Deputatul Marian Cucşa, vicepreşedinte ALDE, solicită Serviciului Român de Informaţii lămuriri cu privire la sumele cheltuite pentru interceptări, transmite Agerpres.
Într-un comunicat remis duminică, Marian Cucşa susține că datele care apar în spaţiul public cu privire la interceptările efectuate de către Serviciul Român de Informaţii, de-a lungul ultimilor 14 ani, arată că ţara noastră a devenit "un adevărat tărâm al făgăduinţei pentru serviciile de informaţii".
Deputatul ALDE susţine că numărul impresionant de mandate de interceptare, precum şi costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiază SRI, confirmă amploarea luată de fenomenul ascultării telefoanelor.
"Ponderea cea mai mare a cheltuielilor judiciare o reprezintă cele efectuate cu supravegherile operative care, potrivit Serviciului Român de Informaţii, sunt de până la 3.000 de euro/zi. De asemenea, confirmarea cifrei de către Daniel Dragomir, fost ofiţer în cadrul SRI, vine să dea legitimitate acestui document apărut în spaţiul public. Mai mult, aşa cum arătau cei de la România Curată, în luna martie, într-o analiză comparativă între Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO, SRI are cel mai mare număr de angajaţi raportat la numărul de locuitori şi cel mai mare buget ca pondere din bugetul naţional, reuşind să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia", mai spune Marian Cucşa.
În opinia deputatului, există date care indică faptul că românii au plătit din banii lor sute de milioane, dacă nu miliarde de euro pentru a fi ascultaţi.
"Sunt întrebări fireşti, pentru că vedem că în România prioritatea cheltuielilor bugetare a fost dată de interceptarea telefoanelor, adică de încălcarea drepturilor şi libertăţilor românilor. De aceea, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de control asupra activităţii SRI, solicit lămuriri de la conducerea Serviciului. Consider că românii au dreptul să ştie cum au fost folosiţi banii lor şi dacă le-au fost încălcate drepturile pe banii lor", mai spune deputatul ALDE.
Dar cat au costat interceptarile SRI, cu sutele de mii in 10 ani nu ne-a spus nimeni, sa vedem si eficienta lor, adica daca s-au prins sute de teroristi sau sumele recuperate de le infractori sunt sensibil mai mari decat banii cheltuiti pentru prinderea lor?
Daca tu pui in balanta Parlamentul cu SRI-ul si tii partea celui din urma este clar cat de democratic esti!
Doar cei cu suflet intunecat se tem ca le sunt auzite vorbele.
adica pe cei care isi voteaza singuri(ptr ei) salarii si
pensii, il rog pe domnul cuc sa solicite min. muncii sa
faca cunoscute romanilor veniturile medii ale
parlamentarilor(salarii + pensii) inclusiv raportul fata de venitul mediu al salariatilor; eventual meritele alesilor din actuala legislatura care ar justifica aceste venituri: legislatie economica, atragerea de fonduri
europene, reducerea poluarii, extinderea irigatiilor, autostrazi, sanatate, dar mai ales educatie( si nu numai ptr sine, unde este lipsa acuta.)