Traian Băsescu spune că, prin emiterea Ordonanței de Urgență pentru înființarea fondurilor suverane, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Teodorovici, "împinşi de la spate de Dragnea şi sub privirea îngăduitoare ale lui Tăriceanu, au săvârşit cea mai mare samavolnicie împotriva României". "Acesta se numește jaf!", este concluzia fostului președinte.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

Într-un mesaj postat vineri pe Facebook și intitulat "Acesta se numește jaf", Traian Băsescu spune că Dăncilă şi Teodorovici, împinşi de la spate de Dragnea şi sub privirea îngăduitoare ale lui Tăriceanu, au săvârşit cea mai mare samavolnicie împotriva României, încercând să-şi concretizeze acţiunea ticăloasă de jefuire a ţării prin lege.

El spune că, în condițiile în care Curtea Constituțională a respins legea ca fiind neconstituţională în ansamblul ei, Liviu Dragnea "a apelat la supuşii de la Palatul Victoria - numiţii Dăncilă şi Teodorovici", care au aprobat înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii printr-o Ordonanță de Urgență ce încalcă şi Constituţia, şi toată legislaţia României de funcţionare a societăţilor comerciale.

"Asta-i “pohta ce au pohtit” Dragnea şi Vâlcov, asta le-au servit la masă Dăncilă şi Teodorovici. Cât de ticălos trebuie să fii ca după ce ţi-a spus oficial CCR că legea este neconstituţională, tu guvern să emiţi o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi conţinut? Acesta se numeşte JAF ! Trebuie oprit !", scrie Traian Băsescu.

El se întreabă retoric dacă "odiosul Ciorbea va îndrăzni" să atace Ordonanța la Curtea Constituțională. "Cel mai probabil va prefera să mai primească un bacşiş de la Dragnea şi majoritatea parlamentară şi să plece într-un nou concediu că o fi surmenat?", concluzionează fostul președinte.

Executivul a aprobat în ședința de joi, după negocieri aprinse între PSD și ALDE, proiectul de Ordonanță de Urgență privind cadrul general de înființare a fondurilor suverane.

Acesta este un prim pas pentru înființarea unui fond suveran de investiții și dezvoltare. Pasul următor și cel mai dificil este aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să prevadă înființarea fondului și companiile care vor face parte din el. În privința hotărârii de guvern, vor fi alte negocieri între cele două partide aflate la guvernare, aceasta în condițiile în care acum ALDE, prin Ministerul Energiei, controlează mare parte din managementul societăților energetice de stat. ALDE nu vrea să piardă acest control. Pe de altă parte, și PSD, prin Ministerul Finanțelor vrea să ajungă la butoanele acestor companii.

CITEȘTE ȘI: Documentprezentat de Victor Ponta: Ministerul Justiției a atras atenția Guvernului că OUG privind înființarea fondurilor suverane ar fi neconstituțională