Ovidiu Raețchi propune o lege care să clarifice definitiv că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de NATO, și nu pe 9 mai, pe model stalinist

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 8 mai 2020, 13:14 Actualitate | Politic


Ovidiu Raetchi
Foto: Facebook
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus o inițiativă legislativă care are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca „Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, pentru a elimina „confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici și de aliații noștri occidentali (8 mai), pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist”, inclusiv în România, cu scopul de „a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”.

Raețchi notează că, în anul 2019, președintele Camerei Deputaților a transmis un mesaj pe data de 9 mai, susținând că: „astăzi, oameni buni, sărbătorim Ziua Victoriei, marea coaliție a națiunilor a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial pornit de Germania nazistă împotriva popoarelor Europei.”

De asemenea, mesajele Guvernului României din anii trecuți afirmă că „marcăm astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii”, spune deputatul PNL, citat într-un comunicat de presă.

În plus, spune acesta, în mod tradițional, în ziua de 9 mai, urmând încă modelul sovietic, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonii militare specifice. „Această clarificare legislativă trebuie făcută și în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului, prilej pentru omagierea sacrificiilor și a eforturilor eroilor dincolo de interesele propagandistice din perioada stalinistă”, subliniază el.

Ce argumente mai invocă Ovidiu Raețchi:
 • În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial” se realizează simultan cu „Ziua Europei” și „Ziua Independenței”.
 • Spre deosebire de „Ziua Europei”, adoptată oficial de către statul român prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană și de „Ziua Independenței”, o sărbătoare consacrată, nu există un cadru legislativ clar pentru fixarea datei ce marchează sfârșitul ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 • Prin urmare, inițiativa ar aduce o clarificare legislativă pentru celebrarea acestui moment istoric. Majoritatea statelor occidentale, Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice, Germania, sărbătoresc victoria la data de 8 mai. Franța a consacrat, prin legea 81-893 din 2 octombrie 1981, aniversarea evenimentului, iar Statele Unite ale Americii încă din 1948.
 • În schimb, statele din fosta sferă de influență sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Lituania, Moldova, împreună cu Federația Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului.
 • Inițiativa rectifică ambiguitatea istorică care a încurajat în perioada comunistă sărbătorirea la data de 9 mai, potrivit modelului sovietic. La data de 7 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiționată la sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Aliate din Franța, Reims. În conformitate cu acest act, ostilitățile s-au încheiat oficial la data de 8 mai 1945, ora 23:01. Din momentul schimbării regimului, regăsindu-se în sfera de influență sovietică, Republica Socialistă România a recunoscut data de 9 mai drept Ziua Victoriei, însă data ce marchează cu adevărat ziua victoriei pentru statul nostru este 8 mai 1945.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2080 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  high time... (Vineri, 8 mai 2020, 13:26)

  demaGOGU [utilizator]

  ...alaturi de 11 Noiembrie (ziua armistititiului ww1), 8 Mai (ziua victorie in meciul ii) se comemoreaza cu sfiintenie in Occident.
  • +1 (7 voturi)    
   Cu toate astea... (Vineri, 8 mai 2020, 14:58)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Există totuși și o rațiune pentru care se comemorează victoria în WWII pe 9 mai. Al Doilea Război Mondial s-a terminat fix la ora 23:01 ora Germaniei în seara de 8 mai 1945. Asta la Moscova însemna ora 1:01 în ziua de 9 mai, iar la București 0:01 tot 9 mai. Deci puțin sens are să sărbătorim 9 mai.

   Pe de altă parte, asemenea chestii pot fi valabile pentru multe evenimente, dar importantă este ora locală acolo unde a avut loc evenimentul, iar armistițiile s-au semnat în Germania, care era pe ora Europei Centrale, deci pentru coerență ar trebui ca evenimentul să fie comemorat pe 8 mai.
 • -2 (18 voturi)    
  sunt un troll (Vineri, 8 mai 2020, 13:41)

  idealogul [utilizator]

