Liberalii au anunțat luni, prin vocea președintelui PNL, Ludovic Orban, că este posibil să depună în actuala sesiune parlamentară o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că există un scenariu la care opoziția lucrează zilele acestea.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, mai exact 234 de voturi. PSD și ALDE au împreună 245 de mandate, iar susținuți de UDMR(30) și Minorități (17) ajung la 292 de parlamentari, în timp ce PNL,USR, PMP au 162 de parlamentari plus 11 parlamentari neafiliați care teoretic ar putea vota alături de opoziție. Practic, opoziția ar avea nevoie de 61 de voturi. Acestea ar putea veni, teoretic, 30 de la UDMR, 17 de la Minorități și 14 chiar de la PSD.

Asta în condițiile în care, potrivit surselor citate, există parlamentari PSD nemulțumiți de activitatea Guvernului Dăncilă, care ar fi dispuși să voteze în favoarea demersului opoziției. Este vorba un nucleu de 15 deputați și senatori PSD care consideră că premierul Dăncilă împreună cu miniștrii cabinetului său trebuie să plece pentru că afectează grav imaginea partidului și a României.

De altfel, Victor Ponta a anunțat încă de săptămâna trecută că racolează nemulțumiții din PSD. Surse politice au explicat pentru Hotnews.ro că liberalii nu sunt străini de demersurile fostului președinte PSD și chiar colaborează cu acesta.

Oficial, Ponta a anunțat că dorește să-și facă grup parlamentar și că partidul Pro România oferă o alternativă la „dezamăgiţii” din PSD. Prima achiziție în acest sens a fost deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor. Acesta a demisionat și s-a alăturat partidului Pro România. Totodată, Ponta a precizat că vor mai urma și alții.

Printre numele vehiculate ca sigure să părăsească PSD se află deputatul Nicolae Bănicioiu și europarlamentarul Cătălin Ivan. Un nume vehiculat în cadrul negocierilor este și primarul Iașiului, Mihai Chirică.

Surse din interiorul PSD au explicat pentru Hotnews.ro că Ponta nu va reuși să racoleze un număr semnificativ de parlamentari dar asta nu înseamnă că deputații și senatorii nemulțumiți nu ar putea să voteze împotriva Guvernului Dăncilă.

"Oamenii sunt nemulțumiți de activitatea premierului și a miniștrilor. Nu se mai poate ignora la nesfârșit faptul că fac partidul de râs. Pe de altă parte, oferta lui Victor Ponta este tentantă pentru că în România de azi cu actuala legislație este greu să faci un nou partid politic și să reușești la alegeri. Nu mulți îl vor urma, dar asta nu înseamnă că nu vor vota un posibil demers de înlăturare a Guvernului. Sunt nemulțumiri și există șanse pentru un vot împotriva Guvernului", au explicat sursele citate.

Miza scenariului opoziției este valorificarea nemulțumirilor din PSD prin votul acestora împotriva Guvernului Dăncilă. Totodată, opoziția s-ar putea baza și pe sprjinul lui Klaus Iohannis și negocierea acestuia cu reprezentanții UDMR și cei ai Minorităților.