Lege adoptată: ​4 iunie - Ziua Tratatului de la Trianon / Kelemen: E un proiect inutil

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2020, 15:38 Actualitate | Politic


plen Parlament
Foto: AGERPRES
Camera Deputaţilor a decis, miercuri, ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 235 voturi ''pentru'', 21 ''împotrivă'' şi 25 abţineri.

Iniţiativa legislativă prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon.

În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic. Instituţiile publice, din fonduri proprii, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot sprijini aceste manifestări. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Senatorul PSD Titus Corlăţean, unul dintre iniţiatori, a menţionat că proiectul de lege vizează "o simbolistică naţională importantă pentru statul român modern şi contemporan".

"Acest proiect de lege face referire la momentul 4 iunie 1920 atunci când Tratatul de pace de la Trianon a fost semnat de puterile aliate, câştigătoare ale Primului Război Mondial, inclusiv România cu Ungaria, ca succesor al Imperiului austro-ungar. (...) Tratatul de pace de la Trianon a consfinţit recunoaşterea internaţională a frontierelor României reîntregite cu Transilvania unită cu România şi a consacrat drepturile civile şi politice ale românilor care constituiau populaţia majoritară în Transilvania, drepturi pe care aceştia nu le-au avut sub dualitatea austro-ungară", a spus Corlăţean.

El a subliniat că nu este o lege îndreptată împotriva cuiva.

"Nu e o lege îndreptată împotriva unei minorităţi naţionale. Acest moment poate să fie un cadru de dialog la aceeaşi masă, ceea ce nu s-a întâmplat în aceşti ani, a celor care au opinii diferite cu privire la simbolistica lui 4 iunie. (...) Nu este îndreptat împotriva altui stat.Trebuie să luăm notă că în toţi aceşti ani au fost forţe politice la Budapesta, partide cu pusee naţionaliste sau chiar xenofobe, aşa cum este partidul Jobbik sau Fidesz, care au promovat constant şi teorii şi idei politice care ne-au ofensat pe noi ca naţiune română şi proiecte de lege care au deveni legi - legea comemorării tratatului de la Trianon şi legea privind cetăţenia ungară pe criterii etnice", a adăugat Corlăţean.

UDMR a criticat acest proiect pe care îl consideră ''inutil'', liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, menţionând că proiectul nu poate schimba nimic.

"Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru naţiunea română a fost o bucurie imensă, pentru naţiunea maghiară şi pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriaşă şi o tristeţe imensă. Această stare de fapt nici unii, nici alţii nu mai pot schimba prin astfel de dezbateri şi adoptând acest proiect de lege. (...) Am convingerea că, în această instituţie, în Parlamentul României ar fi mult mai util, mult mai pragmatic, mai aproape de adevărul de azi şi de cel de mâine, dacă am căuta şi dacă am găsi fapte care ne apropie şi nu subiecte care ne despart", a spus Kelemen Hunor.

El s-a întrebat ce se doreşte a se demonstra prin adoptarea acestui proiect.

"Cu Transilvania v-aţi îmbogăţit şi cu noi, cu moştenirea noastră culturală, cu trecutul nostru, cu tot. Condiţiile în care trăieşte o minoritate, felul în care se simte pe pământul natal - depind, în primul şi în primul rând, de dumneavoastră. Noi, cei care am rămas în România, am acceptat că această ţară este şi ţara noastră, este şi căminul nostru şi aici vrem să construim viitorul copiilor noştri. O majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remuşcări, niciodată nu îşi demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenţionat situaţii în care celălalt se simte umilit, ofensat şi este batjocorit, stigmatizat, aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România. Până la urmă se pune întrebarea: ce vreţi să demonstraţi cu acest proiect? Şi cui vreţi să demonstraţi? (...) Constat că încă nu s-a terminat competiţia lansată acum trei săptămâni de preşedintele Republicii, competiţie prin care aveţi impresia că, dacă săptămânal veţi demonstra că sunteţi anti-maghiari, aţi rezolvat, automat, toate problemele României", a transmis liderul UDMR.

Liberalii au anunţat că votează proiectul. "PNL va vota acest proiect de lege. Acest lucru sper că este clar pentru toată lumea şi nu mai este cazul să facem speculaţii. (...) Noi susţinem această iniţiativă pe care o considerăm salutară", a declarat deputatul liberal Daniel Gheorghe.

