VIDEO Tudorel Toader sugerează că raportul GRECO nu a fost făcut de experții organismului și pune sub semnul întrebării competența acestora

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 mai 2018, 10:24 Actualitate | Politic


Tudorel Toader, in Senat
Foto: Captura Privesc.eu
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a pus sub semnul întrebării competența experților GRECO cu care a discutat înainte de întocmirea raportului critic al organizației Consiliului Europei în privința luptei anticorupție din România. Invitat de liberali la Senat pentru a răspunde la criticile formulate în acest raport, Tudorel Toader a susținut nu se pune problema activării Articolului 7 din Tratatele europene în cazul României, așa cum s-a întâmplat cu Polonia."Îmi exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, un raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional. Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate şi n-am să spun decât un lucru - că eu personal am stat de vorbă la Ministerul Justiţiei cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conţinutului raportului", a spus Tudorel Toader, citat de Agerpres.

În ceea ce privește situația Varșoviei, Tudorel Toader a susținut că „nu se pune problema activării Articolului 7 si comparării cu Polonia„. Ministrul a argumentat că „în Polonia cauza vine din situația Curții Constituționale și nerespectarea deciziilor Curții ceea ce în România nu se pune”.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupţie.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

-----------------

11:25 Tudorel Toader: Vă rog să-mi permiteți să închei cu fraza cu care am început. Am asistat la o dezbatere eminamente politică, pe o temă juridică
 • Legislația trebuie să țină pasul cu fenomenul infracțional, dar și cu standardele de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale
 • Vă rog să verificați competențele de sesizare a Comisiei de la Veneția. Înalta Curte de Casație s-a adresat ea Comisiei, și Comisia i-a spus mulțumesc, nu sunteți subiect de sesizare
 • Ministrul Justiției nu are dreptul legal să sesizeze Comisia de la Veneția

10:47 Robert Cazanciuc (PSD): Lucrurile nu pot fi îndreptate de procurori super-eroi, ci de judecători, oameni ai cetății

10:40 Grupurile senatorilor au din nou cuvântul. Senatoarea PNL Raluca Presadă acuză aprobări pe bandă rulantă din partea majorității PSD-ALDE la modificarea legilor justiției. „Din profesionist, v-ați transformat în om politic”, a spus aceasta.

10:30 Tudorel Toader: Raportul GRECO din păcate a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată și cu foarte multe inexactități.

Toader explică procedurile GRECO. „Această somație să publicăm imediat în ziua raportului categoric cu rea credință a fost făcută”. Săptămâna trecută, în comisia speciala de modificare a Codului Penal, un reprezentat al opoziției mă întreba rituos, vorbea pentru presaă: Când vreți dl ministru să traduceți raportul în limba româna? El fusese tradus

Ce spune ministrul despre raport:
 • Aș începe cu un îndemn, să ne păstrăm demnitatea de legiferare în acord cu specificul național, cu interesul național, respectând standardele constituționale și europene. Exprim speranța că raportul e opera exclusivă a experților GRECO
 • Am exprima speranța aceasta pornind de la o realitate pe care am constatat-o: eu personal am stat de vorbă cu experții GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul respectivului raport
 • E un raport ad-hoc, în situații excepționale
 • Aceste preocupări din  raport se suprapun peste ceea ce Curtea Constituțională a stabilit - înființarea secției speciale e în acord cu constituția. Raportul e unul facultativ, stabilește standarde europene, dar expertul GRECO nu poate să treacă peste voința legiuitorului național
 • Vă rog să vă uitați în deciziile CCR despre legile Justiției, fiecare decizie face referire la standardele stabilite de Comisia de la Veneția. CCR s-a raportat la standardele Curții.

10:28 Alina Gorghiu cere senatorilor să răspundă dacă așteaptă recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile justiției.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
3201 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  Mda (Miercuri, 9 mai 2018, 10:32)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Inca un show de fatada... ziua cand PSD va "raspunde" cu adevarat (nu doar ca va fi tras la raspundere, ci va si marturisi) va fi doar cand vor fi toti arestati pentru tradare.
  • +1 (1 vot)    
   Mda (Miercuri, 9 mai 2018, 16:28)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Ar fi trebuit sa se intample de mult dar SRI-ul e mana in mana cu cei care distrug tzara, deci nu o sa vedem asa ceva.
 • +25 (27 voturi)    
  pt toader, (Miercuri, 9 mai 2018, 10:50)

  lp [utilizator]

  "specificul national" inseamna dorinta de a fura in liniste si nederanjati de niste "greco"
  • +15 (17 voturi)    
   Exact! " interesul național " ?!?!? (Miercuri, 9 mai 2018, 10:52)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui lp

   Poate ... " Interesul HOțional " !!!!!!