  De ceva vreme citesc articole ale intelectualilor romani care sunt oripilati de revizionismul rusesc.
  Totusi logic nu inteleg.
  Europenii sunt cei care dupa vreo 80 de ani au inceput revizionismul istoric. Au declarat ca nu invadarea Poloniei este inceputul WWII ci pactul lui Molotov.
  Deci au mutat vina de la nemti la rusi.
  Apoi nu mai vor sa sarbatoreasca ziua victoriei impreuna cu rusii (care au dus 80% din greul luptei) si au mutat celebrarea cu o zi mai devreme.
  Apoi ii acuza pe rusi de revizionism istoric.
  La revedere. Ma duc in Hawai sa fac un concediu de 5 stele timp de 1 am cu banii primiti personal de la Putin pentru aceasta postare. (parodie)
  Poate totusi imi explica cineva.
  • +3 (9 voturi)    
   Esti troll intr-adevar. (Vineri, 8 mai 2020, 14:29)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Si probabil crezi in pământul plat. Faza este ca in mod ironic, ambele parți au dreptate. Deoarece ora de predare era 8 mai 23 la Moskva era deja 9 mai. Din cauza asta stalin a vrut sa fie 9 mai ca sa fie ora de la ei. 80 % este o exagerare grosolan, tipica pentru un troll sovietic. In realitate se poate spune ca rusia a avut o contribuție mai mare decât a celorlalte națiuni dar nu împreuna. US+UK&Co au avut practic o contribuție mai mare Decât a rusiei, US a luptat aproape singura impotriva Japoniei, au luptat in Africa in Italia etc. Daca UK ar fi batut palma cu germania , rusia ar fi fost spulberata. Deoarece nu a reușit sa-si asigure flancul atlantic germania a fost nevoita să-și mențină mai bine de jumate din trupe in Franta , Norvegia Italia etc . Fara ajutorul material al US atat UK cat si Rusia nu ar fi avut capabilitatea de a produce arme si muniții sa lupte. Ca rusii au avut pierderi cumplite este datorita dotarii slabe si a greselilor facute de pcurss. Când ataci cu cozi de matura in mana trebuie sa te aștepți la pierderi groaznice. Cu molotovul trebuie sa recunoști ca daca nu semnau sa împartă Polonia si rusia ar fi sprijinit armata poloneza nene zugravul ar fi luat-o pe coaja.
  • +3 (7 voturi)    
   poate troll util; ar fi cuvantul (Vineri, 8 mai 2020, 14:35)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Stii, pactul Molotov -Ribentrop a fost cam secret. Efectele lui au fost cat se poate de reale si le-au trait pe pielea lor romanii, tarile baltice si Finlanda.
   Nimeni nu muta vina pe rusi ci doar ne aminteste faptul ca pana in 1941 au fost prieteni la catarama cu Hitler si si-au impartit Estul Europei cu mare simpatie.
   Povestea cu rusii care au dus 80% din greul luptei sa i-o zici lui Stalin cand te intalnesti cu el. Faptul ca dobitocul a avut cele mai mari pierderi de vieti umane dintre toti aliatii nu inseamna ca toate s-au datorat nemtilor ci ca pe criminal il durea undeva de vietile pierdute.
   In rest nu stiu de ce ai nevoie de traducere a textului
   ostilitățile s-au încheiat oficial la data de 8 mai 1945, ora 23:01"
   A, la Moscova era ora 1 dimineata , 9 mai? Si toata lumea stie ca lumina vine de la rasarit?
   • +1 (1 vot)    
    pt chimiliku (Vineri, 8 mai 2020, 15:36)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/1rsq76/military_deaths_in_wwii_by_theatre_and_year/
  • +2 (6 voturi)    
   e simplu (Vineri, 8 mai 2020, 14:41)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   trecerea de la minciuna la adevar nu se numeste revizionism.
  • +1 (3 voturi)    
   Ce anume e revizionism (Vineri, 8 mai 2020, 15:07)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Revizionismul rusesc presupune promovarea unor minciuni și interpretări dezechilibrate.

   „Revizionismul” european despre care vorbești tu presupune completarea viziunii istorice în lumina unor noi dovezi.

   Protocolul adițional secret al Pactului Molotov-RIbbentrop nu a fost cunoscut în anii războiului și în cei imediat de după, ceea ce a permis URSS-ului să pozeze în victima agresiunii și în mare erou al luptei antihitleriste. Pentru că deși tuturor le mirosea rău înțelegerea aia, nu existau dovezi că era altceva decâț un pact de neagresiune.

   Dovezile au apărut ulterior, prin anii 1980, când cu Perestroika/Glasnost. Sovieticii au fost expuși în întreaga lor ipocrizie. Lacrimile lor de crocodil au fost denunțate. Sigur, a luat ceva timp până a priceput lumea; noi suntem în epicentrul evenimentelor, alături de polonezi, finlandezi și baltici, și tot mai avem încă de procesat viziunea asta.

