Administrația Prezidențială a făcut publică scrisoarea adresată Comisiei de la Veneția prin care președintele Klaus Iohannis solicită un punct de vedere cu privire la pachetul de legi privind așa-zisa reformă a justiției. Iohannis spune, în context, că este utilă organizarea rapidă a unor consultări între reprezentanții autorităților, societatea civilă și experții Comisiei.

Klaus Iohannis, declaratii pentru presaFoto: Captura presidency.ro

Sesizarea a fost trimisă pe 3 mai și vizează statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, respectiv organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat și ea Comisia de la Veneția cu privire la aceleași legi, pe 26 aprilie. Cele două solicitări vizează acte normative care nu au intrat în vigoare și cuprind modificări cu un impact major asupra funcționării sistemului judiciar și independenței justiției din România.

Având în vedere dezideratul de a se ajunge la soluții legislative pe deplin adecvate cadrului constituțional intern și standardelor europene referitoare la independența justiției, Iohannis consideră utilă organizarea cât mai rapidă a unor consultări directe între reprezentanții autorităților publice și ai societății civile din România cu experții Comisiei de la Veneția, se arată în comunicatul Administrației.

”Un pachet de trei legi care se doresc a fi o încercare de reformare a justiției au fost adoptate de Parlament și urmează să fie promulgate. Proiectele care vizează modificarea Legii 303/2004 privind statutul magistraților, modificarea legii 304/2004 privind organizarea judiciară și legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost deja revizuite de două ori de Curtea Constituțională a României. Cu toate acestea, consider că varianta finală nu este conformă nici cu prevederile constituționale, nici cu standardele europene privind independența justiției. Înaintea promulgării și considerând relevanța recomandărilor Comisiei de la Veneția în general și pentru Curtea Constituțională, am decis să solicit un punct de vedere atât CCR cât și Comisiei. În același timp, am cerut CCR să coopereze cu experții în drept constituțional ai Consiliului Europei și să țină cont în luarea deciziei de opinia Comisiei de la Veneția”, se arată în solicitarea președintelui.