"Este important 4 iunie 1920 pentru că este momentul în care se pune capăt Imperiului austro-ungar sau dublei monarhii. (...) Cred că Tratatul de la Trianon nu poate fi pus în niciun fel sub semnul întrebării. (...) Cred că şi domnul prim-ministru al Ungariei Viktor Orban ar trebui să-şi modifice hărţile pe care le deţine în biroul dumnealui şi să-şi dea seamă că orice tentativă de a reveni asupra unor realităţi anterioare Tratatului de la Trianon este vetustă, injustă şi penibilă din punct de vedere moral şi al tratatelor internaţionale. PNL, partidul Brătienilor, va vota şi va susţine în deplinătatea sa acest act normativ care vine în momentul centenarului Tratatului de la Trianon", a spus deputatul liberal.

Deputatul minorităţilor Varujan Pambuccian a anunţat că este în favoarea acestui proiect.

"Grupul minorităţilor va vota pentru acest proiect de lege. (...) Niciunul dintre popoarele pe care le reprezintă grupul nostru nu priveşte în niciun fel acest proiect ca un moment împotriva poporului maghiar. Absolut deloc. Este un moment care a consfinţit România Mare. (...) Pentru noi România Mare a însemnat un moment extraordinar de important, a însemnat un moment care a transformat idealurile din Proclamaţia de la Alba Iulia în realităţi şi rolul nostru este, printre altele, să transformăm în realităţi toate idealurile de atunci. (...) Ca armean, vreau să spun că România Mare a fost primul stat din lume care ne-a oferit adăpost în momentul în care fugeam de genocid, lucrul acesta nu o să-l uităm", a adăugat Pambuccian.

Şi PMP a susţinut acest proiect. "Este o zi istorică. Trebuie să avem curajul să ne asumăm istoria realist, nu cum ar dori unii sau alţii în funcţie de interesele de conjunctură. (...) PMP, în semn de profund respect pentru istoria României, va vota pentru acest proiect", a arătat liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa:AGERPRES
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8341 vizualizari

 • +6 (22 voturi)    
  Mai bine 4 August- Ziua infrangerii Rev Bolsevice (Miercuri, 13 mai 2020, 15:59)

  xolv [utilizator]

  la Budapesta.
  • 0 (20 voturi)    
   Numai legi extremiste, tipice psd si Vadim Tudor! (Miercuri, 13 mai 2020, 16:56)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Obsesia psd-ului ciumei rosii este de a atrage electoratul lui Vadim Tudor si arunca acelasi limbaj extremist, nationalist, rasist impotriva ungurilor si Ungariei! Acest discurs nu ar trebui sa existe in 2020, in Uniunea Europeana si ar trebui amendat si anulata orice lege in acest sens. NICIODATA nu o sa auziti un discurs anti-maghiar extremist din partea PNL sau USR!
 • +15 (23 voturi)    
  Legi (Miercuri, 13 mai 2020, 16:12)

  Protoss [utilizator]

  Au inceput sa mai isi arate partile politice din Romani coltii la udmr, bineinteles asta pana cand au iar nevoie de ei pentru a pune mana pe ciolanul majoritar in parlament, si le mai dau alte drepturi in plus care nu le are in prezent nici o alta minoritate in lume.
  • +8 (14 voturi)    
   Zi de Doliu Național 15 Martie (Miercuri, 13 mai 2020, 17:28)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Protoss

   Pentru Comemorarea Victimelor Genocidului Produs cu Buna Știință la Ip și Treznea
 • +14 (22 voturi)    
  ba e (Miercuri, 13 mai 2020, 16:46)

  nahir [utilizator]

  foarte util, chelemene. Să nu uiți vreodată de unde îți iei indemnizația de parlamentar, în lei nu în forinți, că doar nu te-ai îmbogățit în Ungaria.
 • +2 (8 voturi)    
  Lege pentru ?! (Miercuri, 13 mai 2020, 16:52)

  ratonel [utilizator]

  Sunt curios că această legși e ”neapărat necesară și urgentă„ de pe ce fel de porcării vrea să abată atenția .
  Vorbind de zilele marcante , nici 100 de ani de la unire nu a fost sărbătorită cu fastul cuvenit .... atunci de ce ?
 • 0 (14 voturi)    
  Uite inca o lege cu iz electoral.... (Miercuri, 13 mai 2020, 16:53)

  Andor74 [utilizator]

  Da, o fi zi importanta pentru romani, dar din moment ce suntem mai multe natiuni intre granitele acestei tari, n-ar fi fost mai potrivit sa sarbatorim ceva impreuna?
  Legi ca aceasta sa uca cea a autonomiei tinutului secuiesc chiar nu fac altceva decat sa ne invrajbeasca aiurea...
  Si doar uitati-va in trecut: nationalismul a fost promovat intotdeauna in momente de criza economica pentru a abate atentia publica si nu a dus decat la vrajba!
 • +3 (17 voturi)    
  Ne masuram in prostie cu guvernul de la Budapesta (Miercuri, 13 mai 2020, 16:55)

  acret [utilizator]

