Șeful statului a criticat modul în care a fost tratată familia uneia dintre victime, referindu-se, fără a nominaliza, la familia Melencu, comentând că modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal până acum „nu face decât să ridice suspiciuni”.
„Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a spus Iohannis.
Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal „un plus de profesionalism și credibilitate”.
„Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a mai spus președintele.
Felix Bănilă a fost numit șef la DIICOT în iulie 2018 prin decret semnat de Klaus Iohannis.
Cele mai importante declarații ale președintelui:
- Nu mă voi referi în această seară la marile rateuri pesediste din ultima vreme și nici la încercările disperate ale PSD-ului de a se agăța de putere. Mă voi referi la altă problemă foarte gravă. Au trecut deja două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România. Atunci am convocat imediat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, am indicat în mod explicit care sunt măsurile urgente care trebuie luate de Guvern și am cerut, în mod repetat, acțiuni clare. Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către toți cei care conduc instituțiile statului că au obligația să își exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetățenii țării noastre.
- În condițiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituții publice au reacționat atât în ceea ce privește ancheta de la Caracal, cât și în ceea ce privește ancheta legată de cumplitul caz din Dâmbovița. În ambele cazuri, am văzut reacții întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime și pentru familiile victimelor.
- Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate. Această situație este generată, în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiți și corecți din țara noastră. Pentru toate aceste greșeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru!
- Pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii și infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eșuată.
- Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT.
- Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție. De asemenea, îi reamintesc Prim-ministrului că sarcina sa principală este aceea de a guverna și de a rezolva problemele curente, executive, imediate și nu de a întreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu României sau, ca să fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic. Sigur, acest Guvern incompetent și-a pierdut majoritatea parlamentară si nu știe dacă se mai poate baza pe sprijin în Parlament. Soluția firească ar fi aceea a demisiei unui astfel de Guvern-dezastru, care și-a pierdut orice fel de legitimitate. Dar acest Guvern n-a găsit de cuviință să se retragă nici măcar după referendumul din 26 mai când 6,5 milioane de români i-au spus clar și fără echivoc că duce țara într-o direcție greșită.
- Deci nu ne putem aștepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD. În același timp, funcționarea instituțiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competență a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situație pentru că pesediștii au înlocuit profesioniștii cu incompetenți și tot felul de neaveniți în poziții de decizie. Instituții fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumărați profesioniști și oameni dedicați misiunii lor publice. Iar procesul de reconstrucție a statului trebuie să înceapă, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administrației și aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern, care să își asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aștept să treacă moțiunea!
Individul ala, Procurescu nu e iesit fix din pixul lui Klaus si Statul Procurorilor? "Independenta Justitiei", evident, este?
Daca nu era cazul Caracal, daca nu ajungea la opinia publica "competenta" lui, acum continua sa fie decorat de Klaus, n'asa?
Deci, un borfas ca tine, stie foarte bine cum a ajuns acest procuror sef la DIICOT si ce tare il sustineai si ce contre mai bagai cand 154 de procurori DIICOT, adica trei sferturi, au semnat o scrisoare in care ii cereau, cu 15 pagini de argumente, presedintelui Iohannis sa nu il numeasca pe Felix Banila sef DIICOT. Daca il respingea, sareati in sus ca nu e independenta jutitia. Acum, ca si in cazul Kovesi (cand cu demisia), ziceti ca Iohannis l-a pus acolo.
Sa revenim: banila a iesit fix din pixul borfasilor lui dracnea.
"Felix Banila a fost livrat de Oana Schmidt Haineala (OSH), trecuta de la Iordache la Tudorel Toader (episod in sinuosul traseu de la Dan Nica, la Traian Basescu, la Liviu Dragnea si acum Klaus Iohannis). Dl Banila, la fel ca actualul judecator CCR Giani Stan, fost sef al SS, o creatie a dnei Haineala. Si dl Banila, si dl Stan provin de pe feuda lui OSH, Bacau. Deosebirea este ca daca Giani Stan a tradat-o pe OSH pana la urma, in cazul lui Felix Banila, OSH si-a inghitit creatia.
Dl Banila si dl Horodniceanu au fost singurii in competitie. Dl Banila a prezentat in dosarul de candidat, ca rechizitoriu reprezentativ, ancheta incendierii unor capite de fan. Audierea in CSM a fost lamentabil - comica, iar avizul a fost unul pozitiv la limita dat de CSM ca urmare a aranjamentelor lui Codrut Olaru, alt prieten apropiat al lui Haineala.
