile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta s-au blocat după ce PNL a refuzat să cedeze USR-PLUS șefia Camerei Deputaților, pe care o voia pentru Ludovic Orban. În aceste condiții, liberalii au decis să vină cu o nouă propunere de premier - Ludovic Orban.

USR-PLUS a anunțat miercuri, pe Facebook, că nu consideră că varianta Ludovic Orban premier ar fi cea potrivită și nu e de acord cu o astfel de nominalizare. "Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, a scris USR-PLUS.

Miercuri seară, după ședința conducerii liberalilor, Ludovic Orban a anunțat că PNL va merge la negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare cu două variante: Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților sau Orban premier și Cîțu președinte al Senatului. Orban a spus că este nevoit să comunice public decizia liberalilor în condițiile în care partenerii de discuții au încălcat înțelegerea de a comunica în comun și le-a cerut celor din USR-PLUS "respect față de parteneri și cetățeni", astfel încât "să fie evitată declanșarea unui război mediatic".

Și conducerile USR și PLUS s-au întrunit miercuri seară pentru a decide mandatul cu care vor merge la negocieri, joi, cu PNL și UDMR. La fel ca PNL, USR-PLUS are două variante, însă niciuna nu coincide cu cea a liberalilor:

  • Varianta 1: Florin Cîțu premier, șefia Camerei Deputaților - USR, șefia Senatutlui - PNL.
  • Varianta 2: Dacian Cioloș premier, șefia Camerei Deputaților - PNL, șefia Senatului - PNL.