Primii patru miniştri propuşi în Guvernul Orban 2 au fost audiaţi, luni, în Parlament, dar numai unul dintre ei a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite. Este vorba de Nicolae Ciucă, propus la Apărare, în timp ce Costel Alexe, Florin Cîţu şi Marcel Vela au primit aviz negativ. Audierile în comisiile parlamentare vor continua marți și miercuri.

Cabinetul OrbanFoto: gov.ro

Deşi PNL a anunţat public că nu va vota învestirea propriului Guvern pentru a se ajunge la alegeri anticipate, liberalii din comisii şi-au susţinut miniştrii la audieri. Aceștia și-au prezentat activitatea din primele trei luni de guvernare.

Costel Alexe, propus la Mediu, Florin Cîţu, propus la Finanţe, şi Marcel Vela, propus la Interne, au primit aviz negativ la audierile din comisiile Parlamentului.

Acestea nu au fost lipsite de scandal. Florin Cîţu, ministrului desemnat al Finanţelor, a fost ţinta senatorilor PSD Daniel Zamfir şi Eugen Teodorovici.

"Suntem într-o procedură unică de la Revoluţie încoace. Suntem într-o procedură de neînvestitură a cabinetului, nu de învestitură. Aşadar, întrebările legale de ce vrea să facă domnul ministru cred că sunt inutile, pentru că dumnealui nu vrea să continue la Ministerul Finanţelor”, a spus Daniel Zamfir.

Aleşii din Comisia de mediu au decis că Costel Alexe nu mai este capabil să conducă Ministerul Mediului, deși aceeași comisie i-a dat însă un aviz pozitiv la învestirea Guvernului Orban 1.

Costel Alexe a susţinut, după audiere, că membrii comisiei nu au înţeles mesajul pe care a vrut să îl transmită. "Îmi exprim regretul că, deşi le-am prezentat tot ce am găsit, tot ce am făcut în aceste trei luni şi evident ce vom face în perioada următoare, nu au înţeles că este în beneficiul lor să aibă un ministru competent într-un guvern liberal care să le rezolve problemele. Am un singur regret, că nu pot apăsa acel buton prin care să redau României aceşti trei ani pe care i-a pierdut sub guvernarea social-democrată”, a spus Alexe.

Marcel Vela le-a cere aleşilor din Comisie să nu îi ia apărarea, doarece se consideră "călit”. "Nu trebuie să imi luaţi apărarea, dragi colegi. De 3 luni de zile, sunt călit”, a spus Vela, în timpul audierii.

Nicolae Ciucă a fost singurul care a primit luni aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. El a spus, la audieri, că Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei au reuşit să realizeze un plan pe 10 ani care "să exprime o proiecţie a nevoilor de apărare şi a fondurilor alocate".

Audierile vor continua marți, cu Virgil Popescu, ministru propus la Economie, Cătălin Predoiu, propunerea pentru Justiţie, Monica Anisie, propunerea la Educaţie.

UPDATE 12.10: Primul audiat în comisii a fost ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Programul audierilor miniștrilor în comisiile parlamentare:

  • Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice - luni, ora 12.00
  • Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene - luni, ora 13.00
  • Nicolae Ciucă, ministrul Apărării - luni, ora 14.00
  • Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne - luni, ora 15.00
  • Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri - marți, ora 9.00
  • Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației - marți, ora 10.00
  • Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - marți, ora 12.00
  • Cătălin Predoiu, ministrul Justiției - marți, ora 13.00
  • Monica Anisie, ministrul Educației - marți, ora 14.00
  • Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe - marți, ora 15.00
  • Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii - marți, ora 16.00
  • Adrian Oros, ministrul Agriculturii - miercuri, ora 9.00
  • Victor Costache, ministrul Sănătății - miercuri, ora 10.00
  • Costel Alexe, ministrul Mediului - miercuri, ora 12.00
  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii - miercuri, ora 13.00
  • Lucian Bode, ministrul Transporturilor - miercuri, ora 15.00

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Votul în plen a fost programat pentru 24 februarie, la ora 16.00. Parlamentarii PNL vor participa la ședința de plen pentru reînvestirea noului guvern, dar nu vor vota, fiind "o condiție obligatorie" pentru a se ajunge la organizarea alegerilor anticipate, spunea Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban le-a cerut joi miniştrilor "să fie la înălţime" la audierile din comisiile de specialitate din Parlament programate săptămâna viitoare în vederea învestirii noului Guvern. La începutul primei ședințe de guvern convocate după demiterea Executivului prin moțiune de cenzură, Orban le-a transmis miniștrilor că nu trebuie să le pese de votul efectiv din Parlament, pentru că nu îi "judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori" și le-a cerut să îi "pună la punct mai ales pe obraznicii care au făcut praf bugetul".