   Sictir !
  • +14 (16 voturi)    
   specificul national (Miercuri, 9 mai 2018, 11:35)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui lp

   populatia a votat majoritar un partid condus de un infractor condamnat...
   • 0 (0 voturi)    
    Nu chiar majoritar (3,2 milioane) ci doar de din (Miercuri, 9 mai 2018, 19:38)

    Kecske [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    cei ce aveau convingerea ca va curge lapte si miere si vor umbla ciinii cu covrigi in coada conform promisiunilor. Majoritar era daca erau votati de peste 50% dintre alegatori (peste 9 milioane). Dar au fost favorizati de cei ce "n-au avut cu cine" vota.
  • +8 (10 voturi)    
   perfect adevarat (Miercuri, 9 mai 2018, 11:47)

   programatoru [utilizator] i-a raspuns lui lp

   " Să ne păstrăm demnitatea de legiferare în acord cu specificul și interesul național " unde e demnitatea cand aperi infractorii mai mult decat victimele?
 • +6 (8 voturi)    
  Indemn? (Miercuri, 9 mai 2018, 10:51)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Nu știu ce mă reține să vă adresez si eu un mic îndemn, așa, din partea mea...
 • +10 (12 voturi)    
  specificu national ! (Miercuri, 9 mai 2018, 10:53)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  Fereasca Sfantu !
 • +10 (12 voturi)    
  specificul national (Miercuri, 9 mai 2018, 10:59)

  nlln [anonim]

  Traducere libera..in acord cu coruptia, traficul de influenta, minciuna si bineinteles incompetenta care au devenit " specific national ".Traditie.

  Iliescu vorbea de democratie originala.
 • +13 (15 voturi)    
  si-a gasit (Miercuri, 9 mai 2018, 11:03)

  Mistrelutz [utilizator]

  cine sa vorbeasca despre demnitate...

  ''eu personal am stat de vorbă cu experții GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul respectivului raport''

  practic aceeasi placa..''toti sunt sub mine,eu detin adevarul suprem''..
  • 0 (0 voturi)    
   Aia au facultatile facute la Paris, Cambridge sau (Miercuri, 9 mai 2018, 20:42)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   Harvard. Da, sunt prosti, ca asa decreteaza procurorul comunist TT, care a intrat la facultate de abia la a treia incercare, desi la drept se intra cu dosar de cadre, era cam omul si locul cu semnatura de la primul secretar, picau la examen doar cam 10% din candidati, spre deosebire ce se intampla la ingineri unde erau 4 pe loc. Banuiesc ca IQ-ul lui TT este sub media pe Romania, este doar produsul societatii comuniste multilateral dezvoltate. Si-acum, unul ca asta, bun doar sa controlozele biletele de autobuz, ne face legile. Si nu numai ca este incompetent, mai este si rau intentionat.
 • +11 (15 voturi)    
  in țara hoților... (Miercuri, 9 mai 2018, 11:25)

  dan.c [utilizator]

  ... hoția e tradiție :))
  râul, ramul, hoțul
  Hoția e bunul nostru național, identitatea noastră milenară!
  Noi apărăm până la dispariția ca popor dreptul nostru de a ne fura căciula! Hai români! Nu mai e mult! Mai e puțin și disparem diluați prin Spania, Anglia etc.
 • +11 (13 voturi)    
  PeZeDe (Miercuri, 9 mai 2018, 11:35)

  blackbeard [utilizator]

  Ce lichele abjecte! :)) Fascinant, cum realitatea ne arata ca niste scursuri ale societatii ajung in varful acesteia pe seama prostiei maselor. Stupidity at its best! :))
 • +10 (12 voturi)    
  pe principiul "2dorel e cel mai tare jurist din (Miercuri, 9 mai 2018, 11:41)

  programatoru [utilizator]

  lume" : "nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul respectivului raport", ridica semne de intrebare:
  1. raportul e scris profesionist, deci e corect, deci expertii GRECO sunt prosti?
  2. sau expertii GRECO sunt prea buni si raportul a fost scris prost si atunci ar fi trebuit sa spuna "nu se coboara la nivelul"
  3. 2dorel apara infractorii

  asta cand vorbeste , vorbeste doar "contra evidentei" ca e un aparator de infractori
  • +7 (7 voturi)    
   La prima vedere aprecierea lui Tudorel (Miercuri, 9 mai 2018, 13:52)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui programatoru

   este intr-adevar suficient de ambigua pt a crea probleme de intelegere a sensului spuselor lui Slugarel !

   Cand vorbesti insa despre cineva care "nu se ridica la nivelul", sensul devine mai clar ! Expertii nu sunt de fapt experti !

