Comisia Juridică a dat marți, raport favorabil unui proiect de lege care permite ca derularea de programe de educație sexuală să se facă doar cu acordul scris al părinților. Deputații juriști au avizat favorabil un amendament propus de patru parlamentari PSD și PNL prin care sintagma „educație sexuală” este înlocuită din lege cu „educație sanitară".

HotNews.roFoto: Hotnews

În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților patru parlamentari PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Președintele Comisiei Juridice a explicat pentru HotNews.ro că susține amendamentul pentru că orice părinte trebuie să știe și să aibă acces la genul de informații la care este expus propriul copil.

"S-au derulat în școli tot felul de programe de educație sexuală ciudate care pot fi întelese greșit de copii. În primul rând aceste programe trebuie făcute gradual, în funcție de vârsta copiilor. La clasele primare de exemplu, educația sexuală de foarte multe ori era predată sub forma unor filmulețe agresive pentru acestă vârstă. (...) E normal ca părinții să știe și să-și dea acordul în ceea ce privește educația pe care doresc să fie predată copiilor", a explicat Nicușor Halici pentru HotNews.ro.

Ce prevede legea în vigoare (45/2020)

  • ”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Amendamentul nou introdus:

  • "Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor". (Autorii amedamentului: Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).

​Deputați juriști au dat raport favorabil proiectului de lege amendat iar acesta urmează să intre miercuri, la vot final. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.