Plenul Senatului, convocat în sesiune extraordinară, a adoptat marți modificările aduse de comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache la Codul Penal. Senatorii UDMR s-au abținut de la vot, după ce Cseke Attila, liderul de grup, a anunțat în plen că nu este de acord cu forma amendamentului dorită de PSD și ALDE la articolul privind abuzul în serviciu.

Plenul SenatuluiFoto: Hotnews

Proiectul va merge din nou la "comisia Iordache" pentru încă un raport, pentru Camera Deputaților, apoi va primit votul decizional în plenul Camerei, cel mai probabil chiar joi, când este programată sesiune de vot final.

Consultă aici raportul cu toate amendamentele admise și respinse

Urmărește o transmisiune LIVE TEXT și VIDEO de la ședință:

Desfășurare LIVETEXT:

13.37: Iulia Scântei: "Dumneavoastră nu ați ajuns în parlamentul României datorită lui Liviu Dragnea, ci pentru că cetățenii v-au votat, unii dintre ei amărâți."

13.33 Florina Presadă (USR) a propus moment de reculegere pentru Călin Farcaș, tânărul de 29 care murit după ce a așteptat transplant de plămâni, "pentru care guvernul nu a făcut nimic".

Presadă a scos un microfon propriu și o boxă și citește în plen numele celor care ar putea beneficia de modificarea articolului privind abuzul în serviciu, printre care îi menționează și pe Liviu Dragnea sau Sevil Shhaideh.

13.31 Vot final la proiectul de lege: 74 voturi "pentru", 9 abțineri (posibil UDMR, având în vedere că sunt 9 senatori UDMR), 28 "împotrivă".

13.28 USR a propus și eliminarea articolului prin care este abrogat articolul privind neglijența în serviciu. Acesta primit doar 37 voturi "pentru".

13.24 Amendamentul USR la abuzul în serviciu a primit mai multe voturi decât restul amendamentelor respinse, însă nu suficiente pentru a fi adoptat: 61 "împotrivă" și 39 "pentru", ceea ce ar putea indica faptul că cei de la UDMR au votat în favoarea acestui amendament:

"(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică."

UDMR nu a susținut în plen amendamentul deputatul UDMR Marton Arpad la acest articol.

13.24 A intrat în sală și Florin Iordache, vorbește în spatele băncilor cu Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției, cea care a fost prezentă la ședințele comisiei speciale.

13.18 S-a ajuns cu amendamentele respinse la abuzul în serviciu. Până acum toate amendamentele la celelalte articole au fost respinse prin vot în plen.

Propunerea PNL la abuzul în serviciu a fost respins, cu aprox același nr de voturi ca restul amendamentelor - 71 "împotrivă" și 26 "pentru", nicio abținere.

12.30 FOTO Cseke Attila cu amendamentele în față:

12.10 Se intră pe articole. Iulia Scântei, PNL, susține pe rând amendamentele PNL. Sunt aproape 90 de pagini de amendamente respinse. Ulteriorl, și George Dircă (USR) își susține amendamentele, pe rând, alternativ cu Scântei și Gorghiu.

12.09 S-a luat pauză de consultări 5 minute. Țutuianu a anunțat însă că nu s-a ajuns la nicio concluzie și se reia ședința.

12.07 Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR: "Grupul UDMR nu poate fi de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu. La abuz în serviciu, (pe lângă ceea ce afirma Curtea Constituțională în cele două decizii - n.r.) s-au adăugat două chestiuni. (Se referă în continuare la faptul că nu se aplică decât pentru familie și la scăderea pedepsei pentru această infracțiune - n.r.) Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate fi de acord. Vom vota cele două amendamente care ar rezolva aceste două chestiuni. (să fie precizat "cu încalcarea legii" în text - n.r.).

Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, grupul UDMR nu va putea susține inițiativa legislativă."

Amintim că UDMR a avut propria propunere de articol la abuzul în serviciu și s-a abținut de la vot în comisie când s-a adoptat varianta PSD. Aceasta este însă foarte similară cu cel al PSD, exceptând pragul valoric, ceea ce contrazice ceea ce a afirmat Cseke Attila.

Ce propune deputatul UDMR Marton Arpad:

"(1) Fapta funcționarului public care, cu scopul de a obține pentru sine sau pentru soț, rudă sau afin de până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, dacă fapta nu îndeplinește elementul constitutiv al alte infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 2-5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, prin încălcarea unor dispozițiiexprese dintr-o lege, ordonanța de urgență sau ordonanța de guver, ingradește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnice, limba, religia, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontencioasă sau infecție du HIV/SIDA.

(3) Dispozițiile alineatelor (1) și (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, sau adoptării actelor normative."

11.49 Alina Gorghiu: "Lipsa de cvorum la o asemenea lege de importanță este de necalificat, la fel ca țipetele unei doamne din sală (se aude Doina Silistru - n.r.)."

"Fac o prinsoare cu dvs. Acest cod nu va intra nicodată în vigoare în această formă. Nu se poate ca într-un stat normal să protejezi infractorul și nu victima."

11.46 Senatorii USR au desfășurat un banner la prezidiu - "Fără penali". Din sală s-a auzit "Ai învățat să citești?"

11.42 Cei de la USR și PNL s-au întors în sală, după ce cvorumul a fost asigurat fără ei. Nu se așază în bănci, rămân la ușă și pe intervale între scaune. Senatorii USR au toți tricouri cu "#FărăPenali".

Aceștia au adus și stegulețe cu "Roșia Montana".

11.39 Țuțuianu anunță că acum sunt 73 de senatori prezenți.

11.34 Se intră pe ordinea de zi cu proiectul privind Codul Penal. Șerban Nicolae prezintă proiectul.

11.33 S-a votat programul de lucru cu 64 de voturi "pentru". Majoritatea parlamentară are nevoie de încă 5 pentru cvorum de lege organică, necesar pentru adoptarea legii privind Codul penal.

11.31 Țuțuianu anunță că ședința continuă întrucât a fost cvorum la început de ședință chiar dacă au fost unii prezenți în sală dar nu au votat la votul pentru ordinea de zi.

În sală încep să intre cei de la UDMR.

11.25 USR și PNL reclamă faptul că nu este cvorum. Țuțuianu afirmă că eletronic s-a înregistrat cvorumul necesar la votul pentru ordinea de zi. Senatorii USR, PNL și PMP ies din sală.

! ERATĂ Din sală s-a auzit: "Bă dar nu vreți să munciți și voi? Vă așteaptă Ludovic Orban în piață!"

inițial, citatul era atribuit în mod eronat senatorului PSD Șerban Nicolae.

Votul pentru ordinea de zi a fost de 60 voturi, cvorumul necesar de ședință, dar și de adoptare pentru legi organice, este de 69.

***

Citește aici o SINTEZĂ a celor mai importante modificări