VIDEO Legile justitiei. Comisia Iordache a votat o serie de modificari la articolele declarate neconstitutionale/ Iordache i-a respins amendamentele lui Serban Nicolae/ Presedintele, scos din procedura de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 19 martie 2018, 11:12 Actualitate | Politic


Comisia speciala privind legile justitiei
Foto: Hotnews
Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a votat luni o parte dintre modificarile propuse de PSD si ALDE la articolele declarate neconstitutionale la cele trei legi - Legea 303 privind Statutul magistratilor, Legea 304 privind Organizarea Judiciara si Legea 317 privind CSM. Senatorul Serban Nicolae a venit cu propriile propuneri de amendamente, insa acestea nu se refereau la articole declarate neconstitutionale, astfel ca Iordache a propus respingerea lor, intrucat acestea exced deciziile CCR. Printre modificarile adoptate se numara eliminarea presedintelui din procedura de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie - rolul acesta fiind atribuit CSM-ului - si eliminarea comisiilor parlamentare SRI si SIE din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.
 • O prevedere importanta adoptata luni: "Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala, se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor, de indata ce aceasta este operationala."
Sesizarile la CCR au fost facute de PNL si de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Vezi aici propunerile la Legea 303

Vezi aici propunerile la Legea 304


Tabel modificari Legea 317 privind Consiliului Superior al Magistraturii (neactualizat cu propunerile lui Serban Nicolae)

Vezi aici transmisiunea VIDEO
13.18 S-au suspendat lucrarile comisiei pana maine la ora 08.30.

13.00 S-au adoptat articolele care stipuleaza clar ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a stagiarilor (in forma dinainte de controlul de Constitutionalitate pur si simplu se scotea din lege articolul care prevedea ca presedintele poate refuza o singura data numirea acestora) si nici a celor care au ocupat diferite functii juridice si se intorc in sistem.

art. 31 alin 3: Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari.

art. 33 alin 11. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor prevăzuți la alin. (1).

12.44 Au fost eliminate comisiile de control ale SRI si SIE din procedura de verificare a declaratiilor pe proprie raspundere ale magistratilor privin colaborarea cu serviciile de informatii, ramanand doar in atributia CSAT sa faca aceasta verificare.

(5)    Verificarea veridicității datelor din declarațiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declarație de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secția pentru judecători sau Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii,  judecătorul sau procurorul vizat.

(5^1) Rezultatul verificărilor se comunică din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, precum și judecătorului sau procurorului vizat


12.32 S-a votat modificare la Incompatibilitati:

Alineatul (1) al articolului 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia:
a) funcțiilor didactice din învăţământul superior, așa cum acestea sunt definite de legislația în vigoare;
b) funcțiilor din structurile autorităţii judecătoreşti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii și Şcolii Naţionale de Grefieri;
c) funcțiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia

11.52 S-a reluat sedinta, cu legea 303. 

11.42
Pauza de 5 minute inainte de a se discuta ultimul art. privind procedura de la actiunea in regres implicand Inspectia Judiciara. Se va lucra pe legea 303 urmand sa se revina pe acest articol:

