Proiectul USR "Legea zgomotului", adoptat de Senat: cei ce produc zgomote puternice in locuinta primesc amenzi contraventionale daca in locuinta unei persoane care depune plangere nivelul depaseste 35 de decibeli

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 7 martie 2018, 15:59 Actualitate | Politic


Matei Dobrovie
Foto: cdep.ro
Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativa initiata de USR prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile in locuinte si in institutii publice si amenzi pentru depasirea acestora, potrivit Agerpres. Proiectul prevede introducerea in sarcina agentului constatator a obligatiei de a masura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat si verificat metrologic.

Potrivit acestui proiect, se vor da amenzi de pana la 1.500 de lei si prevede majorarea cu jumatate a limitelor amenzilor in cazul repetarii contraventiilor.

Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, pe motiv ca "modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustica este nepotrivita, in contextul in care la aparitia organelor de ordine publica solicitate prin apelul 112 astfel de activitati inceteaza".

Propunerea legislativa, care a fost adoptata de Senat cu 80 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere, va fi dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de for decizional in acest caz.

Potrivit actului normativ, amendat in Comisia juridica si adoptat de plen, constituie contraventie "tulburarea fara drept a linistii persoanelor din locuinte sau din alte imobile cu functiuni echivalente locuirii, intre orele 7.00 - 14.00 si 16.00 - 23.00 de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 35 dB, masurat in interiorul locuintei sau al imobilului persoanei vatamate, in camera indicata de aceasta, cu ferestrele inchise, ca urmare a producerii de zgomote, larma, strigate, tipete ori alte manifestari similare sau a folosirii oricarui aparat, obiect ori instrument muzical". [n.r. sublinierea apartine redactiei]

Tot contraventie constituie depasirea nivelului de presiune acustica de 30 dB in locuinte intre orele 14.00 - 16.00 si 23.00 - 7.00, masurat in conditii similare.

Propunerea legislativa amendata incadreaza tot la contraventii "tulburarea fara drept a activitatilor desfasurate in cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, spitale sau alte centre de ingrijire medicala, instante de judecata, alte autoritati publice centrale sau locale, institutii publice, regii autonome, societati reglementate de Legea societatilor 31/1990, lacase de cult, partide sau alte formatiuni politice, organizatii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentante ale altor state ori ale organizatiilor internationale de pe teritoriul Romaniei, in timpul de functionare, daca acesta se incadreaza intre 7.00 - 23.00, de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 45 dB". Pentru intervalul orar 23.00 - 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.

Un alt amendament stabileste ca, atunci cand masurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce tin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de masurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simturi ale agentului constatator.

Contraventiile referitoare la tulburarea prin zgomot a linistii publice pot fi constatate nu doar de catre ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, imputernicitii acestuia, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmerie, politistii de frontiera.

"Ma bucur ca senatorii au dat un vot pozitiv imbunatatirii constatarii acestui tip de contraventii, ca prim pas pentru solutionarea unei probleme a tulburarii linistii publice prin zgomot, cu care se confrunta majoritatea romanilor si care afecteaza calitatea vietii acestora", a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, initiatorul proiectului, intr-un comunicat USR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43471 vizualizari

 • +14 (58 voturi)    
  h3h3h3 (Miercuri, 7 martie 2018, 16:05)

  AnderT [utilizator]

  deci nea gigi de la doi nu mai poate folosi bormasina dupa placul lui (103 db +/-), si doamna Maria de la etajul patru? cum mai face snitele? gura mamei ei de UE !!!
  probleme mai importante nu aveti de dezbatut?
  Sa va pup
  • +4 (48 voturi)    
   O conversație normală atinge 45dB (Miercuri, 7 martie 2018, 17:32)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui AnderT

   dar senatorilor nu le-au fost prezentate de nimeni diverse valori de zgomot în situații reale, astfel încât să înțeleagă ce votează
   • +14 (28 voturi)    
    mai precis 60 de dB (Miercuri, 7 martie 2018, 18:52)

    liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    o conversatie la nivel normal
   • +32 (40 voturi)    
    35 de decibeli in propria locuinta.. (Miercuri, 7 martie 2018, 20:58)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Este anormal sa te astepti ca in propria locuinta sa nu-ti doresti sa asculti conversatiile vecinilor?
    Problema oricum nu se poate transa atat de usor. Conteaza si calitatea imobilului. Sunt convins ca in zeci de mii de locuinte zgomotul traficului normal de afara va depasi 30-35dB. Daca mai trece si un tramvai...

    Legea oricum este nula daca politistul vine fara un dispozitiv omologat de masurare, ceea ce mai mult ca sigur se va si intampla.
    Mi-a placut observatia guvernului.. clasic comportament de analfabet functional.. ei din lege nici macar nu au inteles ca masuratoarea se face in locuinta celui care face sesizarea.
    • +16 (18 voturi)    
     ia citeste mai atent (Joi, 8 martie 2018, 2:42)

     anonim8080 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Un alt amendament stabileste ca, atunci cand masurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce tin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de masurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simturi ale agentului constatato
     • +10 (12 voturi)    
      Asta chiar e cel mai hilar paragraf! (Joi, 8 martie 2018, 9:26)

      achvp [utilizator] i-a raspuns lui anonim8080

      Adica, in lipsa unei dotari tehnice corespunzatoare, prezumat foarte probabila, ramane la latitudinea lui Garcea sa stabileasca dupa urechea lui muzicala. E de tot rasu' / plansu'.
      Contrar multelor situatii in care guvernul a dat (si va continua sa dea) cu bata in balta, acum chiar au avut un punct de vedere foarte pertinent. Imi pare rau ca trebuie sa spun asta.
      La nivel de aplicabilitate practica, legea asta va fi zero barat.
      Vor incepe toate babele si pensionarii sa puna politaii pe drumuri, pentru prostii, cand, slava domnului, acestia ar avea cu ce sa se ocupe, mai util.
      Dar, probabil, genul asta de propuneri legislative, promovate de alt grup in afara camarilei PSD-ALDE, e printre singurele care ar putea trece prin parlamentul penal.
      • 0 (0 voturi)    
       pai da (Marţi, 15 ianuarie 2019, 18:41)

       Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui achvp

       ca baietii stau la case/vile
     • +7 (11 voturi)    
      Organul va fi calibrat la Metrologia Legala (Joi, 8 martie 2018, 9:50)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui anonim8080

      Deoarece este un instrument prin care se decide o forma de plata, ar trebui ca organul de simt al organului de politie sa fie etalonat cumva, caci altfel este oricand loc de un abuz.
      Evident, ca cel acuzat va putea contesta pe buna dreptate decizia daca nu i se prezinta certificatul de verificare metrologica valabil.
      Sau, se va infiinta Corpul Agentilor Constatatori (autorizati), de pe langa MI.

