Recomandat de PNL

Guvernarea PNL și Președintele Iohannis au menținut România pe direcția Vest. Vizite importante în SUA, Franța și Israel

de     Smile Media
Duminică, 1 noiembrie 2020, 12:15 Actualitate | Politic


Guvernarea PNL și Președintele Iohannis au menținut România pe direcția Vest.
Foto: Presidency.ro
​Unele dintre mai mari dorințe ale românilor după 1990 au fost aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană. România se află astăzi în clubul democrațiilor euro-atlantice deoarece românii le-au cerut acest lucru politicienilor, chiar și atunci când la București clasa politică era încă legată de Uniunea Sovietică. Aderarea la NATO (2004) și la Uniunea Europeană (2007) au produs pentru România cea mai bună perioadă din istoria sa. Românii se bucură astăzi de o securitate fără precedent în istorie, se bucură de un nivel de trai mai ridicat ca niciodată și beneficiază de drepturi și libertăți care nici măcar nu putea fi imaginate în urmă cu 30 sau 50 de ani, când ne aflam în plină dictatură comunistă.

Din păcate, în societatea românească continuă să existe o puternică și influentă partidă anti-reformistă care încearcă de trei decenii să încetinească ritmul cu care România se aliniază la instituțiile și standardele euro-atlantice. Această grupare anti-reformistă și cu nostalgii comuniste se află adunată în cea mai mare parte în PSD. Acești oameni se uită cu interes către modele de societate care sunt incompatibile cu democrația liberală de tip occidental, țări în care conducătorii stau cu deceniile la putere, țări în care conducătorii nu răspund nici în fața cetățenilor, nici în fața justiției.


PSD și admirația pentru Est


Liviu Dragnea a încercat începând cu 2017 să imprime tuturor guvernelor pe care le-a controlat direcția Est. Același Liviu Dragnea promitea, fără să aibă dreptul, mutarea ambasadei României din Israel, contrar rezolutiilor Consiliului de Securitate, ceea ce ne-a costat credibilitatea în Orientul Mijlociu și poziția de membru nepermanent a aceluiași Consiliu de Securitate ONU.

Primul premier “garantat” de Liviu Dragnea - Sorin Grindeanu - declara că șeful său i-a reproșat că nu a îmbunătăți relațiile cu Rusia. La rândul lui, Mihai Tudose, următorul premier Dragnea-PSD își făcea un titlu de glorie din faptul că va aduce în România banii Chinei, bani cu care ar fi construit spitale, autostrăzi și, evident, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Viorica Dăncilă a rămas în istorie pentru harababura din guvernul său, inclusiv în zona de politică externă și apărare. De altfel, într-un articol recent semnat de Dăncilă în Jerusalem Post, fostul premier cerea nici mai mult nici mai puțin decât normalizarea relațiilor cu Rusia.

În ultimii 3 ani în care au fost la guvernare, pesediștii au făcut tot posibilul să lovească în interesele economice și comerciale ale României și să sprijine interesele altor state. Așa a apărut infama OUG 114, care lovea în firmele românești care exploatau gazele naturale în România, fapt ce a dus la o creștere semnificativă a exporturilor de gaze naturale din Rusia. Tot pe aceeași logică a apărut și legislația extrem de dură care practic bloca exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Întâmplător sau nu, cât timp au fost la guvernare, pesediștii s-au certat cu partenerii noștri euro-atlantici. Tocmai de aceea, în puținele lor vizite în Occident au fost tratați cu răceală de liderii europeni. În plus, niciun lider euro-atlantic important nu a dorit să se afișeze cu ei în acele vremuri.

Direcția Vest. Vizite de succes în SUA, Franța și Israel

Una dintre prioritățile Guvernului liberal a fost să readucă România la aceeași masă cu aliații noștri din Occident. România avea deja un lider respectat în Vest, pe președintele Klaus Iohannis, un partener de dialog credibil pentru toate cancelariile occidentale. Klaus Iohannis a fost unul dintre puținii lideri care au vizitat Casa Albă de două ori în timpul primului mandat al președintelui Trump, o onoare de care beneficiază doar cei mai importanți aliați ai Statelor Unite.

Cu toate acestea, guvernele PSD au preferat să se certe cu aliații noștri din Vest și chiar să blocheze investiții occidentale în economia noastră. De aceea, Guvernul liberal a fost ocupat să șteargă efectele negative ale administrațiilor pesediste și să reconecteze și chiar să întărească dialogul politic și relațiile economice și comerciale cu prietenii noștri din Occident.