   A pune semnul egal între deschiderea ochilor când apar dovezi irefutabile și propagarea de propagandă mincinoasă este exact parte din perdeaua de ceață de sorginte rusească. Deci poate nu te duci în Hawaii cu ce-ți dă Putin, dar poate că ceva-ceva îți datorează.
  • +1 (3 voturi)    
   Ti-am raspunde.. (Vineri, 8 mai 2020, 21:29)

   SoulRider [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   ...dar avem o aversiune nedisimulata fata de trolli!
 • +1 (5 voturi)    
  Nu e necesara (Vineri, 8 mai 2020, 15:06)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Te bagi in seama!
  Produ o lege de care Romania are nevoie!
  Spre exemplu:
  Lege privind modificarea Legii de organizare si functionare CCR.

  Lege privind impozitarea PROGRESICA a pensiilor speciale,

  Lege privind impozitarea progresivă a veniturilor provenite din cumulată pensiei cu salariul,

  Lege privind impozitarea progresivă a veniturilor care cumulează pensia speciala , salariul, alte venituri salariale.
  Atentie, ca sa înțelegeți, la veniturile lui Rudotel.

  Sau trei legi in una daca puteti!

  Aduc bani buni la buget si trebuie ca cineva sa promoveze legi cu caracter de justitie socială!
  Toți cei care nu au contribuit sa fie impozitati!
  Acum e momentul!

  Ce lege a aia cu 9 sau 8 mai.
  Merge asa!
  Prioritățile sunt mai sus scrise!
 • 0 (2 voturi)    
  hai mai, (Vineri, 8 mai 2020, 15:25)

  anginsan [utilizator]

  da ziua pecere cand se mai tine?
 • +2 (8 voturi)    
  Sunt un troll (Vineri, 8 mai 2020, 15:51)

  idealogul [utilizator]

  Sunt un troll.
  Dar totusi ar fi util sa nu va faceti de kko cand ma combatati.
  Despicarea firului in patru in 4 - in ce zi 8 sau 9 a capitulat Germania denota penibilul deoarece timp de 70 de ani in Europa a serbat 9 mai. Europenii dupa 70 de ani au facut REVIZIONISM adica au schimbat 9 cu 8 mai si apoi s-au apucat sa ii acuze pe rusi.
  Nu are importanta care e ziua corecta.
  De 70 de ani se sarbatoreste in Europa pe 9 mai (corect sau nu) si apoi europenii au facut revizionismul schimband cu 8 si penibil acuzand pe rusi ca fac revizionism.
  Cat despre pactul lui Molotov. Bineinteles ca a fost o porcarie. Dar tot o porcarie a fost pactul de le Munchen in care occidentul a facut pace cu Hitler sperand ca acesta va ataca Rusia.
  Propun ca inceputul WWII sa fie pactul de la Munchen.
  Si cand am spus ca Rusia a dus 80% din lupte nu am spus ca a suferit 80% din victime ci ca 80% din trupele germane erau pe frontul rusesc. Mai cititi oleaca istorie.
  Trolii americani sunt cam analfabeti si o spun cu parere de rau.
  • 0 (0 voturi)    
   @idealogul (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:18)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Poate ar mai trebui adaugat faptul ca inainte de semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov ( care a fost intradevar o mare porcarie pentru unele statele state europene,vezi Polonia si Romania ) rusii au dus cateva luni bune de tratative cu franco-britanicii pentru semnarea unei aliante impotriva lui Hitler dar acestia au taraganat mult semnarea din doua motive
   .Unul era cel spus de tine si anume incercarea occidentalilor de a indrepta catre Rasarit pretentiile expansioniste ale Germaniei naziste iar al doilea ca se temeau sa semneze o alianta cu comunistii rusi pentru a nu da sperante si idei miscarilor de stanga din interiorul tarilor lor.

   Dupa ce rusii au inteles ca n-au nicio sansa sa semneze cu fraco-britanicii o alianta si-au indreptat atentia catre semnarea unui tratat cu Hitler care sa le garanteze o zona tampon la granita si un timp de pregatire a armatei care suferea atat din punct de vedere al armamentului din dotare cat si a faptului ca Stalin inlaturase de la conducerea armatei ofiteri superiori vechi,considerati nesiguri cu ofiteri mai tineri lipsiti de experienta.

   Desigur se poate spune ca asta a dat mana libera lui Hitler sa faca ce a facut dar sa dai toata vina pe rusi cand tu,occident, ai refuzat o alianta cu acestia si mai ai si precedendul cu acordul de la Munchen,e deja prea mult si se poate incadra la categoria revizionism.
 • +1 (1 vot)    
  de fapt (Sâmbătă, 9 mai 2020, 18:07)

  Georgiana1995 [utilizator]

  ruşii i-au bătut pe nazişti,ei au dus luptele decisive,dacă nu erau ei acum vorbeam toţi nemţească şi ne salutam cu mâna dreaptă


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by