      Dar e de notat ca exista si alte partide in parlament si li se da voie si lor sa faca cate o lege din cand in cand.
     • -3 (7 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 martie 2018, 10:06)

      [anonim] i-a raspuns lui anonim8080

      • +1 (11 voturi)    
       35 db este enorm de mult !!! (Joi, 8 martie 2018, 10:28)

       Frankie [utilizator] i-a raspuns lui

       Incercati seara sa adormiti pe 35 db zgomot in fundal. Cine poate sa adoarma, e declarat zeul somnului
       • 0 (2 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 martie 2018, 15:17)

        [anonim] i-a raspuns lui Frankie

        • 0 (0 voturi)    
         ar mai trebui (Joi, 8 martie 2018, 18:00)

         nahir [utilizator] i-a raspuns lui

         intrebat si cand face agentul constatarea.
         Deci, mie mi se pare ca vecinul de jos trage vanturi cu o viteza de peste 35 dB si il solicit pe agent sa vina in casa la mine sa masoare bubuiala din apartamentul vecin. Ce fac daca vecinul nu-si mai elimina zgomotos H2S sau nu se mai cearta cu nevasta-sa cand vine agentul fonic? Agentul ala, e Superman sa apara instant?
         Legea se va aplica si in cazul zgomotului facut de un carburator care pacane pe la miezul noptii in curtea dintre blocuri? Si in cazul celor care fac noaptea pe la orele 1 sau 2, curse cu motoare de viteza pe Decebal si tu stai 5 starzi mai in colo dar ii auzi? Si in cazul carciumilor cu program non-stop si boxe date la maximum?
       • +2 (2 voturi)    
        E chiar silentiu (Joi, 8 martie 2018, 15:36)

        merryl [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

        Am facut masuratori de zgomot in locuinte si va asigur ca 35 dB reprezinta un nivel foarte scazut, greu de respectat in mediul urban, unde zgomotul stradal este semnificativ.
     • +5 (5 voturi)    
      un amendament inutil (Joi, 8 martie 2018, 10:56)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui anonim8080

      Dupa cum spuneam, legea este nula daca nu se foloseste un dispozitiv de masurare omologat. Oricine va putea contesta in instanta si va castiga.
    • 0 (0 voturi)    
     nu este (Joi, 8 martie 2018, 17:52)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     anormal sa auzi ce discuta vecinii tai in casa lor, asa e, dar asta e un efect al proastelor izolari fonice ale zidurilor dintre apartamente.
     Ca e vorba si de nivelul de educatie al oamenilor, pentru ca si asta duce la tonuri ridicate si asta e adevarat. dar totusi, 35 dB?
     Daca te scremi pe buda la 2 noaptea, te aresteaza astia.
   • +1 (1 vot)    
    :) (Joi, 8 martie 2018, 11:55)

    mariushn [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Doar daca vorbesti ca sa te auda chiar si aia pe care nu-i intereseaza;
    sau razi ca sa stie toata lumea ce bine te distrezi.
  • +26 (32 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:21)

   [anonim] i-a raspuns lui AnderT

  • -3 (15 voturi)    
   aberatie de lege (Joi, 8 martie 2018, 9:30)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui AnderT

   Se vor mai putea renova locuinte ? Ce facem, traim in mizerie ca nu se mai poate renova nimic ? Pana la urma pentru cine e legea ? Pentru cei care vin noaptea din club si vor sa doarma pana la 12:00 ?

   Inteleg sa fie restrictii dar in orele de liniste de la amiaza si noaptea de la 22:00.

   Daca asta e tot ce poate USR sa scoata atunci nu, nu votez asa ceva.
   • +3 (7 voturi)    
    legea e pentru locatari (Joi, 8 martie 2018, 11:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Si daca vrea sa doarma pana la 12, in propria casa, nu e dreptul lui? Poate ca vine din club, dar poate ca face garzi la spitalul de urgenta.. sau poate are un nou-nascut care se trezeste din 2 in 2 ore. Sau poate are un copil care invata pentru un examen.. ai incercat vreodata sa citesti o carte in timp ce vecinul da gauri cu bormasina?..

    Dreptul tau de a-ti renova locuinta este cumva mai presus de dreptul meu de a trai in liniste in locuinta mea? Mizeria se curata, nu se renoveaza.
    • +1 (5 voturi)    
     bai PH (Joi, 8 martie 2018, 12:06)

     vali_s [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Esti ok? Ai casa ta, familie copii, este renovata .. de restul te doare-n ... papuci
     Dar poate o sa vrei sa te muti vreodata si nu o sa-ti placa muzaicul pe care il avea vechiul proprietar ... ce te faci?
     Poate vrei sa-ti montezi un AC, ca dehh suntem in sec 21 ... sa te vad cum procedezi
     Poate vrei sa decupezi un blat de bucatarie, sa vad cum faci asta la traforaj.

     In ideea asta in maxim 10 ani daramam toate blocurile vechi ca dehh nu avem voie sa facem zgomot si nu o sa se mai mute nimeni in ele si facem unele noi, dar sa te vad cum darami un bloc vechi fara sa faci zgomot ... sau cum construiesti unul nou fara galagie ....

     Logica de babuini, gen traieste clipa restul nu mai conteaza.
     • 0 (6 voturi)    
      logica de babuin? (Joi, 8 martie 2018, 12:55)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

      deci tu crezi ca civilizatie inseamna sa-ti decupezi in apartament blaturi de bucatarie?
      cam cate blaturi decupezi zilnic?.. :)

      daca nu-ti place "muzaicul", gandeste-te de 2 ori inainte sa cumperi locuinta. poate gasesti una pe gustul tau. sau poate esti prea elevat pentru a locui intr-un bloc si ar trebui sa te orientezi catre o vila la Snagov?..
     • +5 (7 voturi)    
      ti-a fost lene sa te documentezi (Joi, 8 martie 2018, 15:16)

      pardalian [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

      In textul de lege, scrie clar ca renovarile/reparatiile nu intra sub incidenta acestei legi. Dar sa luam scenariul tau si sa-l completam. Tu vali_s iti iei un apartament, schimbi mozaicul, blaturi, etc. Bagi o caruta de bani in "amenajari". Buuuun. Si acum ai si tu casuta ta pt care vei mai plati inca 30-40 de ani rate la banca. Pt banii aia, mergi la munca si bagi ca migu'. Dar e ok, ca te duci acasa sa te relaxezi. Dar CANCI relaxare, pt ca vecinul tau prost crescut are chef de-o manea in timp ce cei 5 puradei alearga prin casa si sar de pe dulapuri iar piranda bate niste snitele pt petrecerea din balcon. Si atunci cand ti s-a acrit, te imbraci si te duci in parc. Ca acolo e liniste. Si a doua zi te duci iar la job ca mai ai 30 de ani de plata la o casa de care nu poti sa te bucuri. Pt asta este legea asta si cred ca este unui dintre foarte putinele semne de normalitate. Ca tot vorbeai de sec. 21...
    • 0 (4 voturi)    
     puerile motivele (Joi, 8 martie 2018, 14:54)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Motivatia cu drepturi si libertati este puerila. Chiar si acel doctor de la spitalul de urgenta si chiar si cei care au copii mici au facut zgomot in locuinta lor. A fost nevoie sa renoveze ceva, au schimbat un termopan stricat de vant, a fost o problema cu usa la intrare care nu se deschide si trebuie sa intri urgent in casa. N-ai cum sa nu faci galagie din cand in cand intr-un bloc. Sunt curios ce face cel care a dat legea daca ii strica un termopan si nu mai poate deschide geamul ?

     Legea e facuta de cineva care a stat la parinti toata viata, si a primit totul de-a gata. Il deranja ziua cand venea din club ca nu putea sa doarma pana la 12. Nu stie ca si familia lui la randul lor au deranjat pe altii.

     Asta inseamna sa stai la bloc, sa mai accepti ca altii din apartmentele vecine au treburi importante care mai genereaza si galagie. Pentru cei sensibili exista casa.

     Iar 35 de decibeli inseamna mai putin decat un frigider(38-42 db) care se afla in toate casele. Initiatorul legii nu-si arunca frigiderul din casa ?, ca depaseste zgomotul pe care il considera deranjant.
  • +3 (5 voturi)    
   Nu-i bine! (Joi, 8 martie 2018, 9:53)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui AnderT

   Ce fac cei care ne ascultă?Schimbă microfoanele!
  • -4 (8 voturi)    
   WOW (Joi, 8 martie 2018, 10:23)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui AnderT

   Si dupa inteligenta lor, cand poate omul sa ma renoveze un apartament?