Ultimele săptămâni au fost marcate de o adevărată ofensivă diplomatică a Guvernului României. Am avut o importantă serie de vizite de miniștri în Statele Unite, am avut o importantă vizită a premierului Ludovic Orban în Franța, împreună cu o delegație relevantă de miniștri și în curând vom avea de asemenea o vizită robustă în Israel și Palestina a șefului Guvernului. Cele trei momente aduc beneficii uriașe pentru România și pentru români.

Din SUA vin investiții și garanții de securitate

Statele Unite au rămas în tot acest timp cel mai important aliat al țării noastre și un prieten cu care avem relații excelente la toate nivelurile. Acest lucru este demonstrat și de faptul că 3 miniștri extrem de importanți - Externe, Economie și Apărare - au efectuat vizite de succes la Washington. Din această vizită am obținut lucruri extrem de importante pentru români.

În primul rând, am obținut un pachet de investiții americane în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari, bani ce vor fi utilizați în special pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru reabilitarea Reactorului 1. Exista perspectiva unei finanțări americane importante și pentru construcția căii ferate Constanța – Gdansk, ce va lega astfel flancul estic al NATO de la nord la sud până la Marea Neagră. Această cale ferată va aduce beneficii economice uriașe, dar va fi totodată extrem de utilă în cazul în care vom fi nevoiți să mutăm trupe în interiorul granițelor NATO, fie pentru a ne ajuta Aliații, fie pentru a primi ajutor de la Aliați. Tot în domeniul infrastructurii, americanii vor investi în Via Carpatia, o autostradă care va lega Marea Baltică de Marea Mediterană, și care va traversa deci și România.

În al doilea rând, sperăm ca împreună cu prietenii noștri americani să începem cât mai repede exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, ceea ce ar aduce pentru noi o creștere a securității energetice dar și beneficii economice majore.

La Washington am discutat despre o creștere generală a prezenței militare americane în România, fapt ce ar crește și mai mult gradul de securitate pentru români.

O altă temă extrem de importantă a fost aceea a dezvoltării sistemului 5 G, având grijă ca de acest lucru să beneficieze atât companiile românești, cât și fiecare român, dar mai ales având grijă ca acest lucru să nu reprezinte o vulnerabilitate pentru securitatea națională.

Toate acestea demonstrează că dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic se dezvoltă mai mult ca niciodată. Relația cu SUA este extraordinară în acest moment și intenționăm să o menținem la acest nivel.

Ne reconectăm cu prietenii noștri francezi

Ludovic Orban este primul șef de guvern român care face o vizită oficială la Paris după patru ani. In acelasi timp, spune foarte mult pentru respectul de care se bucură guvernul Orban, faptul că premierul român a fost primul omolog primit în vizită de premierul Franței. La Paris, cei doi premieri au semnat Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța. Colaborarea bilaterală va fi întărită pe dimensiunea de securitate, economică, culturală și societală.

România și Franța au interese comune în interiorul Uniunii Europene, de exemplu în chestiunea politicii agricole comune. În plus, investițiile franceze în România sunt extrem de importante pentru noi. Investițiile franceze au creat sute de mii de locuri de muncă și generează prosperitate.

Premierul a fost însoțit la Paris de miniștrii Economiei, Agriculturii, Apărării și de Externe, adică domeniile în care cele două țări și-au asumat să-și întărească colaborarea. În urma acestei vizite, am obținut de la partea franceză promisiunea unei creșteri importante a investițiilor din Hexagon în România, în special în domeniul energetic și în agricultură. Companiile franceze vor investi alături de cele americane la Cernavodă, asta deși în urmă cu 3 ani au fost practic gonite de Liviu Dragnea care visa la parteneriate cu companii chineze.

Extrem de important, în Franța s-a discutat despre susținerea pe care Parisul urmează să ne-o acorde pentru aderarea la OECD și pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Vizită în Israel și Palestina

Săptămâna viitoare, premierul Orban va merge la Ierusalim, unde se va întâlni cu premierul Netanyahu, un lider politic care în ultimele luni a restabilit relații normale cu majoritatea statelor arabe din regiune. Vizita are în primul rând o componentă economică, urmată de componenta strategică.

Cei doi șefi de Guvern vor discuta despre creșterea investițiilor israeliene în România, despre cum putem aduce mai mulți turiști israelieni în țara noastră, despre cooperarea în domeniul medical, un domeniu în care Israelul este unul dintre liderii globali, despre cooperarea în domeniul agriculturii, un alt domeniu unde statul evreu are performanțe nemaiîntâlnite, dar și despre tehnologii și inteligență artificială.