(1) La  sesizarea Ministerului Finantelor Publice, in cazurile si termenele prevazute de art. 96 din Legea 303/2004, Inspectia Judiciara efectueaza verificari in vederea evaluarii daca eroarea judiciara cauzata de judecator sau procuror a fost ca urmare a exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta.
(2) Verificarea prevazuta la alin. (1) se finalizeaza in termen de 30 de zile de la sesizare. Inspectorul-sef poate dispune prelungirea termenului cu cel mult 30 de zile, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura. Durata maxima a verificarilor nu poate depasi 120 de zile.
(3) Verificarea este efectuata de o comisie formata, in functie de calitatea persoanei verificate, din 3 judecatori, inspectori judiciari sau 3 procurori, inspectori judiciari. In situatia in care, in aceeasi cauza sunt verificati judecatori si procurori, se vor forma doua comisii care vor verifica distinct faptele in functie de calitatea persoanelor verificate.
(4) In cadrul verificarilor, ascultarea judecatorului si procurorului vizat este obligatorie. Refuzul judecatorului sau procurorului verificat de a face declaratii sau de a se prezenta la audieri se constata prin proces-verbal si nu impiedica incheierea verificarilor. Judecatorul sau procurorul vizat are dreptul sa cunoasca toate actele verificarii si sa solicite probe in aparare. Inspectorii pot audia orice alte persoane implicate in cauza in care se fac verificari.
(5) Verificarile se finalizeaza printr-un raport prin care, in baza intregului material probator administrat, Inspectia Judiciara apreciaza daca eroarea  judiciara a fost savarsita de judecator sau procuror cu rea-credinta sau grava neglijenta.  
(6) Verificarea prevazuta la alin. (1) se efectueaza si in situatia in care persoanele verificate nu mai ocupa functia de judecator sau procuror.
(7) Raportul se comunica Ministerului Finantelor Publice si judecatorului sau procurorului vizat.
(8) Raportul prevazut la alin. (5) este supus confirmarii inspectorului-sef. Inspectorul-sef poate dispune motivat, o singura data, completarea verificarilor. Completarea se efectueaza de comisie in termen de cel mult 30 de zile de la data cand a fost dispusa de catre inspectorul-sef.

11.16 CSM primeste atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura. Acest articol se va corela cu lega 303 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura.

11.05 Se lucreaza pe Legea 317.
Serban Nicolae isi sustine din nou amendamentele, Iordache: "Nu neaga nimeni ca aceste amendamente nu sunt binevenite, insa exced deciziile Curtii." Incepe o discutie privind posibilitatea modificarii unor legi si pe chestiuni care nu au fost declarate neconstitutionale.

Iordache se cearta cu Nicolae, dupa ce acesta insista asupra propunerilor sale: "Arata-mi si mie unde zice ca art. 29 este neconstitutional!"

Mai devreme, cand s-a discutat legea 304, au existat alte intepaturi intre cei doi. Iordache i-a zis lui Nicolae: "Deci amendamnetele domnului Serbna Nicolae au fost depus aseară la ora 23.00. Ca să fim corecţi unii cu alţii. Deci mi se pare normal, dacă domnul Şerban lucrează noaptea şi vine şi ne dă teme, să spunem şi când ne dă teme! Au fost depuse aseară la ora 23.00". 

***

S-a dat vot pe raportul cu modificari la Legea 304. S-a introdus urmatorul articol privind Sectia speciala pentru investigarea magistratilor: "Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala, se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor, de indata ce aceasta este operationala."

La Legea 317 s-a votat eliminarea comisiilor parlamentare din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6244 vizualizari

 • -3 (15 voturi)    
  hahahah (Luni, 19 martie 2018, 12:02)

  nash pandelica [utilizator]

  jordache vizeaza ministerul, o face pe baiatu' dreptatii.
  • +8 (16 voturi)    
   Ti-am dat un plus de data asta, Nashule, (Luni, 19 martie 2018, 12:44)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   cu toate ca banuiesc, cu parere de rau ti-o spun, ca probabil suferi de o forma rara de "dedublarea personalității''...!
   Apropo, ''Psycho II'' ai vizionat...?!

   Ai mare grija, dushul fierbinte nu face intotdeauna bine....!
   • -1 (11 voturi)    
    vrei sa zici inzecirea personalitatii (Luni, 19 martie 2018, 13:01)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

    pe bune, nu'mi plac politrucienii si secoristii.
    ei au fost intotdeauna raul tzarii.
    oameni de stat sunt putini, iar secoristi nebagati in politica, ioc. none, zero.
    cum se zicea inainte de craciun 89, secoritatea era bratul inarmat al partidului.
    acum, se pare ca partidele sunt tentaculele politruce ale secoritatii. sau sistemului, sau deep state, sau cum vrei sa'i zici, statul mafiot, cum reclama deja milu, la retragere, can' s'a recunoscut invins de sistem.
    pana si base a inceput sa se recunoasca pacalit, chiar folosit de sistem.
    ca base a creat sistemul, e o minciuna.
    rusii l'au creat, pe vremea lui teohari georgescu si ana pauker, mostenit de dej si alexandru draghici si continuat de nea nicu al batran si vlad al sau, apoi de ilici si azstalos sau cum ii zicea ...romanului ala, si pana azi.
    dupa ilici, n'au mai gasit partener convenabil in clasa politica, inca il cauta. se pare ca herr primar e la pace cu ...sistemu', dar, spre deosebire de al batran si ilici, nu el conduce sistemul.
    dracnea se viseaza sa incalece sistemul, dar se pare ca n'are vana necesara.
    • +5 (7 voturi)    
     Deci, sa-ntelegem ca ti-ai dori (Luni, 19 martie 2018, 13:58)

     scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     sa aiba...vana, sau cum...?! Spune-ne "verde-n fatza", ca sa stim ce si cum, pentru ca la ora 16 avem sedintza de ...triaj...!
     • +2 (6 voturi)    
      nu mai draga (Luni, 19 martie 2018, 15:18)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

      despre dracnea v'am avertizat de mult ca este ceausescu doi.
      ca vrea restauratia pana in anii 50-60.
      ca se viseaza un nou al batran.
      ilici era mai modest, spunea ca se dorea numai un despot ...luminat. :-))
      iti pusesem un raspuns mai detaliat, dar se pare ca s'a pierdut printre meandrele site'ului.
      se pare ca nu urmaresti toate comentariile mele, si ai de pierdut. :-))
      fii mai atent, daca vrei sa'ti cunosti ...dujmanu' de clasa. :-)
      • +2 (2 voturi)    
       Cu treaba cu "dusmanu' de clasa", (Luni, 19 martie 2018, 22:23)

       scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       vrei cumva sa insinuezi ca oi fi vreun sfant...?Sfantul Pandelica...!?
  • +10 (16 voturi)    
   Dragnea se pregateste de PUSCARIE (Luni, 19 martie 2018, 12:58)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   - de ce a facut Dragnea Congres pe neasteptate ???

   ca sa-si puna o slujitoare (care nu a vrut acest rol) in rolul de secund cu gandul ca daca ajunge in PUSCARIE, slujitoarea (Viorica VASILICA) va conduce partidul (adica tot Dragnea)


   - legile justitiei au fost trecute rapid prin parlament cu acelasi gand: frica de PUSCARIE a lui Dragnea

   PSD a incercat sa schimbe in graba legea privind statutul magistratilor in sensul de a PEDEPSI magistratii care GRESESC!!!

   (adica aia care ar putea sa-l condamne pe Dragnea)


   Era de fapt o amenintare la adresa magistratilor!

   CCR a respins aceste modificari: 'neconstitutionale...răspunderea magistratului, au fost admise și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei-credințe și a gravei neglijențe”
 • +9 (15 voturi)    
  Se cearta "tusea" cu ''junghiul''...! (Luni, 19 martie 2018, 12:11)

  scaraotchi [utilizator]

  Probabil ca avem pacate fratilor, de ne e dat sa asistam la mascarada asta, parca dinadins "pusa in scena'' sa ne intarate...!
  • +7 (15 voturi)    
   PSD vrea ca CSM sa decida seful ICCJ pt ca... (Luni, 19 martie 2018, 13:21)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   PSD vrea ca CSM sa decida seful ICCJ pt ca...Dragnea si-a bagat toate slugile in CSM in 2016 si are MAJORITATEA in sectia de JUDECATORI   sectia de JUDECATORI va decide cine va fi seful ICCJ iar acolo PSD are slugi care ii ofera lui Dragnea sansa sa numeasca o alta sluga sef la ICCJ


   Gabriela BALTAG, Judecător
   Mariana GHENA, Judecător
   Lia SAVONEA, Judecător


   etc
   • +9 (13 voturi)    
    CCR s-a bazat pe faptul ca in Constitutie (Luni, 19 martie 2018, 14:22)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    sunt prevazute clar atributiile Presedintelui in art 91-94 si in niciunul din aceste articole nu este vreo dispozitie care sa-i dea dreptul Presedintelui sa numeasca sefii Magistraturii !