   Intre 14-16 si 23-7 ai voie cu 30db
   Intre 7-17 si 16-23 nu ai voie cu mai mult de 35db

   Se incurajeaza japca, gen hai sa daramam blocul in 30 min pana sa vina agentul constatator si maine alegem o alta jumatate de ora in care iarasi daramam blocul.
   Si cand ma refer la daramat, sa vezi atunci cata galagie pot produce 4-5 picamere si sau rotopercutoare, iti crapa gletul in casa.

   In pana lui Vinetou, pai la mine se aude galagie si cand topaie copii vecinului, daca erau 5 muncitori inseamna ca trebuie sa mearga pe varfuri.

   Hai ca deja este mai mult decat absurd, cam la ce ora trebuie sa scoti o gresie veche si sa pui una noua?

   Wtf?
   • +3 (3 voturi)    
    Tu poti sa pui gresit cand vrei daca ai vecini ok (Joi, 8 martie 2018, 11:23)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

    daca vecinii nu iti sunt dusmani poti pune gresie si sa faci 100 dB zgomot dar daca in casa unui vecin de-al tau zgomotul e peste 35 dB si ala vrea sa te reclame....
    • +2 (4 voturi)    
     dar daca.. (Joi, 8 martie 2018, 12:58)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     dar daca te ocupi cu renovarea apartamentelor, ai cea mai tare bormasina, cel mai mare ciocan, nu lucrezi niciodata cu autorizatie, nu declari nici un venit la fisc... si vine o lege ca asta?.. :)
 • +2 (58 voturi)    
  Eșicherul politic (Miercuri, 7 martie 2018, 16:05)

  fdaniel [utilizator]

  Încet încet USR își găsește locul potrivit după ce l-a dat afară pe Nicușor Dan, cel care se ocupa de prostii gen corupție, legi proaste, lipsa justitiției etc...

  Acum se pot ocupa de bicicliști, nivelul de zgomot (fiecare polițist va purta in bandulieră un analizor de zgomot) plus, bineînțeles, marea noastră problemă: redefinirea familiei tradiționale.... Hipstereală.
  • +23 (49 voturi)    
   Aiurea (Miercuri, 7 martie 2018, 16:30)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Faptul ca , probabil, nu stai intr-o zona cu vecini zgomotosi, nu inseamna ca altii nu au aceasta problema. Proiectul este foarte, foarte bun. De multe ori am avut probleme cu vecini care dadeau muzica prea tare la ore nepotrivite. Nicusor , din pacate, se pricepea la orice altceva dar nu la a conduce un partid si a-i convinge pe ceilalti sa-l urmeze
   • +1 (5 voturi)    
    pff (Joi, 8 martie 2018, 11:45)

    vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Lasand muzica si nesimtirea deoparte, banuiesc ca te-ai mutat la casa ta, ai totul aranjat, gresie, faianta, termopane, usi ... etc
    Dar daca maine vrei sa-ti schimbi casa si sa te muti intr-un apartament mai mare, poate mai faci copii sau poate schimbi si tu zona doar nu stai 50 de ani in acelasi apartament ... ?
    Ce te faci?
    Cum dai jos o gresie/faianta veche? Cum muti un perete de rigips, le iei potosi cu plus muncitorilor cand umbla prin casa?
    Cum pui o priza in bucatarie desupra blatului, langa centrala sau la capul patului ... ca dehh Ceausesc nu s-a gandit la asta....
    Cum dai niste gauri pt o hota sau un AC?
    Cum montezi o mobila in casa? Mai trebuie gaurit un blat, sau scurtat, sau ajustat ....

    Stai calm, stiu ca nu ai raspunsuri .... doar vreau sa-ti dai seama cat de imbecili sunt astia.

    Ai interval orar de liniste, 14-17 si 22-07, eu zic ca este suficient.
    Cu o lege asa imbecila, nu se mai pot faca lucrari in nici un bloc .... punct.
    Sigur un vecin o sa aiba ceva de reclamat si vine constatatorul.
 • +23 (37 voturi)    
  aham (Miercuri, 7 martie 2018, 16:07)

  Stefan534324 [utilizator]

  e important sa fie amendate bisericile ca trag clopotele, dar teribilistii care trezesc tot cartierul in toiul noptii cu motociclete sau masini cu tobe sparte nu patesc nimic.
 • +22 (24 voturi)    
  Sa vezi acum ce cozi...enorme..., (Miercuri, 7 martie 2018, 16:08)

  gigiN [utilizator]

  ...vor aparea la aparatele de masurat decibelii !!! Dar politaii au ...urechea formata !!
  • +2 (6 voturi)    
   Nu trebuie vreun aparat sa-ti dai seama de zgomot (Joi, 8 martie 2018, 10:46)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Nu trebuie vreun aparat SCIENCE FICTION sa-ti dai seama de zgomot. O ureche este suficienta
 • +19 (21 voturi)    
  Nu pot sa nu ma intreb: (Miercuri, 7 martie 2018, 16:09)

  Geo6101 [utilizator]

  oare cum vor masura organele de politie decibelii?
  • +8 (22 voturi)    
   spre exemplu e masor cu o aplicatie de (Miercuri, 7 martie 2018, 16:24)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Geo6101

   pe telefonul mobil....cand vorbesc tare am intre 75-80 decibeli. Aspiratorul face cam 74 decibeli...In liniste extrema, in camera sunt 30 decibeli (quiet library)....asa ca ma intreb cum va fi posibil sa se pastreze numai 35 decibeli in casa?? si cand tastez zgomotul sare la 40 decibeli.....daramite cand baga vecinul bormasina.
   • +19 (19 voturi)    
    e vorba de (Miercuri, 7 martie 2018, 17:07)

    mache [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ... calcularea zgomotului dincolo de propriul apartament... Adica zgomotul tau (ex. cei 40 dB invocati) sa nu ajunga in alte apartamente la >=35dB
    • +4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 20:32)

     [anonim] i-a raspuns lui mache

    • +5 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:36)

     [anonim] i-a raspuns lui mache

    • 0 (4 voturi)    
     ok... (Joi, 8 martie 2018, 9:05)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mache

     intrebare... si cum o sa isi dea seama aparatele cati DB a declansat vecinu si cat propria casa?!

     also juma din amenda o sa fie cat de bine e izolata casa, nu cat de mult zgomot ai facut...
    • +2 (6 voturi)    
     pai asta spun si eu: (Joi, 8 martie 2018, 10:01)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui mache

     in liniste extrema, cu geamuri termopan inchise, am 30 decibeli in casa. Ajunge ca vecinul sa traga apa la WC, si zgomotul trece imediat de 35 decibeli la mine in apartament...la fel si daca eu pun aspiratorul la 74 decibeli, vecinul va avea peste 35 decibeli in casa.
     limita e cam mica 35 decibeli...
     • +3 (3 voturi)    
      telefonul tau mobil e omologat? :) (Joi, 8 martie 2018, 13:11)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      am luat si eu la intamplare o aplicatie de pe net si nu sare de 22-23dB daca e doar calculatorul pornit. diferenta intre 22 si 30 este semnificativa (scara logaritmica).
      cred ca e important si ce tipuri de zgomot ambiental avem. creierul se acomodeaza usor daca nu e un tipar care sa ne distraga atentia. zgomotul de fond de la un frigider, aparat de aer conditionat sau de la traficul auto de afara e usor de ignorat. manelele sau bormasina vecinului? nu prea..
    • +2 (10 voturi)    
     USR intră în rândul lumii! (Joi, 8 martie 2018, 10:04)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mache

