Conducerea Senatului a decis marti sa solicite Curtii Constitutionale (CCR) un punct de vedere daca este necesar sau nu avizul Parlamentului in urmararirea penala a ministrilor care sunt si parlamentari. Chestorul Ioan Chelaru a declarat ca Biroul Permanent va solicita comisiei juridice ca in termen de 10 zile sa formuleze cererea catre Curtea Constitutionala.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, va solicita punctul de vedere al CCR pentru a rezolva conflictul dintre instittutii si a clarifica daca este necesar sau nu avizul Parlamentului.

Chelaru a explicat ca Biroul Permannet a fost sesizat de catre liderul de grup al PNL, Puiu Hasotti, care a cerut “solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala aparut intre presedintele Romaniei, procurorul general, ministerul Justitiei si de cealalata parte Parlamentul”.

De asemenea, Chelaru a explicat ca s-a luat in considerare o solicitare facuta de Comisia juridica in urma cu doua luni catre Parchetul General si una a presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, prin care se cerea de la Parchetul General documentatia pentru inceperea urmaririi penale. Chelaru a mai spus ca la cele doua cereri nu s-a primit nici un raspuns.

“CCR poate constata un conflict constitutional si astfel va fi nevoie de avizul Parlamentului, pentru declansarea urmaririi penale in cazul ministrilor Paul Pacuraru si Codrut Seres, dar si a fostilor ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea, membri ai Camerei Deputatilor”, a declarat Chelaru.