    Este constitutional ca CSM sa aiba aceasta atributie ! Din pacate insa, bazandu-se pe un articol din Legea Fundamentala (care a pastrat, iata, reminiscente comuniste), in care se spune ca procurorii sunt sub autoritatea Ministrului Justitiei (art 132), in numirea procurorilor sefi CSM va avea un rol secundar. In ceea ce priveste numirea "sefilor" din ICCJ, CSM are tot dreptul sa fie vioara intai !

    PS. Ar trebui insa ca Adunarile Generale ale Judecatorilor sa nu mai accepte sa voteze nume pe care nu le-au propus ele ci s-au trezit cu ele ! Cand se va intampla asa CSM va scapa de culoarea rosie care acum il coloreaza in proportie de -sa zicem - 51% !
    • +1 (3 voturi)    
     In privinta numirii "sefilor" din ICCJ (Luni, 19 martie 2018, 18:48)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     cred ca ai dreptate dar as prefera sa nu fie in perioada in care PSD este la putere. Schimbarile la ICCJ si CSM cand vor fi facute?
     • +2 (4 voturi)    
      Durata mandatului membrilor CSM este de 6 ani (Marţi, 20 martie 2018, 3:52)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ty

      iar mandatul actualilor membri ai Consiliului a inceput anul trecut. Durata mandatului Presedintelui CSM este de un an.

      Mandatele Presedintelui si Vicepresedintilor ICCJ sunt de cate trei ani si nu pot fi reinnoite decat o data. Sefii ICCJ au fost numiti in 2016 dar in prezent sefia sectiei penale a ICCJ este vacanta iar jocurile (interesele) sunt imense.

      PS. Avem a ne teme deci de influenta si masinatiunile oculte ale PSD !
      • +1 (1 vot)    
       Multumesc. As prefera ca legile justitiei (Marţi, 20 martie 2018, 10:37)

       ty [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       sau cel putin procedura de schimbare a sefilor ICCJ sa se aplice dupa viitoarele alegeri parlamentare. Cred ca exista si un precedent intre hotararile CCR (legat de Basescu) in care s-a stabilit un termen. Cred ca era vorba de legea referendumului.
       • +2 (2 voturi)    
        Se vor aplica imediat ce sunt publicate (Marţi, 20 martie 2018, 13:15)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ty

        in M.Of. daca nu cumva tot ele vor stabili un termen de la care urmeaza sa se aplice. De obicei nu se intampla asa ceva cu astfel de legi (dar nu-i exclus atunci cand ele reglementeaza chestiuni pt a caror rezolvare este nevoie de logistica iar aceasta nu exista la momentul adoptarii legii. (De exemplu, nu exista nr de judecatori necesari sa faca ceva).

        Codul de procedura penala a mai suportat astfel de prorogari de termene !

        PS. Cat priveste chestiunea cu precedentul sincer sa fiu, nu stiu cum e. In masura in care
        imi fac timp ma informez. Chiar m-ai facut curios !

        PPS. O zi buna !
        • +1 (1 vot)    
         Evrica (Marţi, 20 martie 2018, 17:38)

         ty [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

         Legea nr. 341/2013 - modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 - organizarea si desfasurarea referendumului
         "Art. II. - Dispozitiile prezentei legi intra in vigoare la un an de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
         https://www.avocatnet.ro/articol_35571/Legea-nr-341-2013-modificarea-si-completarea-Legii-nr-3-2000-organizarea-si-desfasurarea-referendumului.html

         PPS. Numai zile bune!
         • +2 (2 voturi)    
          Multumesc, ty ! (Marţi, 20 martie 2018, 20:52)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ty

          Si pt informatie si pt urare !

