Clubul Parlamentarilor Români "Ion Raţiu" ar urma să primească în folosință gratuită un teren de aproape 5.000 de metri pătrați în centrul Bucureştiului, pe care parlamentarii să îl poată folosi ca să joace tenis. Proiectul de lege prin care acest teren să intre în folosința gratuită a parlamentarilor a fost inițiat de 15 parlamentari de la toate partidele și prevede ca inclusiv utilitățile să fie plătite din bani publici.

Teren tenis parlamentariFoto: Parlamentul Romaniei

Proiectul de lege a fost semnalat de către deputatul USR Cristina Prună.

  • "Ce preocupări mai au parlamentarii? Ei bine, își fac cadouri, pentru acum și pentru <>. Au depus o inițiativă legislativă prin care Clubul Parlamentarilor Români Ion Rațiu va primi 4857 mp, în inima Bucureștiului, pentru a-l folosi gratuit.
  • Ce credeți că se face pe acest teren? Foștii și actualii parlamentari vor juca tenis și se vor delecta cu răcoritoare. Motivația, că astfel de cluburi finanțate din banii cetățenilor există și în alte țări, este aberantă.
  • Problema nu e existența clubului, ci beneficiile pe care le primește din bani publici. Astfel, inițiativa prevede inclusiv că utilitățile vor fi plătite din bugetul Camerei Deputaților. În plus, Clubul Parlamentarilor poate înainta propuneri de cheltuieli pentru a fi incluse în bugetul Camerei Deputaților. Nu se impune niciun fel de regulă. Adică, dacă parlamentarii pot dori luna de pe cer, aceasta va fi bugetată printre cheltuielile Camerei Deputaților", a scris pe Facebook deputatul USR.

Ea spune că proiectul a fost semnat de parlamentari de la toate partidele, mai puțin USR.

Ce prevede proiectul de lege, înregistrat la Camera Deputaţilor în 26 iunie:

  • "Se transmite în folosinţă gratuită a Clubului Parlamentarilor Români <> terenul în suprafaţă de 4.857 mp. Terenul e destinat amenajării bazei sportive a Clubului Parlamentarilro Români <> compusă din 4 terenuri de tenis, un imobil format din parte şi terasă acopertă şi un chioş pentru răcoritoare, şi este identificat conform planului din anexa care face parte din prezenta hotărâre.
  • Plata cheltuielilor cu utilităţile (gaze, apă rece şi energie electrică) se va suporta din bugetul Cametei Deputaţilor. În acest sens, Clubul Parlamentarilor Români „Ion Raţiu” va transmite anual propuneri de cheltuieli în vederea includerii în proiectul de buget al Camerei Deputaţilor".

Proiectul de lege modifică astfel o hotărâre din iunie 2012 a Camerei Deputaților privind transmiterea acestui teren în folosința Clubului parlamentarilor români. Terenul se află în curtea palatului parlamentului.

Cum motivează parlamentarii "necesitatea" acestui cadou

Parlamentarii care au inițiat acest proiect susțin în expunerea de motive că astfel de cluburi există şi în alte state membre UE, precum Polonia, Cehia, Croaţia, Ungaria sau Italia, cu care în ultimii ani Clubul Parlamentarilor Români "a avut contacte şi acţiuni comune, ce se înscriu în dimensiunea de dimensiune parlamentară”.

"Exemplificăm în acest sens participarea echipelor de tenis ale parlamentarilor Clubului nostru la 15 turnee interparlamentare, ca şi câştigarea unuia dintre ele de către echipa noastră”, arată inițiatorii.

Ei se plâng că în ultimii trei ani "sprijinul financiar din partea Camerei Deputaților a încetat să mai fie acordat Clubului Parlamentarilor Români, astfel că clubul nu a mai beneficiat de aceeași susținere financiară, ceea ce a făcut ca în prezent situația financiară să fie una precară, să fie acumulate datorii insuportabile la furnizorii de utilități, iar sumele strânse din cotizații și donații să nu fie în măsură să stingă datoriile".

Cine sunt cei 15 parlamentari care au inițiat acest proiect de lege:

  • Deputații PNL Laurențiu Leoreanu, Ovidiu Raețchi, Florin Roman și Gigel Știrbu
  • Parlamentarii PSD Oana Florea și Iulian Iancă (deputați) și Ilie Niță și Liviu Marian Pop (senatori)
  • Deputații PMP Constantin Codreanu și Petru Movilă
  • Deputații minorităților naționale Andi-Gabriel Grosaru și Dragoș Gabriel Zisopol
  • Deputați PRO Europa Ion Mocioalcă și Octavian Petric
  • Deputatul UDMR Magyar Lorand-Balint