Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament. Votul a fost unul la limită și cu emoții pentru cei de la PSD, având în vedere că absentau 9 deputați de la PSD și ALDE, iar cei de la UDMR s-au abținut, nefiind de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu și cu forma articolului privind abuzul în serviciu. Au fost 167 voturi "pentru", iar necesare erau 165.

Florin Iordache si Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Proiectul merge la promulgare la președinte, însă opoziția a anunțat deja că il va contesta la Curtea Constituțională.

Potrivit votului electronic, doi deputați de la minorități au votat "împotrivă" și 9 "pentru".

Vezi aici votul electronic pe site-ul Camerei Deputaților

DOCUMENT Vezi aici cum s-a votat la Codul Penal

Citește aici al doilea raport

Citește aici forma proiectului adoptat de Senat

Citește aici o SINTEZĂ a celor mai importante modificări

Transmisiune LIVE VIDEO:

„De astăzi România nu mai e un stat de drept. A devenit un stat de Dragnea. Dvs considerați că nu este o infracțiune, ci e o faptă pe care v-o asumați și cu care v-ați mândrit. Vine și o zi de mâine cei care ați votat acest Cod al rușinii. Acest Cod nu cred că va intra în vigoare. Vom folosi pârghii, CCR, președintele, chiar tribunalul. Vom folosi toate pârghiiile pentru că suntem de partea corectă a istoriei", a declarat Ion Stelian, de la USR.

PNL a anunțat deja că va ataca modificările la CCR. "Uitați-vă aici și veți vedea că adevăratul program de guvernare a fost Codul penal. Toate asigurările pe care le-ați dat românilor în campanie, partenerilor externi nu au fost decât de a simula bunăvoinâă. Astăzi ați dat dovadă a comportamentului unei grupări cu character infracțional. Cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toți din majoritarea de guvernare îăntr-o majoritate toxică pentru Româniai. Din nefericire, PSD-ALDE lucrează împotriva românilor, a propriului popor. Există un acut sentiment de deznădejde pentru că dvs ați înghenuncheat viitorul European al României. PNL va contesta la CCR acest vot, va utiliza toate pârghiile de a dejuca planurile dvs", a spus Turcan.

Principalele momente și declarații:

13.53: Tomac anunță că deputatl PMP Adrian Mocanu, care a votat proiectul, va fi exclus din partid.

13.48: Dan Barna: "De astăzi România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea" / Turcan: "Acesta a fost adevăratul program de guvernare al PSD. cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toți într-o majoritate toxică pentru România."

13.47 Codul penal a fost ADOPTAT, la limită: 167 voturi pentru, 97 impotriva și 19 abtineri.

13.35 Daniel Suciu spune despre USR: "Au transformat plenul în videochat!"

13.33 Cătălin Drulă (USR) îi cere președintelui de ședință să îl evacueze din sală pe Neacșu, dar acest lucru nu se întâmplă, Iordache îl trimite în bancă pe Drulă.

13.25 Tudor Benga (USR) a luat cuvântul în plen și a afirmat că speră că nu va trece proiectul privind Codul penal cu ajutorul minorităților. Liderul acestui grup, Varujan Pambuccian, a venit la microfon vizibil nervos și a afirmat că el nu a votat "codurile" și că ar putea ca grupul său să voteze tocmai pentru ceea ce a afimat Benga. Pambuccian: "Să nu mai amenințe cineva acest grup! Este valabil pentru toată lumea din această sală!"

Benga a revenit la microfon: "Nu am amenințat pe nimeni. am invitat la responsabilitate! Sunt deputatul cu cel mai mare istoric pro minorități din parlament!"

Pambuccian, apoi: "A amenințat și altcineva și i-a părut rău", a spus Pambuccian, arătând cu mâna în dreapta lui, acolo unde, sub prezidiu, se află Marian Neacșu, secretar general al PSD.

13.20 A început sesiunea de vot final. Codul penal este ultimul pe listă, la punctul 14. Ședința este acum condusă de Florin Iordache. Liviu Dragnea este în prima bancă, de sub prezidiu supraveghează totul îndeaproape Marian Neacșu.

