​Social-democrații vor ca primarii și consilierii locali și județeni să aibă mandate de cinci ani ca președintele. Motivul: în patru ani, cât e în prezent, nu-și pot pune în practică promisiunile.

VotareFoto: Agerpres

Cel puțin asta susțin 39 de parlamentari PSD care au depus, pe 17 aprilie, un proiect de lege care prevede ca durata mandatului aleșilor locali să crească de la patru la cinci ani.

„Situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor, nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatulului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor generali se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate”, se arată în expunerea de motive a inițiativei.

Printre inițiatorii proiectului de lege se regăsesc Ecaterina Andonescu, Eugen Teodorovici, Florin Iordache și Liviu Tit Brăiloiu.