Președintele Klaus Iohannis a acuzat guvernarea PSD de boicotarea candidaturii României la postul nepermanent la Consiliul ONU, afirmând că înalți demnitari au făcut declarații politice fără mandat și contrare unor poziții tradiționale ale Bucureștiului.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"În mod regretabil, nu putem marca azi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației, faptul că România a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, chiar dacă dumneavoastră ați făcut eforturi susținute și ați obținut un număr considerabil de susțineri. România a fost boicotată de declarații politice iresponsabile ale unor înalți demnitari români, formulate fără mandat și contrare unor poziții tradiționale ale României. Aceste grave derapaje au dus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate față de dosare de politică externă sensibile și complexe", a declarat șeful statului, la reuniunea anuală cu ambasadorii.

Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României. Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări.