Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la un post TV, că Dacian Cioloș nu are cum să lupte cu PSD deoarece "a trăit foarte bine în perioada PSD", precizând că acesta a încălcat înțelegerea cu PNL de a curăța administrația publică de social-democrați, atunci când a fost premier, anunță Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 23.30: Ludovic Orban a continuat atacurile, la un post TV, declârand că a fost mereu mirat de carierele politice ciudate, referindu-se la Dacian Cioloș, numit ministru al Agriculturii de Călin Popescu Tăriceanu, nominalizat comisar european pentru agricultură de Traian Băsescu, iar pentru al doilea mandat propus Victor Ponta.

"Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Urmăresc cu mare atenție diferite cariere extrem de ciudate. Și aici am să vă spun despre Cioloș faptul că a apărut din neant. A fost pus de Tăriceanu ministrul al Agriculturii. Nici azi nu am reușit să înțeleg de ce. După ce a picat guvernul PNL, s-a dus consilier la Băsescu, care era principal adversar al PNL și care l-a propus comisar european. După ce și-a terminat mandatul de comisar european la alegerile din 2014, cine credeți că l-a propus pentru un al doilea mandat de comisar european? Președintele PSD, premierul din acea perioadă Victor Ponta", a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, duminică seară, la postul B1 Tv.

"Eu am hârtia trimisă de Ponta lui Juncker în care domnul Ponta îl nominalizează comisar european pentru portofoliul agricultură sau dezvoltare regională pe domnul Cioloș, fiind și o a doua candidatură, a Corinei Crețu, pentru orice portofoliu. Pentru că Corina era de umplutură. Ghinionul lui Cioloș că nu a ajuns comisar european propus de Ponta a fost că în componența Comisiei nu erau destule doamne. Și există o anumită cutumă, ca minim o treime din membrii Comisie Europene să fie de sex feminin și atunci candidatura doamnei Crețu a venit să rezolve această problemă. De aia nu a ajuns Cioloș comisar propus de Ponta", a explicat liderul PNL.

"Și astăzi, fără să aibă un partid, Dacian Cioloș s-a dus la sponsorul său politic, domnul Macron, aflat în prăbușire dramatică, cu o cotă de încredere în jur la 20-21%, să participe la o construcție europeană. Dar Dacian Cioloș a fost comisar european din partea PPE. Sigur că propus de Ponta ar fi trebuit să se ducă la partidul socialist. Acum merge la un Macron care Macron nici nu e de fapt ALDE. Numai vrea să reformeze ALDE. Are câțiva, Guy Verhofstadt (liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - n.r.), dar îl are și pe Matteo Renzi care e de stânga, fostul prieten al lui Ponta. E un soi de ciorbă lipsită complet de orice fel de substanță. Macron are probleme la el acasă și el face politică la nivel european", a completat Orban.

"Am spus atunci clar că Cioloș poate fi sprijinit ca premier cu două condiții. Unu, doar dacă își dă demisia din funcția de prim-ministru și doi, dacă se înscrie în PNL, pentru că partidul nu poate susține pe cineva care nu e membru PNL. Mi-aduc aminte. Îi plăcea mult domnului Cioloș PNL dacă a vrut să devină președinte PNL, fără alegeri și punând și condiție să vină în PNL dacă îl punem președinte", a continuat Orban.

"Adevărul e că nu prea are cu cine să lupte în PSD pentru că dumnealui a trăit foarte bine în perioada PSD. Noi am avut o înțelegere pe care domnul Cioloș nu a respectat-o. De exemplu să curețe administrația publică de PSD. L-a avut acolo pe domnul Dâncu. Secretarii de stat, prefecții, președinții de agenții, aproape toți manageri de compani puși de PSD au fost lăsați în funcție, în timp ce PSD era perceput ca fiind în Opoziție, dar de fapt era la putere. Din cauza aceste percepții false induse, practic PSD și-a menținut puterea, și nerealizările Guvernului Cioloș au fost trecute în contul PNL", a afirmat Ludovic Orban, duminică seară la postul B1TV.

În opinia liderului liberal, acțiunile lui Cioloș dovedesc că nu înțelege politica. "Sunt acuzații izvorâte din senin. Activitatea domnului Cioloș este în special pe Facebook. Mi se pare foarte ciudat acest atac. PNL duce greul bătăliei cu PSD, suntem într-o luptă la baionetă cu majoritatatea parlamentară. Eu cred că sunt mai importante acținile decât niște vorbe care sunt aruncate probabil dintr-o lipsă de înțelegere a fenomenului politic. Dacă cineva care spune că face Opoziție PSD și atacă principalul partid care face Opoziție, face servicii coaliției de guvernare și PSD", a completat Orban.

Acesta a mai spus că, atunci când PNL l-a susținut pentru funcția de premier, Dacian Cioloș "nu a strâmbat din nas".

"Nu a strâmbat din nas când l-a susținut PNL la funcția de premier. S-a trezit acunm brusc, în condițiile în care PNL și Iohannis suntem într-un război extrem de dificil, cu o putere care nu e sensibilă la niciun fel de principiu democratic, care nu acceptă dezbaterea. Să îl ataci pe Klaus Iohannis care e practic ultima baricadă în apărarea democrație, care cât de cât menține echilibrul, salvează imaginea externă a României, și e pe aceeași linie de luptă împotriva PSD, mi se pare un gest ciudat, care arată o politică ascunsă, care e greu de descifrat astăzi. În lupta asta te trezești tam-nesam cu unul care se trezește să te lovească pe nedrept. Suntem cel mai vechi partid, suntem un partid care a făcut istorie și care a dus tradițiile mai departe", a conchis Ludovic Orban.

Dacian Cioloş a scris, duminică pe Facebook, că PNL se află în zona vechii clase politice, refuzând "cu obstinaţie" să se reformeze şi să se alăture MRÎ, într-un proiect de schimbare a societăţii româneşti. Acesta a adăugat că liberalii doar aşteaptă "să cadă PSD natural şi ei să le ia locul".

De asemenea, Cioloş a declarat sâmbătă, într-o emisiune TV, că președintele Klaus Iohannis trebuie să găsească modalitatea prin care să fie mai „dătător de încredere” că apără statul de drept și a adăugat că e nu ar fi nominalizat-o pe Viorica Dăncilă în funcția de prim-ministru.

Despre o candidatura la alegerile prezidențiale din 2019, Dacian Cioloş a afirmat, pe 16 octombrie, la Iaşi, că nu exclude posibilitatea să se înscrie în cursă, însă a dat de înţeles că încă nu a luat o hotărâre.