Traian Băsescu s-a declarat sceptic cu privire la șansele Laurei Kovesi de a ajunge procuror șef european, afirmând că, în cei zece ani cât a fost membru în Consiliul European, au fost doar două cazuri din câteva sute la mediere și că e greu pentru PE să câștige în dispută cu monștrii din CUE. Fostul președinte a declarat vineri seara că singurul politician cu șanse să câștige alegerile prezidențiale este actualul șef al statului, Klaus Iohannis. El l-a ironizat pe Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că, dacă va candida, va câștiga aceste alegeri, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Am fost 10 ani în Consiliul European și nu știu dacă în două cazuri din câteva sute la mediere cu Consiliul UE (CUE), a câștigat Parlamentul (European - n.r.). Având în vedere cutumele, prima șansa este a francezului (Jean-Francois Bohnert - n.r.). Consiliul (Uniunii Europene - n.r.), acolo sunt miniștrii ... E greu pentru Parlament să câștige în dispută cu monștrii ăștia”, a declarat la Digi24 Traian Băsescu.

Echipa PE și Consiliul UE nu au ajuns la un consens nici în a treia rundă de negocieri care a avut loc joi la Bruxelles, iar următoarea întâlnire va avea loc pe 10 aprilie.

Parlamentul European a emis un comunicat de presă prin care a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în fața presiunilor Guvernului României și să își reconsidere poziția față de candidatul Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, joi, susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

”Experiență. Nu câștigă, nu are ce-i trebuie ca să câștige o astfel de competiție”, a spus Traian Băsescu, în momentul în care realizatorul TV cita din Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat joi că va câștiga alegerile prezidențiale dacă va candida.

Fostul președinte a mai spus că actualul șef al statului, Klaus Iohannis, în momentul de față nu are adversari cu șanse de câștig.

”De fapt, nici nu s-au anunțat. Singurul politician care a spus că va candida este președintele. Ceilalți nu au spus. (Pe Dacian Cioloș - n.r.) intrând în competiție îl văd, că uneori îți iau Dumnezeu mințile la tinerețe, dar nu-l văd câștigând. (Liviu Dragnea - n.r.) visul ăsta îl are. Depinde cum vor evolua lucrurile, dar el nu are nicio șansă”, a adăugat Băsescu.

Chestionat joi cu privire la scor cu care crede că PSD-ALDE îl va obține la alegerile prezidențiale, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că „voi câștiga dacă voi candida”, precizând că decizia în coaliție va fi luată după europarlamentare și că e pregătit pentru o candidatură.

Fostul președinte a declarat vineri seara că este foarte greu de transpus cele două teme enunțate de Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai în întrebări a căror răspunsul să nu implice modificarea Constituției.

”Prima temă, introducerea în legislație de a se da amnistie și grațiere. Cred că e extrem de dificil să găsești o soluție, o întrebare aici. Ceri poporului să spună dacă e de acord să nu se dea amnistia și grațierea. E neconstituțional, că ar fi tratament diferit pentru parte din cei condamnați. Pe de altă parte, nu ești de acord cu grațierea și amnistia persoanelor condamnate pentru corupție, deși unii sunt la mica corupție. Deci un medic pe care l-ai prins cu 600 de lei mită nu poate primi amnistie și grațiere, în timp ce un violator, un pedofil, un criminal poate primi. Trebuie multă atenție. Cred că e pripit enunțată tema”, a declarat la Digi 24 Traian Băsescu.

Referitor la a doua temă, respectiv interzicerea Executivului de a emite ordonanțe de urgență pentru infracțiuni, pedespe și organizare judecătorească, fostul președinte a reamintit că domeniile interzise sunt menționate în Constituție.

Privind posibilitatea și altor autorități de a contesta la CCR ordonanțele de urgență, el a apreciat că această atribuie nu ar trebui dată CSM sau ICCJ, ci președintelui României.

”Președintelui României (ar trebui dată această atribuție - n.r.), pentru că are maximă responsabilitate. Eu aș zice să ne ferim să mai dăm responsabilități bugetarilor. Bugetarul, după ce prinde putere, vrea să fie veșnic. Eu cred că președintele României ar trebui să aibă dreptul de a ataca ordonanțele de urgență, nu CSM, se bagă în legislativ și nu e în regulă. Înalta Curte intră în aceeași categorie (alături de CSM - n.r.)”, a mai spus Băsescu.

El s-a declarat sceptic în privința rezultatului referendumului, dar a spus că îl va susține ”având în vedere riscurile eșecului”.

”E foarte greu să se transpună temele în niște întrebări ale căror răspunsuri să nu modifice Constituția. Nu exclud posibilitatea ca electoratul să fi obosit de atâtea dezbateri despre justiție. Există riscul să nu se facă cvorumul de validare și atunci să vedeți PSD cum vine pe cai mari și spune < aha, referendumul este nevalidat, deci noi avem dreptate. Poporul nu susține ce a spus dl. președinte>, pentru că obiectivul lor de fond e să aibă control asupra justiției”, a mai spus fostul președinte.