Fostul preşedinte Traian Băsescu îi transmite premierului Ludovic Orban să nu mai stea "la mâna PSD" să aprobe legea carantinării, pentru că are toate instrumentele legale să ia măsuri concrete împotriva pandemiei, referindu-se la documente internaţionale. "Acționează! Dacă nu, <>!", este mesajul lui Băsescu către Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

Băsescu a postat pe Facebook un mesaj intitulat "Dragă Orban, călătorului îi șade bine cu drumul...".

El spune că România a semnat un Tratat Interguvernamental transpus în legislația română prin HG nr.758/2009 și operaționalizat prin ordinul ministrului nr.1638/2014, pentru punerea în aplicare a Regulamentului Internațional de Sănătate 2005 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, există o decizie (Decizia COM 2011/866 - 2011/0421), care transpune Regulamentul Internațional de Sănătate și dezvoltă la nivel european un sistem de alertă pentru lupta împotriva transmiterii epidemiilor și pandemiilor și care este parte a sistemului global coordonat de OMS.

"Ai deci și un Tratat Interguvernamental și o Decizie a Parlamentului European și a Consiliului, privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate. Așadar, ai toate instrumentele legale să acționezi pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19. Dacă o faci sau nu, depinde doar de tine, instrumentele legislative le ai", îi transmite Băsescu lui Orban.

El spune că toate documentele de reglementare, fie că sunt europene, fie că sunt naționale sau ținând de ONU, ca Tratat Interguvernamental, asigură elementele esențiale și obligatorii de punere în aplicare a mecanismelor de luptă împotriva epidemiilor și pandemiilor.

"Tu și guvernul dispuneți de toate mijloacele legale pentru protejarea propriului popor de epidemii și pandemii și în același timp aveți obligații majore față de comunitatea internațională. Nu mai sta inutil la mâna PSD-ului, care nu face decât un joc de extindere a pandemiei în populația țării. Acționează! Dacă nu, ”hasta la vista, baby”! Vezi titlul", adaugă Băsescu.

Legea privind carantinarea și izolarea, inițiată de Guvern și modificată în Camera Deputaților, ar fi trebuit votată sâmbătă de senatorii, care au amânat însă votul, actul normativ nefiind încă avizat de Comisia juridică.