Polonezul Donald Tusk a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE) de către delegaţii reuniţi la Zagreb în congresul formaţiunii paneuropene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donald Tusk, singurul candidat înscris pentru preşedinţia PPE, a fost validat cu 491 de voturi pentru şi 39 de voturi împotrivă, potrivit Agerpres.

Tusk îi succede lui Joseph Daul şi devine primul est-european la preşedinţia Partidului Popular European de la fondarea acesteia, în anul 1976. Până acum funcţia a fost deţinută de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

Mandatul de preşedinte al PPE atribuit miercuri seară lui Donald Tusk este unul de trei ani, dar poate fi prelungit pe termen nedefinit. De altfel, această funcţie a fost ocupată timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013), căruia i-a succedat francezul Joseph Daul.

Donald Tusk (62 de ani) este un politician polonez, actual președinte al Consiliului European. Între 2007-2012 a fost prim-ministru al Poloniei, amintește Mediafax. El este co-fondator și președinte al partidului polonez de centru-dreapta Platforma Civică.

  • Klaus Iohannis: „O premieră frumoasă, arată că falia Est-Vest dispare tot mai mult”

La Summitul Partidului Popular European (PPE) desfășurat la Zagreb participă și președintele român Klaus Iohannis, precum și premierul Ludovic Orban.

Întrebat, miercuri seară, înaintea participării la summit, cum vede alegerea lui Donald Tusk, un est european, în fruntea PPE, o premieră în istoria de 43 de ani a acestei familii politice, președintele Klaus Iohannis a răspuns:

„Este o premieră și este o premieră foarte frumoasă. Îl cunosc foarte bine pe domnul Donald Tusk și sunt foarte bucuros că a fost ales cu o majoritate covârșitoare de voturi. Faptul că avem la PPE prima dată un președinte din partea estică a Europei arată, evident, și în PPE o deschidere semnificativă către, să zicem, membrii noi în Uniunea Europeană. Lucru care ne bucură și este un semn vizibil, un semn evident că falia Est-Vest dispare tot mai mult și asta este, de fapt, ce ne dorim și noi pentru România și pentru români, să ajungem și la un nivel de trai, și la o societate de maturitatea societăților din vechile state membre ale Uniunii Europene”.