Vicepreședintele Senatului Claudiu Manda spune că solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu a ajuns la el miercuri la ora 15.10, fiind vorba despre un referat și despre 73 de volume cu documente a câte 150-300 de pagini. Manda spune că nu l-a anunțat pe Tăriceanu despre primirea adresei DNA: "Nu l-am informat pentru că nu l-am informat. Nu știu dacă eu ar fi trebuit să îl anunț (...). Noi avem dialog, dar acesta e un subiect delicat și am preferat să nu am dialog”.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

CITEȘTE ȘI: ;Procurorii DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit indirect, când era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă

Manda a declarat, joi, că adresa DNA cu solicitarea de urmărire penală a ajuns la secretariatul conducerii Senatului miercuri la ora 15.10, fiind vorba despre un referat cu 73 de volume de documente care conțin câte 150- 300 de pagini. ;

Întrebat cum își explică faptul că solicitarea DNA a ajuns la el și nu la Tăriceanu sau la alt vicepreședinte, Claudiu Manda a susținut că documentele i-au fost aduse de către staff-ul Senatului pentru că se stabilise ca el să preia atribuțiile președintelui Senatului începând de joi și pe parcursul săptămânii viitoare, cât timp acesta ar fi urmat să fie plecat într-o delegație.

"În 6 noiembrie, stabilisem deja că pentru azi şi mâine şi săptămâna viitoare, când domnia sa ar fi fost plecat în delegaţie, exercitarea atribuţiilor de preşedinte se publică în Monitorul Oficial şi era vorba despre mine, de aia a ajuns la mine. (..) Sigur că, fiind un subiect care îl viza direct pe domnul Călin Popescu-Tăriceanu, nu aveau cum să ajungă acest referat şi aceste documente la domnia sa şi au ajuns direct la mine", a spus vicepreşedintele Senatului la Parlament.

CITEȘTE ȘI: ;Firma austriacă din dosarul lui Tăriceanu - Fujitsu Siemens Computers GmbH care distribuia licențele Microsoft (surse)

El nu a putut să explice de ce solicitarea DNA pentru Tăriceanu a ajuns la el, în condițiile în care urma să preia atribuțiile acestuia de președinte începând cu ziua de joi, iar adresa DNA a fost trimisă miercuri. "Trebuie să îi întrebați pe cei de la staff de ce s-au gândit să vină la mine și nu la ceilalți vicepresedinți", a afirmat Manda. ;

Vicepreședintele Senatului a mai spus că documentele de la DNA vor ajunge la Biroul Permanent, apoi vor fi trimise Comisiei Juridice, care va face un referat pe care îl va prezenta plenului.

"Eu am pus o rezoluţie către Biroul Permanent, semnată 7.11.2018. Aceste documente vor ajunge la Biroul permanent al Senatului, unde va trebui să decidem. Procedural, decizia Biroului Permanent va fi să trimită toate aceste documente către Comisia Juridică, ce va întocmi un referat pe care să-l prezinte plenului. De la 15.10 până pe la 18.30, moment în care nu am putut să confirm că a venit o astfel de solicitare, a fost timpul în care s-a făcut predarea-primirea celor 73 de volume. Înţeleg că e o întreagă procedură. Se inventariază pagină cu pagină, se îndosariază, se sigilează, iar toate aceste documente, în acest moment, înţeleg că sunt sigilate la Comisia Juridică, urmând ca, în momentul în care Comisia Juridică va fi sesizată, să le poată desigila, să le dezbată, să le vadă şi să avem referatul în fata Comisiei juridice", a declarat vicepreşedintele Senatului.

Întrebat dacă l-a anunțat pe Tăriceanu despre primirea solicitării DNA de încuviințare a urmăririi penale, Manda a răspuns că nu, neavând o explicație nici pentru acest lucru.

"Nu am vorbit cu domnul Tăriceanu, nu l-am anunțat", a răspuns Manda, susținând că nu știe unde era Tăriceanu la acea oră.

La întrebările insistente ale jurnaliștilor, Claudiu Manda a adăugat: "Este clar că domnul Tăriceanu ar fi fost informat la un moment dat, formal. Nu l-am sunat. Singurul răspuns e că nu l-am informat. Nu l-am informat că nu l-am informat (...) Nu știu dacă ar fi trebuit să îi spun eu. (...) Noi avem dialog, dar acesta e un subiect delicat și am preferat să nu am dialog. E clar ca va lua cunostință de conținutul adresei."