Conflictul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov ar putea fi discutat în următoarea ședință a CSAT, care va avea loc pe 11 decembrie, a declarat, marți, ministrul apărării Gabriel Leș, audiat la comisia senatorială de resort.

Gabriel Les, ministrul AparariiFoto: Captura YouTube

”Am prezentat situația din Ucraina. Acesta a fost subiectul pentru care am fost invitat aici. Am fost însoțit de generalul care se ocupă de analiza pe astfel de subiecte. Nu vreau să escaladăm un astfel de subiect care este totuși sensibil. Cred cu tărie că diplomația și dialogul politic încă nu și-au spus ultimul cuvând și asta este cel mai important. Pe de altă parte România și MAPN monitorizează foarte atent această situație.(...) Știu că este un CSAT pe data de 11 (decembrie - n.r.), dar nu știu să fie pe ordinea de zi această temă. Este un CSAT obișnuit. Este foarte posibil ca în cadrul acestui CSAT să fie nevoie de o informare pe această temă”, a declarat Gabriel Leș, după ședința Comisiei pentru apărare a Senatului, potrivit Mediafax.

Ministrul a afirmat că situația Mării Negre este o prioritate pentru România.

„Profilul strategic al Mării Negre este ca și prioritate în Ministerul Apărării și în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România și-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianțelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo știm și analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leș.

Acesta a precizat că membrii Comisiei pentru apărare „se pot considera informați” cu privire la indicentul dintre Rusia și Ucraina. „Au pus tot felul de întrebări. Cred că în acest moment se pot considera informați, în cel mai sincer mod. A fost o prezentare destul de clară”, a completat ministrul.

Întrebat dacă Ministerul Apărării informează premierul Viorica Dăncilă cu privire la această situație, Gabriel Leș a răspuns: „Bineînțeles, în fiecare zi. Noi monitorizăm această situație în fiecare zi. Comunicarea pe acest subiect se face în raport interinstituțional”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părților implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forțele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile.

Ambarcațiuni ale FSB au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.