Inspecţia RAR pentru trotinete şi biciclete electrice nu va fi obligatorie, a precizat luni UMDR într-un comunicat, conform Agerpres.

TrotineteFoto: Hotnews

Potrivit UDMR, „o serie de informaţii false au fost răspândite, în ultimele zile, în presa naţională, referitor la înregistrarea trotinetelor şi a bicicletelor electrice la Registrul Auto Român (RAR) şi despre obligativitatea inspecţiei tehnice periodice la aceste vehicule lente, în condiţiile în care săptămâna trecută preşedintele a promulgat o lege iniţiată de UDMR, care permite înregistrarea vehiculelor electrice lente care circulă cu o viteză mai mică de 25 de kilometri pe oră, dar care nu se referă la trotinete şi la biciclete electrice”.

„Încă de la iniţierea proiectului de lege, mass-media centrală a informat continuu că UDMR doreşte să facă obligatorie înregistrarea şi inspecţia tehnică periodică a trotinetelor şi a bicicletelor electrice, deşi această iniţiativă nu a vizat acest lucru. Utilizarea trotinetelor şi a bicicletelor electrice este reglementată prin articolul 12 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2020, în care se precizează, foarte clar, faptul că proprietarii trotinetelor şi ai bicicletelor electrice nu trebuie să înmatriculeze aceste vehicule şi nu trebuie să se prezinte la inspecţia tehnică la RAR cu acestea”, a subliniat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Benedek Zacharie.

Deputatul a menţionat şi faptul că soluţia impusă de UDMR prin această lege funcţionează bine în ţările occidentale. Legea nr. 260/2020, elaborată de UDMR, a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial şi este în vigoare, a precizat Benedek Zacharie, potrivit comunicatului UDMR.

În octombrie, Camera Deputaţilor, decizională, a adoptat un proiect de lege, inițiat de UDMR, care prevede introducerea unei noi categorii de vehicule - şi anume vehicule rutiere lente, pentru a putea fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român (RAR).

Proiectul a avut ca obiect de reglementare completarea OUG 78/2000 în sensul instituirii posibilităţii de înmatriculare şi înregistrare de către RAR a vehiculelor rutiere lente.

Totodată, acesta prevede definirea vehiculelor rutiere lente ca fiind vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h.

Citește și: