​Invocând „semne de întrebare apărute în spațiul public” după europarlamentare și la care nu a găsit o explicație, Viorica Dăncilă susține că „trebuie să avem o altă alternativă” la prezidențiale, la softul antifraudă gestionat de STS.

Tableta alegeriFoto: AGERPRES

„După cum ştiţi, există o comisie parlamentară care va analiza acest lucru. Este adevărat, am văzut că în spaţiul public au apărut multe semne de întrebare, multe dintre ele la care nu găsim o explicaţie, ceea ce va conduce la analiza acestui lucru şi cred eu că pentru a nu exista suspiciuni la alegerile prezidenţiale trebuie să avem o altă alternativă”, a afirmat Dăncilă, la dcnews.ro.

Ea a adăugat că la prezidenţiale va exista „în mod sigur" şi numărătoare paralelă pentru că așa „poţi să demonstrezi anumite lucruri care ţi se par incorecte”.

În 26 iunie, Parlamentul a dat undă verde înființării comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea presupuselor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Comisia de anchetă este formată din 23 de senatori și deputați reprezentând toate grupurile parlamentare. În proiectul de înființarea a Comisiei se arată că această „poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe de administrației și care pot avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cazul în care formează obiectul activității Comisiei”.

De asemenea, dacă persoană citată să dea explicații în fața parlamentarilor refuză să se prezinte la audieri, membrii Comisiei pot sesiza organele de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Concluziile comisiei de anchetă vor fi strânse într-un raport care va fi înaintat Birourilor permanente reunite ale Parlamentului în termen de 90 de zile de la data constiturii comisiei. Ulterior, raportul se supune votului în plenul reunit. Comisia a fost înființată la propunerea PSD-ALDE.