Miniștrii Carmen Dan și Tudorel Toader "și-au dat măsura imposturii, ipocriziei și incompetenței în Parlamentul European, în cadrul audierilor din Comisia LIBE, unde au fost puși la colț de europarlamentarii din toate grupurile politice pentru atacul asupra statului de drept", afirmă președintele PNL Ludovic Orban.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Acesta susține că audierea celor doi "a arătat imensa problemă de credibilitate pe care o are actualul Guvern la nivelul Uniunii Europene."

Orban îl acuză pe ministrul Justiției că a mințit "ordinar".

"Tudorel Toader a refuzat să-și ia angajamentul de a nu iniția alte modificări asupra legislației din domeniul Justiției și din domeniul penal fără a avea în prealabil avizul Comisiei de la Veneția, după ce i s-a solicitat în mod expres acest lucru. Mai mult, nu a explicat în niciun fel poziția sa asupra Raportului MCV, preferând în schimb să mintă în mod ordinar asupra implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în legislația românească. Prestația de astăzi a ministrului Justiției va produce grave prejudicii României la nivelul Uniunii Europene, care vor fi cu atât mai mari în condițiile deținerii de către România a președinției Consiliului UE", afirmă acesta.

Despre ministrul de Interne Carmen Dan, Orban spune că aceasta a făcut un anunțat "halucinant" privind blocarea procesului de aderare la spațiului Schengen.

"Carmen Dan a anunțat, în mod halucinant, că România refuză să facă următorii pași pentru aderarea la Spațiul Schengen, respectiv de a cere evaluarea privind corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar. Practic, Guvernul României anunță de la sine putere blocarea procesului de aderare la Schengen, „în acest moment sau pe viitor”. Pentru ca impostura și ipocrizia să fie deplină, ministrul de Interne a susținut că România își propune ridicarea MCV, în vreme ce ministrul Justiției nu a suflat o vorbă, aceasta în condițiile în care Guvernul și majoritatea PSD-ALDE nu doar că nu au respectat niciuna dintre recomandările ultimului Raport MCV, dar au acționat vădit exact împotriva acestora!" consideră Orban, citat în comunicat.

"Singura cale pe care România trebuie să o urmeze pentru a fi respectată în Uniunea Europeană, pentru a putea ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare și pentru a adera la Spațiul Schengen este aceea ca acești politruci care sunt trimiși să reprezinte țara la Bruxelles să înțeleagă că nu pot minți oficialii europeni și trebuie să respecte întocmai și în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene prin Raportul MCV și ale Parlamentului European din Rezoluția adoptată în noiembrie 2018. În caz contrar, România va deveni tot mai marginalizată în Uniunea Europeană și va fi privată de șansa de a fructifica beneficiile apartenenței la UE, cu riscul de a-i fi blocate sau reduse fonduri necesare dezvoltării și echilibrării bunăstării la nivelul celorlalte statelor membre", încheie liderul liberalilor.