PSD reia atacurile la adresa instituțiilor europene, prin vocea lui Florin Iordache, șeful comisiei parlamentare care a modificat legile justiției și codurile penale. El susține că analiza GRECO este una "evident eronată" și că experții europeni "au ratat șansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiția din România".

Florin IordacheFoto: AGERPRES

Într-un comunicat de presă transmis la câteva ore de la publicarea rapoartelor GRECO, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, îi acuză pe experții organismului anticorupţie al Consiliului Europei că "au ignorat deliberat absolut toate argumentele" aduse nu doar de parlamentarii români, ci și pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și ale Curții Constituționale, "decizii ce dovedesc existența unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenței justiției".

Iordache susține că, în timp ce critică în termeni duri înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și insistă ca aceasta să fie desființată, GRECO nu face nici o referire la situația existentă anterior înființării acestei secții, "deși există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor și procurorilor, dosare ținute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceștia judecau cauze DNA".

El mai susține că GRECO, care își exprimă îngrijorarea față de independența procurorilor, "nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deși au apărut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida și a-i da exemplu".

"GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraților poate avea efect de intimidare a independenței lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunțate. Într-o hotărâre recentă Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că judecători ai ICCJ au fost trimiși în judecată și suspendați din funcție pentru hotărârile pronunțate, fapt ce a adus atingere gravă independenței acestora. (...) În concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes față de statutul și poziția judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiția. În aceste condiții, preluând exemplul experților GRECO, îmi exprim regretul că aceștia au ratat șansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiția din România", mai susține Florin Iordache.

România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar, a tras atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice marţi.

GRECO arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.

În privinţa reformelor din sistemul de justiţie, GRECO atrage atenţia că majoritatea încercărilor recente ale autorităţilor române de a reduce statutul limitărilor pentru anumite fapte de corupţie, dacă vor fi trecute într-o lege, ar submina grav lupta împotriva corupţiei. GRECO a criticat și lipsa de acţiune pentru rezolvarea nevoii unor criterii obiective de selecţie în numirea şi demiterea procurorilor şi pentru întărirea rolului CSM în acest proces.

CITEȘTE ȘI: Florin Iordache critică Raportul GRECO și pe Birchall: Nu desființăm Secția Specială, suntem o țară independentă, sunt lucruri inacceptabile / GRECO nu a observat marile probleme din justiție