     A lumii care dă legi proaste,ambigui.Mă aștept ca în legislatura următoare,foarte vocal,să ceară modificarea legii.Tăriceanu,Iordache își fac noi adepți-lucrul rău prinde mai repede.Când ești în Parlament„plesnești” o lege și când te lovește și pe tine o declari proastă.Tudorele ce făcu-și bre!
   • +7 (7 voturi)    
    Peretii despartitori reduc zgomotul (Miercuri, 7 martie 2018, 22:24)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    In teorie peretii dintre apartamente ar trebui sa reduca zgomotul cu 50dB, deci aspiratorul ar trebui sa fie max 24dB la vecin. Dar in realitate nu prea ai acel -50dB...
    • +3 (5 voturi)    
     mata (Joi, 8 martie 2018, 9:33)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui paul22

     stai la bloc?ca de ex la mine se aude si cand se urineaza vecinul.iar o discutie poate fi ascultata fara probleme sau borcan.
     voi ce cantariti aici,cum dracu faceti difernta?
    • +1 (1 vot)    
     nu izoleaza mestere asa mult peretii.. (Joi, 8 martie 2018, 10:02)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui paul22

     de unde sa scada zgomotul cu 50 decibeli??
    • 0 (0 voturi)    
     Anumite FRECVENTE (Joi, 8 martie 2018, 12:32)

     aniod [utilizator] i-a raspuns lui paul22

     NU SUNT ATENUATE DE ACESTI PERETI.
     Le veti auzi in diverse zone ale blocului, unda propagandu-se prin structura.
   • 0 (0 voturi)    
    nope (Joi, 8 martie 2018, 11:51)

    mariushn [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Masori cu aplicatie?! Cata incredere ai in telefon? Te rog sa masori temperatura cu telefonul si apoi compara cu un termometru, chiar si unul oarecare..
    30db nu este library.
  • +5 (11 voturi)    
   exista aplicatii pe smartfon care masoara (Miercuri, 7 martie 2018, 16:54)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Geo6101

   decibelii. Sigur ca pot fi contestate ca si radarele la masini.
  • -1 (3 voturi)    
   Poti masura zgomotul cu urechea (Joi, 8 martie 2018, 10:46)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui Geo6101

   Asta in cazul in care nu esti surd (Doamne-fereste)
 • +13 (17 voturi)    
  a (Miercuri, 7 martie 2018, 16:10)

  adrian67 [utilizator]

  Super.
 • +8 (34 voturi)    
  ha! (Miercuri, 7 martie 2018, 16:10)

  codyrocco [utilizator]

  35db? conversatia normala sta undeva la ~50db, intr-o biblioteca sunt ~40db, vorbit in soapta cam 30db (goagle de pe site-uri tehnice). 35db? astia vor sa ma amendeze daca dau un partz mai zdravan :))
  • +26 (30 voturi)    
   35db, dar (Miercuri, 7 martie 2018, 16:29)

   Ana D. [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   35 db, dar "masurat in interiorul locuintei sau al imobilului persoanei vatamate"
   Daca vecinii mei urla atat de tare incat ii aud la nivel de conversatie normala la mine in casa, de parca ar vorbi cu mine in camera, ceva nu e ok.
   • -2 (6 voturi)    
    si cum o sa se masoare?! (Joi, 8 martie 2018, 9:15)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ana D.

    pt ca nu poti distinge intre zgomotul din casa ta facut de sosea si zgomotul facut de vecin...
    • +1 (5 voturi)    
     Incearca sa dormi noaptea cu 35 db (Joi, 8 martie 2018, 10:48)

     Frankie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     si vezi daca poti...
     • 0 (4 voturi)    
      intrebarea mea era alta... (Joi, 8 martie 2018, 11:14)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

      si nu ai raspuns la ea....

      35 db inseamna cam zgomotul din camera... nu stiu exact cat inseamna stiu si eu dupa google, dar daca e zgomotul din camera inseamna ca dormim toti la 35db....

      but that's not the point... cum distingi?! cum iti dai seama ca vecinu face zgomot care ajunge la tine la 25 db, avand in vedere ca la tine in camera deja sunt 25-35 db?!

      legea e pur si simplu gandita prost!
      toti vrem sa dormim bine, nu cred ca ne convine nimanui vecinu cu proverbiala bormasina, dar asta nu inseamna ca trebuie facute legi pe genunchi!
      • -1 (3 voturi)    
       Frate, faci zgomot = platesti amenda consistenta (Joi, 8 martie 2018, 11:45)

       Frankie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

       Scurt pe doi.
       Ca sunt 24, 34, 84 de decibeli.... ce mai conteaza ???? Astea sunt discutii fara esenta, fara noima si fara rezultat.
       • +1 (3 voturi)    
        ok... (Joi, 8 martie 2018, 12:13)

        liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

        si o sa dam cu matura?!
        o sa spalam rufele de mana?!
        nu o sa putem trage apa la WC?!
        nu oi sa putem trage o basina sau un tranut?!

        toate astea vor depasi 35db la vecin la ce pereti sunt in romanica

        te gandesti la asta?!

        sa dai cu aspiratoru o sa te coste 1500 desteptule!
       • 0 (2 voturi)    
        PS: (Joi, 8 martie 2018, 12:13)

        liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

        24 db
       • 0 (2 voturi)    
        PS: (Joi, 8 martie 2018, 12:14)

        liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

        24 db sunt in bibliocteca cand e liniste in plm....

        realizezi?!

        o conversatie normala e 50-60db!
        o conversatie in soapta e 30 db...

        folositi naiba google (Sau bing) inainte sa debitati aberatii!
     • 0 (0 voturi)    
      Vezi ca esti pe dinafara (Joi, 8 martie 2018, 12:10)

      vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

      Exista deja lege ca intre 22 si 7 nu ai voie sa faci galagie mai mare de 30db, vorbim acum de orele in care ai voie sa faci cate o lucrare prin casa.
      O sa-mi leg copii de tavan sa nu cumva sa deranjeze vecinii.
      • 0 (0 voturi)    
       da (Vineri, 9 martie 2018, 2:34)

       csan [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

       sunt curioasa ce vei face cu copiii daca vor dorii sa doarma, sa-si faca temele, sa se uite la o emisiune la tv , fie ele si desene animate si alaturi vecinul isi pune boxele la maxim de-ti trepideaza toata casa cu pat cu copii cu tot. Sau tu esti unul dintre aia cu "scule tari" si trebuie sa le arati vecinilor cine esti.
  • -5 (9 voturi)    
   titlu gresit (Miercuri, 7 martie 2018, 16:31)

   igorashu [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   E vorba de 35 dB PESTE nivelul de zgomot ambiental.
  • +11 (13 voturi)    
   Hm... (Miercuri, 7 martie 2018, 16:38)

   modream [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   35db să se audă la vecini....cred ca asta e ideea.
   • +1 (3 voturi)    
    ok... (Joi, 8 martie 2018, 12:15)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui modream

    si cum distingi intre zgomotu din apartament, cel de afara si cel de la vecin?!

    are politistul urechea formata pt asa ceva?!
 • -7 (35 voturi)    
  O adevarata idiotenie! (Miercuri, 7 martie 2018, 16:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Atât
 • 0 (28 voturi)    
  Dafuq (Miercuri, 7 martie 2018, 16:13)

  MinDepous [utilizator]

  Lucram onsite la un client. Ne asezasera langa un multifunctional. Am verificat cu telefonul (un Galaxy S2) ce galagie suportam noi acolo: vreo 60 decibeli cand pornea magaoaia.

  Nu e cam jos 35? Nu e cam ridicol "pe baza propriilor simturi"?
  Adica-mi iau amenda daca ma stropesc accidental cu ulei incins cand politistul e la vecin, masurand zgomotul de la vecinul de sus, care vocifereaza ca o maimuta urlatoare cand se apropie de climax? Unfair!

  Dezamagit ca vine la o propunere a USR. Inteleg ratiunea, insa forma pare demna de PSD -> de unde si votul plin de succes, as zice.
  • +23 (27 voturi)    
   Citeste legea (Miercuri, 7 martie 2018, 16:38)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   "masurat in interiorul locuintei sau al imobilului persoanei vatamate"

   Nu e vorba de ce galagie produce ala la tine in casa.
   E vorba de ce se aude la vecin.

   Pune senzorul langa un uscator de par si apoi masoara zgomotul in camera alaturata sa vezi ce iese.
   • +2 (26 voturi)    
    Am citit textul inainte de a comenta (Miercuri, 7 martie 2018, 17:11)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    Multumesc pentru sugestie.

    Raman la ideea ca 35dB e cam jos. Asta, in contextul in care sunt patit si detest zgomotul - si incerc pe cat pot sa nu il produc (discuri autoadezive din burete pe picioarele scaunelor, la usi, la sertare etc.).

    In plus, nu este indicat daca se aplica la zgomot sustinut sau orice abatere. E ca si cum la orice spike iti iei amenda. Rad la film? Amenda. Stranut? Amenda! Am mancat 2 shaorma cu de toate? AMENDA! Ma inec cu un os de peste? Amenda... Alunec, cad si-mi sparg capul in baie? Amenda.

    Si, ca sa fiu de-a dreptul pedant, ce vina am eu ca vecinul sta cu USA deschisa (nu e mentionat in lege decat cu ferestrele inchise ;-) )?

    Masura este, as indrazni sa cred, de-a dreptul absurda, implicand un grad ridicat de subiectivism: in apartamentul de pe 13 Septembrie pe care-l inchiriam, as fi putut ucide pe cineva in mod bestial si nu se auzea mai nimic. In apartamentul de pe Foisorului, daca dadea un partz vecinul, incepeam sa dau din mana si eu, in mod reflex. Asadar, cei 35dB de la vecinul de pe 13 Septrembrie ar corespunde unui zgomot mult mai mare, comparat cu zgomotul pe care l-ar produce partzul veciniului de pe Foisorului.

    Egalitate in drepturi? Calcam art. 16 al. 1 in picioare? Frumos...

    Oare mutulache acela supranumit si Avocat al Poporului s-ar misca din pat, daca i-am reclama exact aceasta problema?
    • +10 (20 voturi)    
     bleah (Miercuri, 7 martie 2018, 18:38)

     silmix [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

     incerci sa aduci niste argumente atat de puerile de parca esti la gradinita

     Tu te inneci cu osul ala de 30 de ori?
     Cazi in baie de 20 de ori la rand cat sa il enervezi pe vecin sa puna mana sa sune la poltitie sa ajunga echipajul si sa iti dea amenda?

     Pai in cazul asta bucura-te ca vine politia, macar sa iti duca cadavru la INML cat e fresh
     • +4 (8 voturi)    
      Mda... (Miercuri, 7 martie 2018, 19:28)

      MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui silmix

      D.p.d.v. legal, la toate acele cazuri - puerile sau nu - sunt pasibil de amenda.
      Ah, ca nu ma astept sa ma ia garda ca sunt racit - sigur. Insa "legea bunului simt" e nescrisa si nu o aplica mai nimeni.

      La cum e scrisa, daca vor sa o abuzeze, hai sa vezi atunci distractie. Dar de ce sa prevenim, cand putem combate?
     • +1 (3 voturi)    
      cu aspiratorul nu vei mai putea da! (Joi, 8 martie 2018, 12:17)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui silmix

      ca te reclama vecinu...
      sau trebuie sa termini inainte sa vina politia!
      • +2 (2 voturi)    
       Ce sa mai (Joi, 8 martie 2018, 12:50)

       MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

       Ca-n Prohibitia din SUA, nu? :-D
       Tu tii de sase, eu dau cu aspiratorul :-))
   • 0 (2 voturi)    
    exista aparate (Joi, 8 martie 2018, 12:16)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    care disting intre zgomotul din apartament produs de apartament ssau venit de afara si cel produs de vecin? ca eu nu stiu sa existe....

    also sunt sigur ca politistul nu are aceste calitati!
  • +9 (9 voturi)    
   Raspunsuri (Miercuri, 7 martie 2018, 16:59)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   35 dB masurati la cel care reclama. Oricum, e foarte putin atata.
   Iar asta cu propriile simturi e ce avem acuma, agentul constata dupa bunul plac.
   Eu ma intreb de unde au scos asemenea intervale orare si ce se intampla cu orele normale de liniste de acuma incolo, alea 22-8 si 13-14?
   • +3 (15 voturi)    
    Exercitiu de imaginatie (Miercuri, 7 martie 2018, 17:36)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui copci

    Tie iti vine un agent de 28 de ani, mie unul de 45 de ani.
    In plus, textul legii mentioneaza dB (decibeli), in forma bruta. Daca nu vine cu aparatura (si initial nu vor veni cu aparatura...), constatarea cu propriile simturi inseamna masurarea (masurarea... pff...) a dBA (decibeli ajustati fata de sensibilitatea urechii umane catre anumite frecvente acustice).
    Mai suntem egali in fata legii? Nu mai suntem.
   • +6 (8 voturi)    
    mai sa fie (Miercuri, 7 martie 2018, 20:31)

    csan [utilizator] i-a raspuns lui copci

    pentru orele alea exista deja o lege. Problemea era in afara orelor alea, cand tu ai lucrat intre orele 22-8 si 13-14 si nu poti sa te odihnesti din cauza vecinilor care trebuie sa-si scoata difuzoarele pe geam si sa dea manele la toata strada. Sau ai copii care trebuie sa-si faca temele sau sa doarma. Sper sa ai parte de un asemenea tratament. Sa te uiti la copilul tau cum se chinuie sa se odihneasca sau sa-si faca temele in ritm de manele si sa nu poti face nimic. Poate atunci vei intelege utilitatea acestei legi.
  • +6 (20 voturi)    
   asta cu uleiul incins e o aberatie. (Miercuri, 7 martie 2018, 17:02)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   Ideea este urmatoarea: NU DA DRMUL LA MUZICA SA MA DERNAJEZI PE MINE.PUNETI CASTI! SI JAVRA DE CAINE SA NU MAI LATRE TOATA ZIUA!
   Ai inteles mestere?Asa ca aia cu uleiul incins cu polititstul la vecin e o prostie cat tine de mare.
   • +2 (12 voturi)    
    Parol (Miercuri, 7 martie 2018, 17:34)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

    Nu scrie la lege? Nu scrie.
    Spune doar depasirea nivelului de presiune acustica? Spune.
    Conteaza cum depasesc nivelul ala? Nu.
    Banul e tot de dat? Este.

    O prostie cat mine de mare? pff - gauri in text, conducand fie la o aplicare complet variabila, fie la neaplicarea legii.
   • +4 (6 voturi)    
    nene (Joi, 8 martie 2018, 9:49)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

    vezi ca depasisi nivelul de decibeli,si chem politia sa te masoare.
    ai inteles?FARA CAPS LOCK CA NE DOARE CAPU'.ALA DE CAINE CARE ASCULTA FARA CAAAAAAAAASTI!
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 martie 2018, 23:52)

     [anonim] i-a raspuns lui Point

  • +7 (13 voturi)    
   Nu asta e problema (Miercuri, 7 martie 2018, 17:22)

   DanGavrila [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   E acolo un articol, citez "tulburarea fara drept a activitatilor desfasurate in cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, spitale sau [...] organizatii guvernamentale [...]" si continua enumerarea. Pai guvernul pare a fi o organizatie guvernamentala, nu? Cam cati decibeli credeti ca se inregistrau in biroul prim-ministrului in timpul protestelor de acum un an. Iar bomboana pe coliva o pune cand precizeaza in proiectul de lege ca, citez, "Contraventiile referitoare la tulburarea prin zgomot a linistii publice pot fi constatate nu doar de catre ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, imputernicitii acestuia, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmerie [...]". Felicitari, USR. Tocmai ati interzis orice protest!
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:42)

    [anonim] i-a raspuns lui DanGavrila

    • +4 (4 voturi)    
     Evident ca am exagerat (Joi, 8 martie 2018, 7:21)

     DanGavrila [utilizator] i-a raspuns lui

     Am vrut doar sa evidentiez ce prostii periculoase au lasat in lege doar de dragul de a o trece. Cat priveste intentia legii, in conditiile in care sunt construite blocurile in Romania, cam greu de respectat.
   • -1 (3 voturi)    
    LOL (Joi, 8 martie 2018, 12:22)

    vali_s [utilizator] i-a raspuns lui DanGavrila

    Niste cretini astia de la USR si vad ca aprofundeaza, la ce sa ma astept cand vad poza acestui "familist/a" modern/a
    • +2 (2 voturi)    
     Nu cred ca e ok sa generalizam (Joi, 8 martie 2018, 13:55)

     DanGavrila [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

     La urma urmei, ca sa intri intr-un partid nu dai un test de inteligenta, iar in Parlament, ce sa mai vorbim! Cat priveste USR-ul, as zice mai degraba "niste entuziasti".
 • +12 (16 voturi)    
  mda (Miercuri, 7 martie 2018, 16:14)

  SoulSearcher [utilizator]

  era si timpul... noi nu suntem japonezi sa ne pasa de cei cu care colocuim in aceleasi betoane...

  noi dam drumu la manele la 10 seara

  huruim cu bormasina de la 7 dimineata pana la 9 seara
 • +2 (10 voturi)    
  titlu aiurea (Miercuri, 7 martie 2018, 16:16)

  igorashu [utilizator]

  E vorba de depasirea nivelului de zgomot ambiental cu 35 dB. Adica daca afara sunt 40 dB iti iei amenda la peste 75 dB.

  Dupa titlu articolului isi lua amenda oricine vorbeste in apartament (o conversatie normala e pe la 50 dB).
  • +1 (3 voturi)    
   Nu gasesc o astfel de mentiune nicaieri (Miercuri, 7 martie 2018, 17:25)

   MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

   Nici in forma actualizata ( http://www.euroavocatura.ro/legislatie/1229/Legea_61_1991,_Actualizata_2016,_pentru_sanctionarea_faptelor_de_incalcare_a_unor_norme_de_convietuire_sociala,_a_ordinii_si_linistii_publice ), nici in forma initiatorului ( https://senat.ro/Legis/PDF/2017/17L505FG.pdf ).

   De unde cele afirmate de dumneavoastra?
 • +12 (14 voturi)    
  Nevasta mea sforaie (Miercuri, 7 martie 2018, 16:20)

  Carcalete [utilizator]

  Nevasta-mea sforaie de duduie casa.
  O sa iau amenda?
  • -4 (10 voturi)    
   da (Miercuri, 7 martie 2018, 19:58)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   vinde casa si da-o la azil.sau mergeti impreuna.ce-i asa de greu?
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 20:34)

   [anonim] i-a raspuns lui Carcalete

   • +3 (3 voturi)    
    Tineti-le treze! (Joi, 8 martie 2018, 9:59)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu le lasati sa doarma!
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Carcalete

  • +4 (4 voturi)    
   nu (Joi, 8 martie 2018, 9:32)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   faptul c-o aveti e destula pedeapsa...
  • 0 (6 voturi)    
   da (Joi, 8 martie 2018, 9:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   ...
   daca plange copilul, latra catelul, mergi mai pe calcaie prin casa etc...

   se vezi ce o sa curga cu amenzi...
   zgomotul ambient (cand e liniste ) e pe la 25-35 db... practic orice zgomot care se aude de la vecini face sa se depaseasca aia 35... o sa fie distractiv!
 • +17 (17 voturi)    
  Pai si ce facem cu (Miercuri, 7 martie 2018, 16:36)

  Ord [utilizator]

  instrumentul popular romanesc, bormasina?
 • +4 (20 voturi)    
  Atentionare (Miercuri, 7 martie 2018, 16:45)

  bondar_negru [utilizator]

  Nivelul de zgomot al unei masini de spalat rufe in momentul in care stoarce rufele este de 60 decibeli.
  • +3 (17 voturi)    
   Langa masina de spalat (Miercuri, 7 martie 2018, 16:53)

   teo4ro [utilizator] i-a raspuns lui bondar_negru

   Nu exista nici un motiv ca zgomotul cauzat de masina de spalat de la tine din casa sa se auda la nivelul de 60 db la vecinul tau in camera cu usile si geamurile inchise. Citeste cu atentie articolul, nu doar titlul!
   • +7 (11 voturi)    
    No shit! (Miercuri, 7 martie 2018, 21:17)

    DanGavrila [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

    Dar tu in ce fel de apartament stai? Cat de bine este izolat fonic?
    • +1 (7 voturi)    
     lasa-i bre (Joi, 8 martie 2018, 10:00)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui DanGavrila

     nenii astia vb cu legea-n mana.de realitate nu-i bai ca ti-o da legea.

     aaaanyway daca zbiara nevasta,nu conteaza cand,imi iau amenda?sau ea?
     vb aia,legi date sa vada lumea ca faci ceva.
     iar aia cu simturili politaiului e cireasa.
     hahal usr,sa-ti traiasca dl goe
  • 0 (4 voturi)    
   la tine in casa (Miercuri, 7 martie 2018, 19:59)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui bondar_negru

   nu la mine.
   • 0 (2 voturi)    
    serios... (Joi, 8 martie 2018, 12:19)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

    tu locuiesti in romania?! la bloc?!
    peretii nu sunt izolati fonit la 90% din apartamente...
    se aude aproape orice la vecini!
  • +1 (1 vot)    
   da (Joi, 8 martie 2018, 21:10)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui bondar_negru

   la tine in casa. La vecin se aude la mai putin de jumatate. Toti vecinii au masini de splat dar nu se aude de la niciunul la mine. Asa ca lasa manelele mai incet pentruca de fapt asta te deranjeaza.
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 16:55)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   normal... (Joi, 8 martie 2018, 9:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   se stie ca toti agfentii de politie au aparat de masurat zgomotul implantat in creier...

   asta nu schimba NIMIC ... si acum se facea fix la fel
   singurul lucru care-l schimba e amenda...
 • +8 (8 voturi)    
  tramvaiele pe strada fac un zgomot mult mai (Miercuri, 7 martie 2018, 16:57)

  nick24 [utilizator]

  mare decat ce se aude de la vecini.
  Masurati din casa cu ferestrele inchise si o sa vedeti ce depasire de nivel au.
  • -1 (1 vot)    
   da (Joi, 8 martie 2018, 20:43)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   atunci cand iti cumperi o casa ai grija sa nu fie in apropierea liniei de tramvai. Nu despre asta este vorba.
 • +8 (16 voturi)    
  Pe tacute (Miercuri, 7 martie 2018, 16:58)

  doi_doi [utilizator]

  Cui nu si-a renovat pana acum apartamentul ar fi bine sa-i placa foarte mult cum arata in starea acuala.
  Nu vad cum se mai pot face renovari in conditiile propuse. Nu mai exista niciu interval in care sa poti face "zgomot".
  O lege scrisa de un retard si votata de alti retarzi.
  Daca vreti sa faceti ceva bun asigurati RESPECTAREA linistii in inervalele deja agreate ptr liniste: vezi motoare ambalate, manele, nunti tiganesti si restul placerilor auditive!
  • +3 (9 voturi)    
   "renovari" de apartament doar in Romania.. (Miercuri, 7 martie 2018, 21:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui doi_doi

   daca ai toate actele in regula, nu te va amenda.

   dar cati isi renoveaza apartamentele respectand legislatia in vigoare? proiect, autorizatii, notificare la asociatia de proprietari, muncitori cu contract...
   • 0 (2 voturi)    
    pai (Joi, 8 martie 2018, 11:53)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    nu iti trebuie autorizatie sa raschetezi parchetul in acest moment. nici sa iti schimbi faianta. astia si imagineaza ca vor veni doar muncitori chinezi care o sa pileasca faianta veche cu pila de unghii, incet, in soapta, pana cade singura de plictiseala pe un pat de burete :) Spiritul legii e foarte bun dar implementarea, ca de obicei, va fi varza. Pai un frigider are 40+ dB. Daca e lipit de peretele de rigips(foarte la moda n zilele aste ala constructiile noi) dintre tine si vecin ai toate sansele sa i bagi noaptea peste 30 dB in casa. Iar cu ventilatoarele de la baie de min 35 dB(daca ai noroc s ale gasesti si pe alea) amenda e garantata :)
 • -1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 16:58)

  [anonim]

  • +3 (11 voturi)    
   sa-i ... cainii (Joi, 8 martie 2018, 1:40)

   nectarie [utilizator] i-a raspuns lui

   Poate puberul asta speriat va propune si niste subventii pt izolare, cine stie... altfel eu imi aud vecinii, cu bune si rele, nu pot sa ii blamez, asa e cladirea, neizolata fonic. Costa enorm si trebuie sa faci toata casa vraiste ca sa izolezi.

   Voturi irosite, un spectacol jenant. Sper sa nu treaca legea.
 • +1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 17:27)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 17:47)

  [anonim]

 • +6 (24 voturi)    
  Shobi (Miercuri, 7 martie 2018, 17:52)

  MarcelP [utilizator]

  Uitati-va la initiator ce mecla de nevrotic are. Asta e genul de individ isteric care face crize si se da cu capul de pereti daca i-a intrat o musca in camera. Genul ala de frustrat pe care nu-l baga nimeni in seama. Sper sa nu treaca tampenia asta de lege. Nu-mi place zgomotul nici mie, dar e asa de prost facuta legea incat nu are cum sa faca vreo diferenta in viata reala.
  Sa spunem ca dai muzica mai tare. Pana suna vecinul si vine "organul" cu aparatul de masurare la el, probabil tu te plictisesti si opresti muzica. Si ala a venit degeaba. Dupa vreo 2 probe de-astea, se satura agentul si nu mai vine la asemenea povesti. :) Asta e buna numai daca ai vecini tigani manelisti care baga toata ziua manele, dar pe aia ii lasa rece amenzile tale, ca oricum nu-si platesc nicio taxa si n-au nici buletin. In fine, o prostie.
 • +6 (14 voturi)    
  Si cu cainele vecinului cum ramane? (Miercuri, 7 martie 2018, 18:01)

  mynickname [utilizator]

  Ma refer la vecinul de peste drum al carui patruped imi produce ziua un zgomot de 43 dB in camera cu un rand de geam termopan si 39 dB in camera cu 2 randuri de geam termopan (balcon inchis). Nu mai zic de cainii din bloc.
  L61/1991 nu se aplica animalelor. Decat daca au gasit o metoda sa puna poprire pe veniturile cainilor.
  • +1 (9 voturi)    
   Si cu copiii vecinului? (Miercuri, 7 martie 2018, 21:01)

   MarcelP [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

   Am vecini cu copii care fac ca trenu'! Ce fac, chem organu' sa-i amendeze? Si apoi ma bat cu vecinu'? :D

   Daca nu-s in stare sa scrie o lege, macar sa copieze de pe la altii, care au apa calda la robinet.
   • +4 (4 voturi)    
    mda (Joi, 8 martie 2018, 9:18)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui MarcelP

    da dar fac ca trenul 2-3 ore pe zi.. iar noaptea dorm probabil

    altii bubuie manele la 11 noaptea

    sau huruie cu bormasini de la 7 dimineata
   • 0 (0 voturi)    
    asa (Joi, 8 martie 2018, 21:07)

    csan [utilizator] i-a raspuns lui MarcelP

    indiferent cat de tare ar tipa copii aia nu-ti trepideaza casa de decibelii scosi de nu stiu ce "scule" de firma care trebuiesc puse in valoare.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:46)

   [anonim] i-a raspuns lui mynickname

  • +4 (10 voturi)    
   cand aud chestia asta... (Joi, 8 martie 2018, 9:33)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

   nu ma gandesc decat la un lucru..
   d c nu se plange nimeni de copii care urla?!
   cainii nu au voie, dar copii au... d c?!

   ori se aplica la toata lumea, ori la nimeni...
   da ... cainii nu sunt fiinte umane, dar pentru multi proprietari sunt ca niste membrii ai familiei...

   cred ca exista mult prea multa ura in tara asta si mult prea putina intelegere si bun simt...
   tot ce se comenteaza in acest articol ar fi trebuit rezolvat fara politie... din intelegere si bun simt...

   daca latra cainele 1 sapt dupa ce a fost adoptat oamenii ar trebui sa inteleaga, pentru ca asta e .... daca latra intotdeauna in primul rand stapanul ar trebui sa rezolve problema, pentru ca acel caine are o problema! etc
  • +3 (7 voturi)    
   PS: (Joi, 8 martie 2018, 9:36)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

   legea ignora ceva important

   o sa fie nivelul de zgomot cand vine politia
   deci
   - daca ai un vecin nebun ala o sa-i cheme din 5 in 5 minute doar sa te arda, chiar daca nu fac zgomot
   - daca esti atent si pandesti politia, poti sa dai cu bormasina linistit ca nu o sa te prinda
   - nu se distinge intre o greseala (latra cainele, plange copilul, ai spart o farfurie) si ceva continuu (gen dai cu bormasina 4 ore / zi...
 • +9 (9 voturi)    
  poluarea fonica Cismigiu (Miercuri, 7 martie 2018, 18:29)

  Denea [utilizator]

  Dar de ce nu se interzice si organizarea de festivaluri de folclor cu multe scene si zgomote care afecteaza micro eco sistemul parcului? Ma indoiesc ca o anumita minoritate culturala su subculturala va respecta aceasta lege.
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Denea

  • 0 (0 voturi)    
   da (Joi, 8 martie 2018, 20:32)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui Denea

   dar macar astea sunt anuntate din timp si ,este drept, trebuie limitate. Sunt sali de spectacole care ar trebuii sa fie special amenajate si sa nu razbata niciun decibel in afara. In lumea civilizat stai langa un bar, un restaurant etc si nici nu-ti dai seama ca inautru este muzica .Sunt bine izolate fonic si muzica este oricum in limite rezonabile. Trebuie sa existe o lege care sa-ti permita sa traiesti decent, civilizat la tine in casa. Pna la urma despre asta este vorba. Buna sau rea legea trebuie sa fie un inceput.
 • -3 (19 voturi)    
  in sfarsit (Miercuri, 7 martie 2018, 20:14)

  csan [utilizator]

