Actualizat

Modificările la Codul penal au fost adoptate de Senat, în sesiune extraordinară. UDMR s-a abținut de la vot din cauza formei articolului privind abuzul în serviciu

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 3 iulie 2018, 11:24 Actualitate | Politic


Plenul Senatului
Foto: Hotnews
Plenul Senatului, convocat în sesiune extraordinară, a adoptat marți modificările aduse de comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache la Codul Penal. Senatorii UDMR s-au abținut de la vot, după ce Cseke Attila, liderul de grup, a anunțat în plen că nu este de acord cu forma amendamentului dorită de PSD și ALDE la articolul privind abuzul în serviciu.

Proiectul va merge din nou la "comisia Iordache" pentru încă un raport, pentru Camera Deputaților, apoi va primit votul decizional în plenul Camerei, cel mai probabil chiar joi, când este programată sesiune de vot final. 

Consultă aici raportul cu toate amendamentele admise și respinse


Urmărește o transmisiune LIVE TEXT și VIDEO de la ședință:
Desfășurare LIVETEXT:

13.37: Iulia Scântei: "Dumneavoastră nu ați ajuns în parlamentul României datorită lui Liviu Dragnea, ci pentru că cetățenii v-au votat, unii dintre ei amărâți."

13.33
Florina Presadă (USR) a propus moment de reculegere pentru Călin Farcaș, tânărul de 29 care murit după ce a așteptat transplant de plămâni, "pentru care guvernul nu a făcut nimic".

Presadă a scos un microfon propriu și o boxă și citește în plen numele celor care ar putea beneficia de modificarea articolului privind abuzul în serviciu, printre care îi menționează și pe Liviu Dragnea sau Sevil Shhaideh. 

13.31 Vot final la proiectul de lege: 74 voturi "pentru", 9 abțineri (posibil UDMR, având în vedere că sunt 9 senatori UDMR), 28 "împotrivă".

13.28
USR a propus și eliminarea articolului prin care este abrogat articolul privind neglijența în serviciu. Acesta primit doar 37 voturi "pentru".

13.24 Amendamentul USR la abuzul în serviciu a primit mai multe voturi decât restul amendamentelor respinse, însă nu suficiente pentru a fi adoptat: 61 "împotrivă" și 39 "pentru", ceea ce ar putea indica faptul că cei de la UDMR au votat în favoarea acestui amendament:

"(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe  sau  ordonanțe de urgență a Guvernului şi  prin  aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale  unei persoane   juridice  se pedepseşte  cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică."

UDMR nu a susținut în plen amendamentul deputatul UDMR Marton Arpad la acest articol.

13.24
A intrat în sală și Florin Iordache, vorbește în spatele băncilor cu Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției, cea care a fost prezentă la ședințele comisiei speciale.

13.18 S-a ajuns cu amendamentele respinse la abuzul în serviciu
. Până acum toate amendamentele la celelalte articole au fost respinse prin vot în plen.

Propunerea PNL la abuzul în serviciu a fost respins, cu aprox același nr de voturi ca restul amendamentelor - 71 "împotrivă" și 26 "pentru", nicio abținere.

12.30 FOTO Cseke Attila cu amendamentele în față:

12.10
Se intră pe articole. Iulia Scântei, PNL, susține pe rând amendamentele PNL. Sunt aproape 90 de pagini de amendamente respinse. Ulteriorl, și George Dircă (USR) își susține amendamentele, pe rând, alternativ cu Scântei și Gorghiu.

12.09
S-a luat pauză de consultări 5 minute. Țutuianu a anunțat însă că nu s-a ajuns la nicio concluzie și se reia ședința.

12.07 Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR: "Grupul UDMR nu poate fi de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu. La abuz în serviciu, (pe lângă ceea ce afirma Curtea Constituțională în cele două decizii - n.r.) s-au adăugat două chestiuni. (Se referă în continuare la faptul că nu se aplică decât pentru familie și la scăderea pedepsei pentru această infracțiune - n.r.) Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate fi de acord. Vom vota cele două amendamente care ar rezolva aceste două chestiuni. (să fie precizat "cu încalcarea legii" în text - n.r.). 

Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, grupul UDMR nu va putea susține inițiativa legislativă."

