Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus o inițiativă legislativă care are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca „Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, pentru a elimina „confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici și de aliații noștri occidentali (8 mai), pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist”, inclusiv în România, cu scopul de „a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raețchi notează că, în anul 2019, președintele Camerei Deputaților a transmis un mesaj pe data de 9 mai, susținând că: „astăzi, oameni buni, sărbătorim Ziua Victoriei, marea coaliție a națiunilor a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial pornit de Germania nazistă împotriva popoarelor Europei.”

De asemenea, mesajele Guvernului României din anii trecuți afirmă că „marcăm astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii”, spune deputatul PNL, citat într-un comunicat de presă.

În plus, spune acesta, în mod tradițional, în ziua de 9 mai, urmând încă modelul sovietic, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonii militare specifice. „Această clarificare legislativă trebuie făcută și în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului, prilej pentru omagierea sacrificiilor și a eforturilor eroilor dincolo de interesele propagandistice din perioada stalinistă”, subliniază el.

Ce argumente mai invocă Ovidiu Raețchi:

  • În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial” se realizează simultan cu „Ziua Europei” și „Ziua Independenței”.
  • Spre deosebire de „Ziua Europei”, adoptată oficial de către statul român prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană și de „Ziua Independenței”, o sărbătoare consacrată, nu există un cadru legislativ clar pentru fixarea datei ce marchează sfârșitul ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Prin urmare, inițiativa ar aduce o clarificare legislativă pentru celebrarea acestui moment istoric. Majoritatea statelor occidentale, Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice, Germania, sărbătoresc victoria la data de 8 mai. Franța a consacrat, prin legea 81-893 din 2 octombrie 1981, aniversarea evenimentului, iar Statele Unite ale Americii încă din 1948.
  • În schimb, statele din fosta sferă de influență sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Lituania, Moldova, împreună cu Federația Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului.
  • Inițiativa rectifică ambiguitatea istorică care a încurajat în perioada comunistă sărbătorirea la data de 9 mai, potrivit modelului sovietic. La data de 7 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiționată la sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Aliate din Franța, Reims. În conformitate cu acest act, ostilitățile s-au încheiat oficial la data de 8 mai 1945, ora 23:01. Din momentul schimbării regimului, regăsindu-se în sfera de influență sovietică, Republica Socialistă România a recunoscut data de 9 mai drept Ziua Victoriei, însă data ce marchează cu adevărat ziua victoriei pentru statul nostru este 8 mai 1945.