  Dragi parlamentari,

  Sunteti niste "loaze". Propuneri legislative din ce in ce mai inutile.
  Acum sincer: altceva mai practic nu v-ar fi trecut prin cap? Niste tablete pentru copii, niste planuri pentru spitale la standardele vremurilor in care traim?
  Ajuta pe cineva ca va intreceti in idiotenii cu guvernul de la Budapesta?
  Printre planuri inutile cum ar fi platforma on-line de comunicare pentru romi cu 65000eur (Guvernul lansează o „platformă online de bune practici pentru romi” cu investiții de 65.000 euro ) mai bagati si una nationalista.

  Cu putina inteligenta chiar a-ti putea arata minoritatii maghiare din Romania ca poporul roman e mai tolerant, ca ne-am nascut toti pe acelasi pamant si putem sa fim mai buni invatand unii de la altii. Nu sa va luptati pentru capital electoral folosindu-va de propuneri legislative idioate.
 • +7 (15 voturi)    
  Foarte buna (Miercuri, 13 mai 2020, 17:10)

  Kepler [utilizator]

  ideea de a sarbatori in RomaniaTratatul de la Trianon, un tratat care nu numai ca a pus capat unui razboi la scara continentala, dar a fost si temelia Romaniei contemporane in frontiere chiar mai largi. Se sarbatoreste asa si Romania Mare.

  Iar Kelemen cind spune: Noi, cei care am ramas in Romania, am acceptat ...
  de fapt minte! Actiunile lor dovedesc exact contrariul. In plus, vine in contradictie si cu pozitia celorlalte minoritati exprimata de catre deputatul Pambuccian.
  • -3 (11 voturi)    
   buna? (Miercuri, 13 mai 2020, 17:54)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Deja sarbatorim sfarsitul acelui razboi nenorocit prin ziua nationala.
   Tratatul ala, desi favorabil tarii noastre, este extrem de nepopular in tari care au fost mult nedreptatite si nici macar nu ma refer la Ungaria. A dus aproape direct la al doilea razboi mondial.
   Macar omenirea a invatat ceva din acest esec si dupa al doilea razboi, in loc de jaf revansard a fost implementat planul Marshal de ajutorare a invinsilor. Ala ar trebui sarbatorit, nu Trianon, si nu s-ar supara nimeni.
   • +6 (12 voturi)    
    Am scris (Miercuri, 13 mai 2020, 19:31)

    Kepler [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

    Foarte buna nu buna.

    Daca sarbatorim 1 Decembrie pt. un act national exemplar trebuie sarbatorit si 4 Iunie pt actul international aditional. Iar tarile care au avut de pierdut in acel `nenorocit' razboi au fost chiar ele cele care l-au inceput. Si au pornit si un al doilea razboi fara sa se gindeasca ca vor putea pierde inca odata.
    Hai sa nu o lungim prea mult!
    Pt mine UDMR-ul este deja un partid extremist la rind cu ceilalti pt ca atenteaza direct la constitutia tarii. Ei vor spune intotdeauna ca nu sint fericiti in Romania si activitatile lor diversioniste si denigratoare sint cunoscute de toata lumea.
 • -7 (13 voturi)    
  prioritatile pe timp de pandemie: ungurii (Miercuri, 13 mai 2020, 18:18)

  eucomentez [utilizator]

  Prioritatile parlamentarilor din timpul pandemiei: masuri impotriva minoritatilor si distrugerea accelerata a relatiilor cu vecinii. Un fel de l@ba trista de parlamentar.

  In rest nimic schimbat: avem pensii si salarii speciale pentru parlamentari, haos si incompetenta la guvernare, coruptie, saracie in tara, lipsa masurilor de protejare a populatiei si de relansare e economiei.
 • +2 (8 voturi)    
  repaos (Miercuri, 13 mai 2020, 18:19)

  anion [utilizator]

  Mai trebuie declarat ca in acea zi de 4 iunie nu se lucreaza si beneficiaza si maghiarii.
 • +1 (3 voturi)    
  Tipic PSD. (Joi, 14 mai 2020, 9:14)

  asavreau [utilizator]

  Se merge pe extreme,pe impuneri,pe insulte.Nimic social-democrat.Unde sunt social-democrații din România?Cine-i reprezintă în Parlament?A trecut 1 Mai pe lângă Ciolacu mai ceva ca un BMW !Și mai zice Ciloacu că-i leșinat de muncă și stres!Care muncă?Care stres?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by