Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, marţi, şapte candidaţi pentru posturile rămase vacante în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), printre ei numărându-se Cristina Pocora, Răsvan Popescu şi Monica Gubernat, scrie Agerpres. Propunerile urmează să ajungă la plen pentru vot final.

Sigla CNAFoto: Agerpres

Cei şapte candidaţi pentru funcţia de membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului avizaţi de Comisiile de cultură ale Parlamentului sunt: Nicolae Bălaşa, Monica Gubernat şi Elena Sorescu (PSD), Alexandru Cristea (PNL), Eva Borsos Orsolya (UDMR).

Administraţia Prezidenţială o propune pe Cristina Ancuţa Pocora, iar Guvernul pe Răsvan Popescu.

Votul a fost secret, cu buletine de vot. Din cei aproape 20 de candidaţi propuşi de Comisiile de cultură ale Parlamentului şapte au întrunit numărul necesar de voturi pentru a deveni membri titulari, cu un mandat de şase ani.

Plenul reunit al Parlamentului urmează să valideze candidaturile în şedinţa de miercuri.

******

Grupurile parlamentare ale PSD, PNL, UDMR, USR, precum și Președinția și Guvernul, au trimis Parlamentului propunerile de candidați pentru un mandat de 6 ani în funcțiile de membru titular și membru supleant la Consiliul Național al Audiovizualului, potrivit documentelor consultate de agenția Mediafax.

Astfel, pentru membru titular CNA și-au depus candidaturile următorii: din partea PSD - Maria Monica Gubernat, actual membru CNA, și Ramona Elena Sorescu, fost producător TV, din partea PNL Alexandru Kocsis Cristea, director adjunct la Muzeul Național Cotroceni, din partea UDMR - Borsos Orsolya Eva, actual membru CNA. USR l-a propus pe Ștefan Voinea, fost director de marketing în presa locală. Președinția o susține pe Cristina Ancuța Pocora, fost deputat PNL, în timp ce propunerea Guvernului este Adriana Mărgărit, director de comunicare la Ministerul Fondurilor Europene.

Pentru membru supleant, PNL a propus-o pe Oana Simona Dincă, consilier parlamentar la grupul liberal, UDMR pe Gabor-Szafta Szende, consilier la cabinetul președintelui formațiunii, USR - Ștefan Eugen Ghiorghiasa, fost jurnalist, iar Președinția o susține pe Alexandra Daria Pop, consilier prezidențial.

Și-a mai depus candidatura pentru un loc de membru în CNA și jurnalistul Grigore Cartianu.

Pe 30 decembrie 2018 expiră mandatele a șase membri CNA: Laura Corina Georgescu, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda și Borsos Orsolya Eva.

Consiliul CNA este compus din 11 membri. Durata mandatului membrilor Consiliului Național al Audiovizualului este de 6 ani.