Președintele UDMR Kelemen Hunor l-a criticat dur pe ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pentru măsurile fiscale anunțate, spunând că țara nu este laborator de experimentare și a anunțat măsuri pentru care nu au existat consultări.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Bugetul pe anul 2019 nu este gata. Vă întrebăm și noi: de ce? ce așteptați? De ce lăsați țara și autoritățile locale cu câteva zile înainte de anul nou să nu aibă posibilitatea de a implementa proiectele pentru anul viitor. Și încă ceva: acest proiect de ordonanță de urgență, care, la modul general, vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale și nu numai, iarăși cu câteva zile înainte de sfârșitul anului, schimbă multe prevederi fiscale, inventează noi taxe, pune la colț un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia și mai ales aruncă în are speranța. Fără consultare, fără explicații, fără pregătire. Îmi este greu să înțeleg ce raționament vă conduce. Ați creat un șoc și un haos uriaș cu riscuri imense", a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

"Doamnă premier: poate reușiți să-l convingeți pe ministrul de finanțe că țara nu este un laborator de experimentare a tuturor ideilor trăsnite. Dacă am vota împotriva moțiunii, am lăsa falsa impresie că toate aceste chestiuni semnalate sunt în regulă, dar de fapt nu sunt!", a mai spus liderul UDMR.

UDMR se abține joi de la votul în cazul moțiunii de cenzură. Guvernul a prezentat marți un proiect de ordonanță de urgență are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum și posibilitatea de a lăsa contributorii să-și retragă banii anticipat. Alte măsuri privesc introducerea "taxei pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR, plafonarea prețului gazelor, controlul prețurilor și pe piața de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operațiuni cu bunuri.