   PS. Tragic pt Tudorel este faptul ca ambiguitatea exprimarii sale nu este voita. Ea se datoreaza unei gandiri intortocheate, minate cred eu si de faptul ca moldavul trebuie sa nu iasa din conditia sa de sluga a lui Dragnea !
 • +12 (14 voturi)    
  Bai Gargamel (Miercuri, 9 mai 2018, 11:42)

  Hababaeba [utilizator]

  Tu demnitatea ti-ai pierdut-o deja. Sau avem cumva o noua definitie a demnitatii in "cum sa furi fara sa te streseze nimeni" ? Nu ca hotii cei mai hoti din tara asta ar fi stresati de ceva...Ai tu grija de asta.
  Specificul national - stim care e. Inca speram sa se schimbe, ca intram in Europa, etc...dar apar cate unii care "il apara". Bravo Gargamel, apara tu interesul national de partid, ca asa e bine.
 • +12 (14 voturi)    
  de la dorel protectorul infractorilor (Miercuri, 9 mai 2018, 11:45)

  programatoru [utilizator]

  "Legislația trebuie să țină pasul cu fenomenul infracțional, dar și cu standardele de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale" cum s-ar zice, daca e asa de raspandita hotia, nu putem sa privam de libertate chiar pe toti .. deci "a fura " e libertate fundamentala
 • +11 (13 voturi)    
  pe rand tovarase (Miercuri, 9 mai 2018, 11:46)

  ..13 [utilizator]

  1.Nu este o dezbatere eminamente politica pentru ca raportul aflat in discutie este legat de opinia exprimata a mai multor state care lupta impotriva coruptiei.

  2. Poate ca MJ nu se poate adresa Comisiei de la Venetia

  2. Bis - dar asta nu inseamna ca ministrul de justitie trebuie sa incurajeze apararea infractorilor in altfel decat prin a le asigura o deplina reprezentare in fata instantelor si de a se asigura ca instantele sunt independente si pot judeca asa cum se judeca - adica prin aplicarea legilor.

  3. Nu inteleg cum Actualul Ministru al Justitie incurajeaza si promoveaza demersuri care vor sa conduca la slabirea luptei impotriva coruptiei - vei raportul sau legat de activitatea LCK si demersurile ulterioare in ciuda unei opinii clare afirmate ca Ministrul JUstitiei a fost pe langa lege si nu a reusit sa demonstree nimic altceva decat ca este anti LCK.

  4. Orice ministrul de justitie rezonabil isi prezenta demisia dupa cele intamplate - nu si domnul Toader. Pacat. Mai astept pentru ca odata si odata se termina si cu aceasta importura de ministru care apara penalii.

  Rusinica mare!
 • +10 (12 voturi)    
  Nesimțitul (Miercuri, 9 mai 2018, 11:46)

  Encounter [utilizator]

  ”să ne păstrăm demnitatea...” Despre ce demnitate vorbește slugoiul ăsta? Cum îndrăznește să pronunțe cuvântul?
  Tot raportul lui e de fapt o însăilare aiurea de fraze care să trezească senzația că suntem sub atac european sau că cineva încearcă să ne ducă în sclavie. Și îi merge, pentru că sunt atâția proști în țara asta, idioți care nu înțeleg ce citesc sau aud, așa că iau cele 2-3 cuvinte care le atrag atenția și construiesc în jurul lor un mesaj care desigur nu mai e rumegat, pentru că creierele lor nu pot procesa independent.

  FMM 2dorel!
 • +10 (12 voturi)    
  Nici Toader nu ne convinge pe noi. (Miercuri, 9 mai 2018, 11:50)

  nlln [anonim]

  A stat de vorba cu expertii.. nu l-au convins.

  Noi ce sa mai zicem?
  Il ascultam pe TToader de atata timp...nu ne convinge.
  Avem impresia ca nu abordeaza profesional problemele care le are.
  Uneori ne face impresia ca este chiar slab pregatit.

  A spus-o si Johannis-.. nu l-a convins raportul prezentat.

  Noi am citit si raportul GRECO, l-am ascultat si pe Toader.
  Toader minte, el este cel nepregatit.
 • +10 (12 voturi)    
  "Al mai tare din parcare" (Miercuri, 9 mai 2018, 12:06)

  purplehaze [utilizator]

  ...Tudorel nu se dezminte, ramane un ilustru "Neinteles" al Justitiei de tip european.
  Indemnurile sale de folosire a ...demnitatii "de legiferare în acord cu specificul național, cu interesul național" este hilara daca realizam ce "patrioti " ai propriilor buzunare si interese avem momentan in parlament !!
 • +9 (9 voturi)    
  Postura de ministru si de membru al Comisiei (Miercuri, 9 mai 2018, 14:05)

  Susufler0 [utilizator]

  de la Venetia au devenit insuficiente pt Tudorel Toader !

  Un necunoscut, cata vreme nu depasise granitele judetului Iasi, un necunoscut (indiferent de episodul Referendumul 2012) cat timp a fost judecator la CCR, Tudorel a inceput sa se simta superior tuturor celor cu care a intrat in contact (multora fiindu-le astfel pe drept).

  PS. Ce e aia GRECO ? Ce e ala CEDO? Ce e aia CE, APCE, Presedintia Romaniei, a UE, a Parlamentului European ? Toate si toti sunt ceva numai daca Tudorel le va da nota de trecere !

  PPS. Tudorel nu isi mai poate struni egoul ! Misto !
 • +5 (5 voturi)    
  Tudorele, (Miercuri, 9 mai 2018, 14:21)

  lp [utilizator]

  esti un penal !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version