Amintim că UDMR a avut propria propunere de articol la abuzul în serviciu și s-a abținut de la vot în comisie când s-a adoptat varianta PSD. Aceasta este însă foarte similară cu cel al PSD, exceptând pragul valoric, ceea ce contrazice ceea ce a afirmat Cseke Attila.  

Ce propune deputatul UDMR Marton Arpad:

"(1) Fapta funcționarului public care, cu scopul de a obține pentru sine sau pentru soț, rudă sau afin de până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, dacă fapta nu îndeplinește elementul constitutiv al alte infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 2-5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, prin încălcarea unor dispozițiiexprese dintr-o lege, ordonanța de urgență sau ordonanța de guver, ingradește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnice, limba, religia, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontencioasă sau infecție du HIV/SIDA.
(3) Dispozițiile alineatelor (1) și (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, sau adoptării actelor normative." 
 
11.49
Alina Gorghiu: "Lipsa de cvorum la o asemenea lege de importanță este de necalificat, la fel ca țipetele unei doamne din sală (se aude Doina Silistru - n.r.)."

"Fac o prinsoare cu dvs. Acest cod nu va intra nicodată în vigoare în această formă. Nu se poate ca într-un stat normal să protejezi infractorul și nu victima." 

11.46 Senatorii USR au desfășurat un banner la prezidiu - "Fără penali". Din sală s-a auzit "Ai învățat să citești?"
11.42 Cei de la USR și PNL s-au întors în sală, după ce cvorumul a fost asigurat fără ei. Nu se așază în bănci, rămân la ușă și pe intervale între scaune. Senatorii USR au toți tricouri cu "#FărăPenali".

Aceștia au adus și stegulețe cu "Roșia Montana".  

11.39 Țuțuianu anunță că acum sunt 73 de senatori prezenți.

11.34 Se intră pe ordinea de zi cu proiectul privind Codul Penal. Șerban Nicolae prezintă proiectul.

11.33
S-a votat programul de lucru cu 64 de voturi "pentru". Majoritatea parlamentară are nevoie de încă 5 pentru cvorum de lege organică, necesar pentru adoptarea legii privind Codul penal.

11.31 Țuțuianu anunță că ședința continuă întrucât a fost cvorum la început de ședință chiar dacă au fost unii prezenți în sală dar nu au votat la votul pentru ordinea de zi.

În sală încep să intre cei de la UDMR. 

11.25
USR și PNL reclamă faptul că nu este cvorum. Țuțuianu afirmă că eletronic s-a înregistrat cvorumul necesar la votul pentru ordinea de zi. Senatorii USR, PNL și PMP ies din sală.

! ERATĂ Din sală s-a auzit: "Bă dar nu vreți să munciți și voi? Vă așteaptă Ludovic Orban în piață!"

inițial, citatul era atribuit în mod eronat senatorului PSD Șerban Nicolae. 

Votul pentru ordinea de zi a fost de 60 voturi, cvorumul necesar de ședință, dar și de adoptare pentru legi organice, este de 69.

***

Citește aici o SINTEZĂ a celor mai importante modificări


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
14409 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Stati linistiti! (Marţi, 3 iulie 2018, 11:31)

  Martinezu [utilizator]

  Codul va trece la final in exact forma dorita de Dragnea si ai lui hoti.
  Si in maxim cteva luni ne vom aduce aminte cu nostalgie ce bine era pe vremea ui Iliescu sau Ceausescu. Atunci mai aveam speranta..
  Cine va mai ramane pe aici va avea mult de suferit si va vota cu PSD!. Cu vointa proprie sau nu.
  • +4 (6 voturi)    
   nu inteleg de ce se dezbate (Marţi, 3 iulie 2018, 12:52)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   pentru ca pesede nu are nicio tangenta cu ratiunea !
 • +15 (17 voturi)    
  UDMR a tradat (Marţi, 3 iulie 2018, 11:41)

  AlexisMD [utilizator]

  Obisnuit
 • +15 (17 voturi)    
  UDMR Strikes (Marţi, 3 iulie 2018, 11:45)

  bfc [utilizator]

  UDMR umbla din nou cu fumigena si gura mirositare.
  Se bateau in piept ca ei sunt ortogonali si corecti .... uite cum asigura cvorumul hotiei.
 • +10 (12 voturi)    
  Intrebarea corecta ar fi fost (Marţi, 3 iulie 2018, 11:45)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Ba, nu vreti sa furati si voi ceva? Jegosul sofer al infractorilor se da in stamba din nou.
  • -1 (3 voturi)    
   P-ala (Marţi, 3 iulie 2018, 14:30)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   o sa-l ciuguleasca furnicile foarte curand.

