Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Snagov, că poate Executivul ar trebui să ia în considerare adoptarea Codului Administrativ, proiect aflat în Parlament, prin ordonanță de urgență, transmite Mediafax.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

"De ce se tot întârzie la Ministerul Dezvoltării proiecte? De ce se bâlbâie Compania de Drumuri să dea un aviz pentru Popești-Leordeni sau predarea unui teren de la nu știu ce minister către Primăria Popești-Leordeni să facă o grădiniță. De ce la Pantelimon, o unitate militară, unde primăria vrea să dezvolte, se plimbă de la un minister la altul? Vă spun de ce: în ministere și agenții au o singură preocupare - cum să scrie de ce nu se poate. Și dacă nu găsesc motiv, spun că se încalcă Constituția. Ca să nu se susțină programele locale", a declarat Liviu Dragnea la Snagov.

"Am întocmit Codul Administrativ, l-am votat, a fost atacat la CCR, a venit la Parlament. Poate Guvernul se gândește că acest Cod Administrativ ar trebui aprobat prin OUG, pentru că de doi ani noi suntem la guvernare dar nu la putere. Nu am vorbit cu un primar care să nu se plângă de avize și aprobări. O țară nu se poate dezvolta așa", a mai spus Dragnea.

Ulterior, liderul PSD a afirmat că proiectul poate suporta unele modificări, dar este nevoie de măsuri: "Dacă va rămâne tot în proceduri de revizuire, de redactare la CCR, riscăm să pierdem si acest an, pentru că sistemul administrativ trebuie ușurat, îmbunătățit, oamenii au nevoie de o administrație suplă".

De asemenea, întrebat în conferinţa de presă dacă susţine un Cod Administrativ cu "pensii speciale" pentru primari şi aleşii locali, șeful PSD a replicat: "Aveţi nişte teme, care, după părerea mea, sunt parazite, cu tot respectul", scrie Agerpres.

"Aici nu e vorba de pensii speciale, e vorba de o categorie de oameni care muncesc în România, pe care îi vedeţi aici lângă mine, care au numai obligaţii şi nu drepturi. (...) Trebuie să îi dăm primarului şi competenţe şi forţă administrativă şi forţă financiară şi în acelaşi timp să îi punem la dispoziţie un sistem administrativ care să îl ajute în munca lui, pentru că e vorba de a sprijini viaţa oamenilor. (...) Primarii reprezintă un motor uriaş de dezvoltare pentru această ţară şi pentru asta trebuie să li se pună la dispoziţie şi minime avantaje, vorbim de minime avantaje, pentru că ei îşi asumă prin semnătură orice proiect se face în acea localitate, orice decizie care trebuie luată în acea localitate", a arătat Dragnea.

Întrebat însă dacă susţine o formă a Codului Administrativ care să prevadă posibilitatea comunităţilor locale să traducă documente în limba maghiară, preşedintele PSD a spus: "Asta e de văzut. Probabil că nu".

******

Curtea Constituțională a admis, în noiembrie anul trecut, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la Codul Administrativ. Obiecția de neconstituționalitate a fost admisă cu unanimitate de voturi de judecătorii CCR, Legea privind Codul administrativ al României fiind declarată neconstituțională în ansamblul ei.

Şeful statului a argumentat în sesizare că introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.