Ce s-a intamplat ulterior la DIICOT a confirmat cele mai negre asteptari. Multi procurori foarte buni au plecat. Intre ei Marian Delcea, anchetatorul cazului Lucan, care a si fost rapid ingropat, si Ina Popa, cea mai buna pe IT. Ioana Albani, o superprofesionista, a fost trasa pe linie moarta, in schimb a fost promovat procurorul Patuleanu, cel care lucreaza dosarul Caracal si pe care Daniel Horodniceanu urma sa-l dea afara.
Asa a ajuns justitia facuta de borfasi, pentru borfasi.
"Ministrul Justitiei a luat pozitie publica impotriva procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Brasov, care si-au aratat nemultumirea fata de modificarile la Legile Justitiei si la o decizie a CCR. Toader l-a laudat pe candidatul propus de el: "Felix Banila este coerent in discurs si in programul managerial."
Felix Banila a criticat voalat activitatea fostului sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, in cazul dosarelor restituite si al celor prescrise.
Unul dintre membrii CSM i-a spus lui Felix Banila ca printre actele depuse de el, alaturi de proiectul managerial si CV, se afla si unul dintre rechizitoriile semnate de acesta. Rechizitoriul ar avea o pagina si privea arderea unei capite.
Intrebat despre vulnerabilitatile sale, Banila a mentionat slaba cunoastere a unei limbi straine, dar a asigurat ca vrea sa faca un curs sa isi ia un atestat pentru engleza (procurorul are 46 de ani).
Toader si Banila au declarat ca nu s-au consultat cu procurorul general atunci cand s-a depus candidatura si cand a fost propus la sefia DIICOT.
Felix Banila a aratat ca nu stie care este efectul rapoartelor Greta si Moneyval asupra DIICOT: "Este o vulnerabilitate a mea"."
Concluzia: minstrul justitiei borfasilor, in aplauzele celor ca tine, a ales un sef pentru DIICOT, foooarte "bine" pregatit pentru aceasta pozitie. Si desigur, Iohannis a semnat ca notaru', tot in aplauzele voastre.
Acum, ca Iohannis a decis ca sefu' DIICOT e un pafarist, spuneti ca Iohannis este de vina. Da, are vina lui: nu trebuia sa-l accepte, cum nu trebuia sa o numeasac nici pe veorica si nici alti ministri (aia care au fost respinsi si despre care tipati ca Iohannis este lupu' cel rau si nu o lasa pe veorica sa-si faca jucaria).
Da' de ce nu spui nimic de cei care l-au propus sef la DIICOT? Doar Iohannis e de vina? "Statul procurorilor"? Pai aia alesi de borfasii vostri, inclusv la Sectia Speciala nu tot din "statul procurorilor sunt"?
Vai de mama voastra de borfasi!
Klaus. Asa ca mucles!
asa incit acum victimele nu ar fi fost umilite , amendate si tarate pe drumri ... in timp ce infractori beau cafele cu politistii si procrorii
imi e groaza sa ma gandesc ce mestesgari aveti prin pnl si care vor lua locul actualilor psd-isti
In rest insa ai dreptate
Acolo erau 2 grupari implicate in trafic de persoane, deci daa crima organizata si cine, ghici ciuperca, se ocupa (sau ar trebui) de asta in ro. Nu dIICOT ?
Ce faci, ne iei de prosti?
A, uitasem, esti in campanie electorala, mai vrei 5 ani sa dormi linistit si sa te plmbi pe banii romanilor.
Daca au minte scurta!!! Ce sa le fac!
Dancila, este opera mataluta. La fel seful asta al DIICOT.
La fel si esecul cu Plumb! Trebuia sa te implici, ca parca legea zicea ca trebuie audiata si aici inainte de a o trimite acolo.
Pricep, dusmanul a intrat la puscaraie in mai si acum calul de batatie e premierul.
Ce-as ride sa intri in finala cu Barna sau Paleologu!
Atunci sa te vad...
Daca te gindesti ca banii, indiferent de valoare au aceeasi dimensiune si pina la sistemul de vot indirect pentru presedinte...
Romania este o democratie originala.
Inca nu a trecut testul unor alegeri anticipate, fiindca e practic imposibil. Iar actorii politici ce ar putea schimba ceva nu vor asta si nici macar nu vorbesc de asta.
Fix acum, in campanie electorala, dupa atata timp, isi da si el seama ca e o rpoblema cu cazul Caracal.
Ipocrizie maxima.