   Se mai intampla accidente.
 • -11 (15 voturi)    
  Serban are umor (Marţi, 3 iulie 2018, 11:47)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  V-o baga pana la kapat ! Se cam tin de cuvant ! Oameni dintr-o bucata ! Hahahha !
  • +1 (3 voturi)    
   Alege (Marţi, 3 iulie 2018, 14:31)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   cu silentios sau fara ?

   Va trebui.
  • 0 (2 voturi)    
   nu te supara... (Marţi, 3 iulie 2018, 15:22)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   e funny ca isi bat joc politicienii de romania?!
   imi explici d c crezi asta?!
 • +17 (19 voturi)    
  va sa zica UDMR -ul a intrat in sala (Marţi, 3 iulie 2018, 11:47)

  AliKimiku [utilizator]

  Si nenea Kelemen se bocea pe aici ca nu el sustine guvernul si ca el e o fecioara nevinovata.
 • +3 (5 voturi)    
  cu certitudine (Marţi, 3 iulie 2018, 13:42)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  abrogarea neglijentei in serviciu (cu alte cuvinte eroarea umana) de catre pesede demonstreaza teoria marsaviei puse la cale !
  Bravo USR ! Go ahead !
 • +4 (6 voturi)    
  jeguri (Marţi, 3 iulie 2018, 13:45)

  badia [utilizator]

  Niste nemernici aia de la UDMR. Fac citeva mofturele pentru electoratul maghiar care incepe sa nu-i mai suporte. Pai nu au avut in comisia ciordache individul ala care a votat cu spor alaturi de psd? Trebuie tinut minte ca pe jigodiile udemeriste nu te poti baza nicicind.
 • +3 (5 voturi)    
  PSD+ALDE... (Marţi, 3 iulie 2018, 13:49)

  rochiri [utilizator]

  ..prietenii infractorilor...Todurel avocatul lor!!
  Felicitari celor care au votat cu PSD+ALDE
  • +3 (5 voturi)    
   De ce votați numai bogătași și vedete? (Marţi, 3 iulie 2018, 14:18)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   Un om simplu ca voi nu ați vota. Votați numai "vedete". Votați numai din aia a căror principală calitate a fost să facă bani masiv apoi au avut acces la mass media si astfel campanie electorală.
  • 0 (2 voturi)    
   „Felicitari celor care au votat cu PSD+ALDE” (Marţi, 3 iulie 2018, 14:59)

   Lovercraft [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   Multumesc! :)
 • +7 (9 voturi)    
  UDMR a ajutat din nou PSD+ALDE (Marţi, 3 iulie 2018, 14:02)

  programatoru [utilizator]

  a facut cvorum, a pacalit opozitia, si apoi s-au abtinut, vezi doamne ei sunt impotriva ... au facut din nou jocul PSD+ALDE
  • 0 (0 voturi)    
   nu le-a placut forma (Marţi, 3 iulie 2018, 21:45)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui programatoru

   ca fondul este chiar pe placul lor, chiar mai mult decat au sperat vreodata si si-au inchipuit ca ar fi posibil.

   Stoarfe, boraturi de oameni!
 • +1 (3 voturi)    
  10 August (Marţi, 3 iulie 2018, 14:25)

  Cetatean_din_diaspora [utilizator]

  Atat.
 • +4 (6 voturi)    
  UDMR fac jocul RUSIEI (Marţi, 3 iulie 2018, 14:40)

  neagoe [utilizator]

  UDMR-ul face ce-i spune Moscova via Budapesta, iar PSD+ALDE tradeaza Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  Viclenia UDMR (Marţi, 3 iulie 2018, 15:03)

  skanda7 [utilizator]

  Daca nu le conveneau prevederile AR FI VOTAT IMPOTRIVA. Asa au iesit cu declaratia asta si s-au abtinut de la vot ceea ce n-a schimbat cu nimic situatia. In schimb toata presa s-a grabit sa anunte ca UDMR nu a sustinut modificarile desi ei, prin abtinerea de la vot, au asigurat cvorumul si legile a fost votate.
 • +1 (3 voturi)    
  MINCIUNA UDMR (Marţi, 3 iulie 2018, 15:21)

  programatoru [utilizator]

