UPDATE Conflictul Rusia-Ucraina ar putea fi discutat în ședința CSAT, spune ministrul apărării
”Am prezentat situația din Ucraina. Acesta a fost subiectul pentru care am fost invitat aici. Am fost însoțit de generalul care se ocupă de analiza pe astfel de subiecte. Nu vreau să escaladăm un astfel de subiect care este totuși sensibil. Cred cu tărie că diplomația și dialogul politic încă nu și-au spus ultimul cuvând și asta este cel mai important. Pe de altă parte România și MAPN monitorizează foarte atent această situație.(...) Știu că este un CSAT pe data de 11 (decembrie - n.r.), dar nu știu să fie pe ordinea de zi această temă. Este un CSAT obișnuit. Este foarte posibil ca în cadrul acestui CSAT să fie nevoie de o informare pe această temă”, a declarat Gabriel Leș, după ședința Comisiei pentru apărare a Senatului, potrivit Mediafax.
Ministrul a afirmat că situația Mării Negre este o prioritate pentru România.
„Profilul strategic al Mării Negre este ca și prioritate în Ministerul Apărării și în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România și-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianțelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo știm și analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leș.
Acesta a precizat că membrii Comisiei pentru apărare „se pot considera informați” cu privire la indicentul dintre Rusia și Ucraina. „Au pus tot felul de întrebări. Cred că în acest moment se pot considera informați, în cel mai sincer mod. A fost o prezentare destul de clară”, a completat ministrul.
Întrebat dacă Ministerul Apărării informează premierul Viorica Dăncilă cu privire la această situație, Gabriel Leș a răspuns: „Bineînțeles, în fiecare zi. Noi monitorizăm această situație în fiecare zi. Comunicarea pe acest subiect se face în raport interinstituțional”.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părților implicate să trateze cu calm conflictul.
La finalul lunii noiembrie, forțele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile.
Ambarcațiuni ale FSB au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Rog să luați act(sunt argumente solide din surse
publice) că se lucrează după plan pentru distrugerea a ceea ce a mai rămas din Armată.Iată niște fapte:
-in anii 2001-2002 așa numitul patrulater roșu ,
care era la conducerea Armatei (ministrul I.M.
Pașcu +G.MAIOR+Gl.M.Popescu+Gl.Mureșan)
a decis că aceasta trebuie să-și reducă efectivele
la 70.000 de militari,sub motivul tembel că ne
apără NATO.Desigur presiunea a venit de la Ilici
și Bombonel;
-prin manevre perverse efectivele reale sunt acum
doar 60.000,iar planurile timide de completare
au fost blocate de ministrul finanțelor,numitul
Orlando,la ordinul lui Daddy și al lui Valcov.Sute
de recruți doritori să devină soldați au fost purtați
un an de zile la vizite medicale severe,au dat
testele fizice și cele psihologice ,și,după ce s-au
calificat au fost anunțați,cu sictir,că nu mai sunt
locuri,pentru că Guvernul a tăiat banii;
-bugetul de 2% clamat de politrucii sovietici este,
in mod real, doar de 1,4% in 2018,iar in 2019 este
prevăzut să fie undeva intre 1,1 și 1,3%.Deci
minciuni sfruntate și dezinformarea NATO;
-fostul ministru Fifor de asta a fost inlăturat,pentru
a fi inlocuit cu merceologul de Satu Mare,
numitiul Leș(un băiat de mingi al politrucului
I.M.Pașcu) maleabil și supus partidului.
De aceia consider că cele două comisii de Apărare
din Senat și Camera Deputaților,doar se fac că
lucrează,fără niciun efect pozitiv pentru Apărare.
Sunt foarte multe de spus ,dar mă opresc aici.