Deputatul Marian Cucşa, vicepreşedinte ALDE, solicită Serviciului Român de Informaţii lămuriri cu privire la sumele cheltuite pentru interceptări, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat remis duminică, Marian Cucşa susține că datele care apar în spaţiul public cu privire la interceptările efectuate de către Serviciul Român de Informaţii, de-a lungul ultimilor 14 ani, arată că ţara noastră a devenit "un adevărat tărâm al făgăduinţei pentru serviciile de informaţii".

Deputatul ALDE susţine că numărul impresionant de mandate de interceptare, precum şi costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiază SRI, confirmă amploarea luată de fenomenul ascultării telefoanelor.

"Ponderea cea mai mare a cheltuielilor judiciare o reprezintă cele efectuate cu supravegherile operative care, potrivit Serviciului Român de Informaţii, sunt de până la 3.000 de euro/zi. De asemenea, confirmarea cifrei de către Daniel Dragomir, fost ofiţer în cadrul SRI, vine să dea legitimitate acestui document apărut în spaţiul public. Mai mult, aşa cum arătau cei de la România Curată, în luna martie, într-o analiză comparativă între Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO, SRI are cel mai mare număr de angajaţi raportat la numărul de locuitori şi cel mai mare buget ca pondere din bugetul naţional, reuşind să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia", mai spune Marian Cucşa.

În opinia deputatului, există date care indică faptul că românii au plătit din banii lor sute de milioane, dacă nu miliarde de euro pentru a fi ascultaţi.

"Sunt întrebări fireşti, pentru că vedem că în România prioritatea cheltuielilor bugetare a fost dată de interceptarea telefoanelor, adică de încălcarea drepturilor şi libertăţilor românilor. De aceea, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de control asupra activităţii SRI, solicit lămuriri de la conducerea Serviciului. Consider că românii au dreptul să ştie cum au fost folosiţi banii lor şi dacă le-au fost încălcate drepturile pe banii lor", mai spune deputatul ALDE.