Dacian Cioloș a stârnit râsul noului preşedinte al Parlamentului European, David Sassoli, atunci când a spus că cetățenii trebuie să se exprime asupra șefiei instituțiilor UE și deciziile să nu fie luate în „culise”, potrivit Mediafax.

Dacian CiolosFoto: Facebook

La negocierile pentru șefia Comisiei Europene, Cioloș spunea că nu îl susține pe Manfred Weber, candidatul PPE.

„Și acest mandat pe care îl avem în față trebuie să stea sub semnul reînnoirii. Negocierile la care am asistat în aceste zile din Consiliu arată și trebuie să privim foarte pragmatic lucrurile că reînnoirea aceasta probabil nu o să vină nici din partea Consiliului, nici din partea Comisiei Europene, dacă Parlamentul European nu se va afla în centrul acestui proiect. Noi suntem cei care reprezentăm cetățenii europeni și trebuie să ne asumăm această reînnoire, această schimbare. De aceea în grupul Renew Europe veți avea un partener”, a declarat Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului European.

În plenul PE a apărut rumoare și hohote de râs, în momentul în care liderul grupului Înnoim Europa a afirmat că cetățenii UE trebuie să se exprime asupra conducerii instituțiilor europene, iar deciziile să nu fie rezultatul unor negocieri de culise.

„Vă propunem chiar de la început, și propunem partenerilor noștri europeni, proiectul unei conferințe pentru viitorul Europei, în care să gândim modul în care putem aduce Europa mai aproape de cetățeni, în care să putem să ne asigurăm că nu negocierile de culise sunt cele care determină figurile proeminente care trebuie să conducă Europa, ci cetățenii pot să se exprime din acest punct de vedere. Veți avea susținere din partea noastră pentru un astfel de proiect.Asta trebuie să facem dragi colegi, pentru că trebuie să dăm posibilitatea ca ceea ce spunem în acest Parlament să și facem în relație cu cetățenii. Veți avea în Renew Europe partener pentru acest proiect”, a conchis Cioloș.

Noul președinte al PE David Sassoli s-a numărat și el printre cei care au râs în timpul discursului lui Dacian Cioloș, părând să îl întrebe „Ce am văzut aici?”.

În cadrul negoicierilor pentru șefia instituțiilor europene, socialiștii și liberalii din Parlamentul European au decis că nu îl vor sprijini pe Manfred Weber, candidatul PPE, pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, potrivit politico.eu.

Dacian Cioloș, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul European, a confirmat că Weber nu este sprijinit de către grupul său. „Pentru moment nu există o majoritate pentru candidatura lui Weber”, spunea Cioloș la o reuniune a liderilor liberali, la Bruxelles.

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat marţi seară Donald Tusk.