Cei doi premieri pregătesc și o ședință de guvern comună, ce va avea loc în primăvară.

Acest articol a fost redactat de PNL
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6886 vizualizari

 • +1 (25 voturi)    
  E bun Vestul... (Duminică, 1 noiembrie 2020, 12:23)

  Nyk1 [utilizator]

  ...dar ar trebui să reparăm și relațiile cu Estul.
  • +6 (20 voturi)    
   Sigur, suntem deschisi la dialog. (Duminică, 1 noiembrie 2020, 14:48)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Doar un "mic" amanunt: sa ne dea intai Tezaurul, Basarabia, si apoi sigur ca da, mai vorbim.

   Deocamdata Rusia este hotul care ti-a furat vaca, a mancat-o, si tot el tipa in gura mare ca isi doreste "normalizarea relatiilor".
   • -6 (10 voturi)    
    usurel (Luni, 2 noiembrie 2020, 10:43)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui clint

    grosul tezaurului a fost luat de nemti de la rusi, apoi de francezi de la nemti; intreaba-l pe nen'tu macrou de sanatate
    • +2 (6 voturi)    
     Asa-i cand bei prea multa vodka. (Luni, 2 noiembrie 2020, 15:57)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Nu-i asa ca americanii nici n-au ajuns pe Luna ?
     S-au intalnit la jumatatea drumului cu niste francezi care fugisera din calea nemtilor atat de tare, incat au ajuns tocmai in spatiu, si care le-au furat naveta si costumele americanilor. Iar cand au ajuns pe Luna, francezii au fost intampinati de niste rusi, ajunsi primii de fapt acolo, care i-au imbatat si i-au lasat in izmene.
     Ala de tzopaia pe Luna cu steagul US in mana era de fapt un rus vesel, bucuros ca le-a tras-o atat americanilor, cat si francezilor.

     Cum dracu sa le fure tezaurul, cand Moscova nu a fost niciodata cuerita?
    • 0 (2 voturi)    
     Amice, minti cu nerusinare (Luni, 2 noiembrie 2020, 21:44)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     mai citeste putina istorie, dar nu de aia sovietica.
     Conducatorii Romaniei de atunci au gresit cand au incredintat tezaurul rusilor, da.
     Mai apoi insa, sovieticii au reactionat cu grosolania caracteristica, si inca o fac.
     Cine te-a aburit in halul asta ? Nen'tu putin ?
    • +1 (3 voturi)    
     Minciuna nu te prinde! (Marţi, 3 noiembrie 2020, 10:16)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Chiar îți stă rău !!!.Tezaurul are garanții de stat.Nu ne povesti tu cum au fost rușii.Ce nu puteau lua cu ei(citește fura),distrugeau.Împușcau vita,luau un picior și dacă proprietarul încerca să ia restul era împușcat.Pentru o găleată de vin,găureau butoiul cu pistolul mitralieră și lăsau vinul să curgă.Și câte alte grozăvii care ție îți par lucruri civiliizate.Nemții nu au intrat în Moscova și toate valorile care erau în teritoriul ocupat de nemți,au fost transferate de ruși în Siberia.
  • +6 (16 voturi)    
   Gresit tovarase! (Duminică, 1 noiembrie 2020, 15:18)

   junshi [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Noi nu avem ce repara cu Rusia ca nu am distrus cum au facut ei in ralatia cu Romania!
   Daca ei au ceva de raparat si nu m ai stau cu coada sus,... si nici asa eu personal nu sunt de acord dupa ce nu si au respectat nici un acord in toata existenta ei!! E o pierdere de vreme, dupa care Romania a avut mult de suferit!!!
 • -1 (27 voturi)    
  - (Duminică, 1 noiembrie 2020, 12:45)

  tomlin [utilizator]

  "Guvernarea PNL și Președintele Iohannis au menținut România pe direcția Vest"

  Anal-fabeti care au udat buretele la lectia asta: au pastrat sensul, bey, directia este aceasi si spre Est. Prostia conduce Romania !
  • -3 (17 voturi)    
   Depine (Duminică, 1 noiembrie 2020, 14:58)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   " Această grupare anti-reformistă și cu nostalgii comuniste se află adunată în cea mai mare parte în PSD." -da, o importanta parte se afla inca si in PNL.