12.54 PMP a anunțat că toți deputații formațiunii vor vota împotrivă.

12.39 Emoții pentru PSD - cu abținerea celor de la UDMR, cei de la PSD și ALDE nu au suficiente voturi în acest moment. Liderul de grup al PSD Daniel Suciu a anunțat că lispesc 6 deputați, iar surse politice au precizat că 3 sunt absenți de la ALDE.

La ședința de grup a PSD a participat și Liviu Dragnea, care a fost absent din plen, și secretarul general Marian Neacșu.

Voturile lipsă ar putea veni de la minorități, acolo unde fiecare deputat votează cum consideră, și o parte dintre ei au votat alături de PSD și ALDE și la legile justiției și aproape toți au votat la Codul de procedură penală. În total, sunt 17 deputați în grupul minorităților.

12.00 Codul penal a fost adoptat pe articole. Urmează votul final la ora 13.00.

11.55 S-a votat abrogarea neglijenței în serviciu.

11.42 S-a încheiat votul pe amendamentele respinse susținute în plen, a început votul pe amendamentele admise și articole.

11.35 S-a ajuns cu amendamentele la abuz în serviciu. Amendamentul UDMR, susținut de Marton Arpad, a fost respins.

10.45 A început votul pe amendamente. Pe rând, amendamentele PNL și USR sunt respinse prin vot de parlamentari.

10.40 Florin Iordache: "Suntem cumva la capăt de drum, un drum pe care ni l-am asumat. A exista multă manipulare."

10.38 Liderul deputaților UDMR Attila Korodi anunță că dacă nu trec amendamentele propuse de ei la abuz în serviciu și neglijența în serviciu, UDMR nu va susține acest proiect (în Senat, UDMR s-a abținut la votul final).

*De precizat: Dacă UDMR decide să se abțină la vot la Camera deputaților, așa cum au făcut la Senat, din cauza acestui articol, PSD și ALDE trebuie să se mobilizeze foarte bine pentru a își trece proiectul. În total, PSD + ALDE au 168 de deputați, iar votul pentru lege organică este de minim 165 voturi.

Ce vor cei de la UDMR:

Să se elimine articolul care abrogă infracțiunea de neglijență în serviciu și să se modifice definiția la abuz în serviciu, astfel: "(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urggență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau alte unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani sau cu interzicerea unor drepturi."

Pe lângă aceste două amendamente, UDMR a propus marți în comisie, prin intermediul deputatului Marton Arpad, și alte amendamente de revenire la forma legii în vigoare. De exemplu, la art. 100, la liberarea condiționată, a renunțat practic la ceea ce susținut inițial - scăderea fracțiilor de pedeapsă - și a propus să se păstreze forma în vigoare.

***

S-a votat o oră pentru dezbateri la acest proiect.

Proiectul a primit raportul al doilea, aferent Camerei Deputaților, marți după-amiază, într-o ședință convocată în mai puțin de două ore după ce a fost adoptat de Senat.

Ședința de plen este condusă de Gabriel Vlase, aflat probabil pentru ultima dată în această postură, în calitate de vicepreședinte al Camerei, întrucât la ora 14.00 urmează să primească votul parlamentului pentru a fi învestit la șefia Serviciului de Informații Externe.

Raluca Turcan, lider de grup PNL, a afirmat în plen că motivul pentru care s-a pus votul miercuri este teama că cei din majoritatea parlamentară nu vor avea suficienți prezenti joi.

Pentru ca legea să treacă, fiind organică, este nevoie de 165 voturi "pentru".

Principala modificare față de ceea ce s-a votat la Senat este un amendament dictat în ședință de deputatul ALDE Steluța Cătăniciu, care se referă la introducerea unui plângeri prealabile în cazul infracțiunii de delapidare. Concret, la art. 295) se adaugă: "Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală."

Amintim că Parlamentul este convocat în ședință extraordinară până pe 19 iulie, pentru adoptarea acestui proiect.

Opoziția a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională cu acest proiect.