  UDMR nu s-a abtinut, e doar un joc de imagine. Daca chiar doreau precum USR (de PNL nu sunt convins) sa nu treaca legile HOTIEI PSD+ALDE+UDRM, atunci nici macar nu erau in sala, si nu se realiza cvorum si ar fi dat un mesaj clar asupra nocivitatii acestor legi. DAR UDMR se bucura, isi vor asigura bani pentru "prieteni" prin primarii!
 • +1 (3 voturi)    
  ce vrajeala... (Marţi, 3 iulie 2018, 15:21)

  liviu_ [utilizator]

  "UDMR s-a abtinut" ... adica nu a omorat cu mana ei, a fost doar complice....
 • +2 (2 voturi)    
  pentru Romania (Marţi, 3 iulie 2018, 15:40)

  zigot [utilizator]

  este mai importanta legea exploatatiilor petroliere
  offshore decat legea penalilor psd+alde+ udmr.
  voi , parlamentari, rusinea Romaniei, ce prioritati aveti
  in afara pensiilor si salariilor?
  vine randul tuturor sa dea sama, pe rand!
 • +1 (3 voturi)    
  Mai e mult (Marţi, 3 iulie 2018, 15:45)

  CalinMircea [utilizator]

  Până vor reuși să le smulgă colții năpârcilor securiste. Dar e un adevărat spectacol zvârcolirea disperată a susținătorilor mafiei care vede pe zi ce trece cum își pierde din pârghiile puterii. Încet, foarte încet, dar sigur, democrația va învinge.
 • 0 (2 voturi)    
  Macar lichelele lupta... pentru ceva.. (Marţi, 3 iulie 2018, 15:46)

  Decadere [utilizator]

  ..iar libertatea lor, personala (a coruptiiilor/infractorilor de pe toate palierele societatii noastre), este mai de pret pentru ei... dacat libertatea copiilor nostri pentru noi. Noi numai luptam pentru nimic ....
  Ma deranjeaza cumplit ca intr-o tara unde se politicienii fura de la gura copiilor, fapt dovedit, infractorul mai are dreptul sa umble la Lege deoarece condamnarea nu e definitiva ii loc sa-i fie , pe loc, amputate toate instrumentele de a mai infaptui alte faradelegi, ma intreb ce infractor de asemenea speta n-ar face asta, daca ii este data aceasta libertate. Oare, pe fond, a cui este vina?
  Probabil ca pana la sfarsitul anului, o sa-mi fac bagajul si sa plec impreuna cu ai mei copii. Voi reflecta inca putin, de unde si cum voi sustine tara mea. Ca turist sau ca si contribuabil? Deocamdata Romania a devenit, pentru mine, prea scumpa - pentru nonvalorile care le sustinem in Parlament, prea riscanta - pentru viteza de adoptare a legiilor prin care se pecetluieste (in nici o saptamana) viitorul copiilor si suntem obligati sa ingenunchem si le multumim infractorilor si prea netransparenta intre timp, in ceea ce priveste directia macropolitica si economica pe care o accepta mai mult sau mai putin sa o ia. Deocamdata, sunt pe aici printre dvs.
 • +1 (3 voturi)    
  forma si fondul (Marţi, 3 iulie 2018, 17:27)

  O.V. [utilizator]

  Parlamentarii UDMR s-au abtinut pentru ca nu le-a convenit forma articolului de lege, dar fondul taaare le-a mai placut, aici nu au avut nimic de comentat.
  Ai obiectii, votezi contra, nu te abtii. Tacerea(abtinerea) spune multe despre integritatea lor, de parca ar mai fi fost ceva de spus. In acest timp Harghita si Covasna se numara printre cele mai sarace judete din Romania, dar parlamentarii UDMR au gasit solutia: isi hranesc alegatorii cu promisiuni de autonomie.
 • +1 (3 voturi)    
  ce era de demonstrat..... (Marţi, 3 iulie 2018, 19:02)

  asada [utilizator]

  ...a fost demonstrat !!!!! Prostituatele UDMR au fost la datorie si au asigurat succesul borfasilor PSD-ALDE !! Tarfa sefa a ajuns prea tarziu,a fost retinuta pe centura de Dragnea !!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version