   Sa nu uitam de Tariceanu - cearta cu Basescu a fost pe avioanele americane si pe retragerea trupelor din Irak, adica, Motocicleanu voia sa joace dupa cum ii canta Rusia. Si au mai fost si altii, gen Patriciu, care finanta in secret PSD.

   Toti presedintii, de la aderarea UE si NATO au fost pro-occidentali, de fapt, "intamplator" nu a fost niciunul de la PSD. Bineinteles ca sub ei, prin partidele lor, au fost destule elemente pro-ruse. Nu ai ce sa faci, Romania a fost infestaa de aceste elemente, Ceausescu s-a mai opus, dar dupa 89, ele s-au miscat in voie. Sa nu uitam ca Iliescu l-a pus ministru apararii pe Militaru, un spion KGB dovedit si marginalizat, a carui prima grija a fost distrgerea contrainformatiilor, partea buna a Securitatii, care chiar ne apara de elemente straine.

   O buna parte a elementelor pro-ruse, anti-occidentale, a plecat deja din PNL, numindu-se acum ALDE. E bine ca ati scapat de elemente sinistre de la centru, ca Norica Nicolai, Vosganian, ar fi bine sa va uitati si in teritoriu, unde cred ca mai aveti destul de multa curatenie de facut.
  • +1 (1 vot)    
   Unii rămân proști. (Marţi, 3 noiembrie 2020, 10:18)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   Nu pot să te contrazic.Evidențele dovedesc că ești.Niciodată un prost nu va recunoaște că sunt și oameni deștepți !!.
 • +7 (25 voturi)    
  Cuvantul cheie este "menținut" (Duminică, 1 noiembrie 2020, 15:30)

  Adi_rus [utilizator]

  Corect spus: "au menținut". Dar n-au facut nimic sa stimuleze, sa creasca, sa monetizeze partneriatul cu vestul. Asta e marea problema si ea e cauzata de coruptia care colcaie in interiorul PNL si in fata careia Johanis inchide ochii. Ba inca o tolereaza fatis prin numirile pe care le-a facut la principalele parchete: procurori supusi, cel mai probabil "acoperiti" de-ai lui Helvig care sa nu faca galagie pt a nu-i agita pe europeni si americani.

  Ce mi-e PNL, ce mi-e PSD. Aceeasi mizerie. Ca doar isi tot transfera aceleasi cadre de la unii la altii. E ca si cum schimbatul tricourilor cand mergi la fotbal cu prietenii.
  • -5 (13 voturi)    
   - (Duminică, 1 noiembrie 2020, 22:06)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   nene, directia si sensul sunt doua notiuni diferite cu semnificatii diferite, doar un prost poate sa le amestece !
 • -3 (11 voturi)    
  da adevarat (Duminică, 1 noiembrie 2020, 19:34)

  vodatepes [utilizator]

  Da e adevarat mai avem putin si ii ajungem la numarul de imbolnaviri in 24 ore de Covit. Suntem in spatele lor inca putin si ij ajungem prin decembrie dupa 6 o sa avem asa vreo 16000 de cazuri pe zi.
 • +3 (13 voturi)    
  Evident (Luni, 2 noiembrie 2020, 9:36)

  vlad.pe [utilizator]

  Cand tii romanii in carantina 3 luni apoi deschizi granitele sa ne reinfectam, cand trimiti oamenii la munca in Germania desi este pericol de Covid, cand refuzi sa prezinti situatia imbolnavirilor pe judete, cand cumperi masti la suprapret sau cand apelezi la populatie sa doneze 2 Euro pentru Spitale ... normal ca mentinem situatia.
 • +1 (13 voturi)    
  intrebare (Luni, 2 noiembrie 2020, 10:44)

  srpc [utilizator]

  care e castigul cetateanului roman din asta? repet, castigul real, nu umori stravechi sau sepci colorate
  • 0 (0 voturi)    
   Întreabă-l ce a votat. (Marţi, 3 noiembrie 2020, 14:30)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Dacă a votat infractori și trădători ,are ce a votat.
 • -1 (5 voturi)    
  Au fost, dar mai tarziu (Luni, 2 noiembrie 2020, 17:38)

  ccteddy [utilizator]

  Pai in SUA a fost si Dragnea,, la fel si in Israel, chiar insotit de dna Dancila (conducatoarea Europei pt 6 luni) Deci, unde e meritul? Ca sa spui ca trebuie sa ceri aprobare de la Berlin, nu trebuie sa te duci pana in Franta. Foloseste e-mail-ul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by