          PS. Si tie, la fel, numai zile bune !
   • -3 (9 voturi)    
    mai draga (Luni, 19 martie 2018, 15:05)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    tot nu pricepeti, dupa atatea dezvaluiri, ale lui ghitza, dottore, maior, coldea, dragomir si multi altic ca daca nu vrea sistemul sa pice, nu pica ajunge in porto rico, maroc, madagascar, costa rica, brazilia sau argentina, sau cine stie pe unde. crezi ca ghitza e in vreun pericol in serbia ?
    cine'a taiat porcul la k2, nu ajunge in beciul domnesc.
    nu va este clar ?!
 • +3 (9 voturi)    
  turci+romania = love (Luni, 19 martie 2018, 14:51)

  liviu_ [utilizator]

  cam acolo ne indreptam

  tot ceea ce face acum psd si pretinii (ccr, cna, tembeliziunile etc) ne vor duce spre o "frumoasa" dictatura. dictatura care ori ne va scoate din ue ori ne va baga in faliment (probabil ambele)
 • +7 (11 voturi)    
  Cel mai votat roman, Presedintele, e transformat (Luni, 19 martie 2018, 15:24)

  deval [utilizator]

  in gluga de coceni de catre corupti si aspiranti reuniti in mafia politica !
  Pentru psdalge votul e major dar, doar cand e dat LOR !
  • +1 (3 voturi)    
   PSD își pune bețe-n roate ca de obicei, (Luni, 19 martie 2018, 18:03)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Fiirea va câștiga Președenția iar Opoziția va câștiga Parlamentul.
  • 0 (0 voturi)    
   iar ciuntirea atributiilor prezidentiale nu ar (Marţi, 20 martie 2018, 10:42)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui deval

   avea loc daca presedintele era din PSD. Si din aceasta cauza Dragnea si Tariceanu fac curte Margaretei.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 martie 2018, 18:02)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Bilant (Luni, 19 martie 2018, 18:29)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  PSD / Alde controleaza:
  -CCR care a refuzat prin comunicatul recent orice posibiliate viitoare de cooperare cu UE pentru ridicarea MCV
  -Sectia judecatori a CSM prin care se fac propunerile de judecatori si se formeaza completele de judecata la nivelul ICCJ (toate cazurile de coruptie la nivel inalt sunt judecate de ICCJ)
  -Inspectia Judiciara care isi va gasi noi atributii in eliminarea judecatorilor si procurorilor incomozi (adica cei care nu raspund politic si cei care ii incurca pe infractori)
  In aceste conditii scoaterea Presedintelui din numirile de la ICCJ si introducerea unui nou mecanism de control al magistratilor ar putea subordona total justitia.
  Raman inca in picioare DNA (cu atributii din ce in ca mai mici si cu piedici la tot pasul) , PG care avertizeaza de asemenea asupra consecintelor nefaste pe care Legile justitiei le vor avea asupra procurorilor (plecari masive datorita pensionarilor) si asociatile judecatorilor care nu sunt chemate la dezbaterile din Parlament.

  Momentul modificarilor la legile justitiei a fost ales imediat dupa intalnirea MCV de saptamana trecuta, deci cumva exista o frica de consecintele posibile asupra Romaniei, iar Juncker a avertizat ca daca modificarile la legile justitiei continua relatia Romania-UE se va pune in alti termeni.
  Din pacate, consecintele unei eventuale rupturi cu UE vor fi resimtite de toti romanii. SRI, SIE are posibilitatile legale de a opri acest dezastru.
  Si strada poate ajuta si ea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by