​Liberalii sunt pregătiți să-și asume guvernarea, dacă Guvernul Dăncilă va fi demis prin moțiune de cenzură, însă „cea mai bună soluție” ar fi alegerile anticipate. O spune chiar președintele PNL, Ludovic Orban, într-un interviu acordat HotNews. Liderul liberalilor afirmă că a fost formată o echipă de negociere pentru a-i convinge pe parlamentarii de la celelalte partide să voteze moțiunea de cenzură.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„PNL este pregătit să-și asume răspunderea Guvernării, dacă va fi posibil. Sigur, probabil cea mai bună soluție ar fi întoarcerea la popor dacă este posibil procedural pentru ca oamenii să relegitimeze. Opțiunile oamenilor sunt complet modificate față de decembrie 2016. Numărul oamenilor exasperați de ce face PSD a crescut spectaculos”, a declarat Orban.

El a precizat că PNL a decis formarea unei echipe de negociere, din care fac și parte liderii de grup, secretarul general și care negociază de la om la om, dar și la nivel de lideri ai celorlalte formațiuni. „Negociem cu orice partener din Parlament care este conșțient de nocivitatea clanului Dragnea și a acestui Guvern și care poate să voteze moțiunea”, a spus el.

Dacă aș fi președintele României, nu aș semna decretul de revocare a șefei DNA, după decizia CCR

Ludovic Orban susține că, dacă ar fi președintele României, nu ar semna decretul de revocare a șefei DNA, după decizia Curții Constituționale în acest sens.

„Poziția mea mi-am exprimat-o. Curtea Constitulționalanu nu poate să dea ordine președintelui și, mai ales, nu poate să oblige președintele. Înseamnă că nu mai e democrație în România. Înseamnă că o majoritate care intră în Curtea Constituțională poate să dea ordine, la toate instituțiile statului, la Guvern, la Parlament, la Președinție, la instituții democratice care au în spate votul cetățenilor. Înseamnă că e afectată democrația până la urmă dacă o majoritate conjuncturală dă ordine unor deținători de putere, legitimi, care au în spate votul popular, adică suveranitatea poporului. Poporul e deținătorul suveranității. Nu pot ei să încalce suveranitatea poporului, principiile fundamentale ale democrației”, a răspuns Orban, întrebat dacă ar semna decretul de revocare al șefei DNA, dacă ar fi președintele României.

Întrebat din nou, explicit, dacă nu ar semna, șeful PNL a răspuns: „Cu siguranță”.

„Modul în care va reacționa președintele va fi anunțat și după apariția motivării, probabil va exista o motivare foarte serioasă din partea președintelui pentru decizia pe care o va lua”, a adăugat el.

Întrebat dacă s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis după decizia CCR, Orban a răspuns: „avem o comunicare constantă”.

„Între președintele Klaus Iohannis și PNL este un parteneriat corect, transparent, un parteneriat care este bine cunoscut de orice cetățean. Comunicăm periodic, cu siguranță ne consultăm asupra a diferitelor situații, poziționări, dar nu mă puneți să ce discutăm cu președintele. Avem o comunicare constantă”, a explicat el.

Cu toate acestea, liderul PNL a susținut că nu s-a consultat cu președintele când a făcut la Parchet sesizarea în privința premierului Viorica Dăncilă.

„Sunt un om pe propriile picioare, un om care ia decizii asumându-și responsabilitatea integrală. Acest demers, așa cum am anunțat public, l-am făcut în calitate de cetățean prin decizia mea”, a mai spus Ludovic Orban.