  o lege foarte, foarte buna. Numai la noi in Romania in casa ta , deci in casa ta , acolo unde te duci sa te odihnesti, sa te linistesti dupa o zi de munca trebuie sa suporti manelele vecinului . El are dreptul la viata privata tu, nu. Poate vreau si eu sa ascult muzica in casa mea, fara sa-l deranjez. Nu pot pentruca rasuna manele lui, sau poate vreau sa vad si sa ascult o emisiune intersanta la tv. Iarasi nu pot pentruca vecinul are dreptul la manele eu nu. Sau poate sunt bolnava sau sunt gata sa mor. Trebuie sa mor pe muzica cocalarilor. Haideti sa nu mai fim carcotasi, cu bormasia , cu sforaitul nevestei si asa mai departe.Pentru renovari te duci frumusel si le spui vecinilor ca in ziua cutare fac un pic de zgomot si iti ceri scuze pentru deranj, asa cum se procedeaza de cand ma stiu, sau mai bine zis se proceda. Cei care cauta tot felul de chichite sunt dintre cei carora nu le pasa de nimeni si de nimic si pentruca pot"" cum zicea un manelist psd , asculta muzica data la maxim. Asta doare cel mai tare. Cocalarul nu mai are voie sa umple blocul, strada, orasul, satul sau ce o mai fi, de decibeli. Sper din tot sufletul ca aceasta lege sa treaca asa cum este. In toata lumea civilizata asa se procedeaza. Si sper sa se dea o lege si pentru cocalarii care pun in masini muzica de rasuna pana la un km iar el nu mai poate fi atent la ce se intampla in jurul lui.S-ar reduce numarul de accidente la mai putin de jumatate. In sfarsit aceasta lege garanteaza dreptul la o viata decenta.
  • +1 (9 voturi)    
   nu este o lege buna... (Joi, 8 martie 2018, 9:28)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui csan

   30-35 db sunt cam in orice moment intr-o casa.... fara factori externi
   este f greu de aplicat...
   exista ceva... da e la latitudinea politistului... acum o sa fie tot la fel

   lucrurile de care te plangi tu sunt pe la 50-70 db
   • +1 (3 voturi)    
    Ba e o lege excelenta! (Joi, 8 martie 2018, 13:22)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Ca limitele sunt oarecum discutabile, e altceva!
    Nesimtirea trebuie pedepsita prin lege, pentru ca bunul simt nu prea mai are putere zilele astea!
    • 0 (0 voturi)    
     te contrazici... (Vineri, 9 martie 2018, 10:22)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui provest

     tocmai pt ca limita e aiurea legea e aberanta!!!

     also nu specifica anumite cazuri speciale: ce faci cand renovezi, daca ai copil, caine etc?! ambulanta ce face?! etc

     daca limita era 50db sau mai mult era ok probabil... nu stiu exact pt ca nu-s specialist in sunet!

     politistul... o sa vina... o sa masoare si atat... snt peste 35db?! daca da amenda... nu o sa inteleaga nimeni care e faza cu zgomotul ambient etc... pt ca legea NU SPECIFICA !!!
     also lasata la latitudinea politistului?! la cel mai pui o limita daca tot garcea decide?!

     ideea nu este rea, sunt de acord, dar implementarea legii este o ABOMINATIE!
   • 0 (0 voturi)    
    oho (Joi, 8 martie 2018, 21:03)

    csan [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    sa crezi tu ca se multumesc cu 70db. Nu frate rasuna pana la doi km si fara sa glumesc sau sa-mi bat joc. Sa nu-ti mai spun daca ai sansa ca langa casa ta sa instaleze unul un cort pt. nunti si atunci s-a rupt filmul. Am vazut ca prin Ardeal nu se dau autorizatii pentru asa ceva in apropierea locuintelor. Si pe unde am fost pe acolo nu am auzit sa-ti sparga nimeni timpanele cu boxele. Dincoace de munti este o harmalaie ca pe litoral ( fiecare plaja privata cu muzica ei, rezulatul - un zgomat infernal de de duci la Bulgari ca-s mai civilizati si au pe toata plaja aceeasi muzica si in limite rezonabile.) Fiecare casa cu muzica ei data la maxim posibil. Si daca mai ai in apropiere si un iubitor de caini ,ca multi de pe acest forum, cu trei - patru dulai care latra si cand trece o cioara in zbor, esti un fericit. Si nu esti tu cel care a aparut acolo dupa ce s-au instalat ei. Cu politistul se poate rezolva pentruca sunt sisteme de inregistrare / filmare, sunt aplicatii care masoara nivelul de zgomot.Nu-si mai pot permite sa faca chiar ce vor.
    • 0 (0 voturi)    
     da... (Vineri, 9 martie 2018, 10:23)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui csan

     nu vei mai putea da cu aspiratorul de exemplu...

     daca ai un vecin idiot, evident!

     problema legii este ca sa poate abuza la maxim!
     efectiv orice batran cu prea mult timp liber o sa stea sa reclame lumea din bloc pt orice!

     minita e prea mica!!!
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 martie 2018, 21:55)

  [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   mda (Joi, 8 martie 2018, 9:19)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   pai vrei sa amendezi astfel toti votantii PSD ?
  • +3 (5 voturi)    
   Da, (Joi, 8 martie 2018, 9:43)

   achvp [utilizator] i-a raspuns lui

   dar pentru asta, numarul de politai ar trebui sa fie cel putin egal cu numarul cocalarilor.
   Si tradus in practica, ar trebui sa mai importam ceva populatie, pentru ca actuala nu e de ajuns.
 • +5 (7 voturi)    
  xxxxl (Joi, 8 martie 2018, 9:05)

  vorbeste lumea [utilizator]

  da' cu masinile de spalat cum ramane, ca la stoarcere cica fac 65 db ...???
 • +3 (9 voturi)    
  O sa vad dragi rromani cand o sa va amenajati casa (Joi, 8 martie 2018, 9:13)

  Zummm [utilizator]

  Atunci sa vedeti spectacolo. Repetentilor
 • +2 (8 voturi)    
  o imbecilitate (Joi, 8 martie 2018, 9:25)

  Dedalus [utilizator]

  Este imposibil de masurat.

  Conteaza mult prea mult locul si momentul.

  O lege propusa de un incult.
  • +2 (4 voturi)    
   Trebuie doar sa ai urechi sa poti masura (Joi, 8 martie 2018, 10:55)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Nu-ti trebuie aparat SCIENCE FICTION ca sa-ti dai seama cand un cocalar asculta manele si tu vrei sa citesti o carte
 • +5 (11 voturi)    
  aoleo... (Joi, 8 martie 2018, 9:26)

  liviu_ [utilizator]

  - cum masori zgomotul facut de vecin (si ignori zgomotul facut de altceva)? asta pune si o problema legala si face f. usor de atacat legea in tribunal
  - daca stai la strada e posibil ca normal sa fie vreo 40 db in mod normal... deci se amendeaza oricine este reclamat de tine?!
  - nu tin cu lupul, dar daca un om trebuie sa renoveze in casa,,, sau sa dea o gaura in perete... trebuie sa obtina 3 aprobari sau cum face?! si daca o sa ma luati cu: "nu te reclama nimeni pt ca bati un cui" o sa va spun ca subestimati puterea unui bosorog scarbos si plictisit

  macar batranii o sa fie fericiti ca o sa afle ca te pot reclama si pt o basina... 35 db inseamna al dracu de putin...

  o reglementare a amenzilor pt. zgomot si orelor de liniste etc este necesara.... dar ce propune asta e aberatie!
 • -1 (5 voturi)    
  ups! (Joi, 8 martie 2018, 9:30)

  laurentiucat [utilizator]

  in tara in care ai voie orice daca nu ceri voie incepe sa fie ca afara. nu ai voie aia, nu ai voie celelanta...
  ciusi!
 • +1 (13 voturi)    
  Excelenta initiativa! (Joi, 8 martie 2018, 9:49)

  provest [utilizator]

  Reducerea nivelului de zgomot = cresterea nivelului de bun simt general. Ar trebui rezolvata si problema zgomotului infernal de pe strada!

  Iar pentru cei care nu-si pot imagina ca ceea ce fac ei deranjeaza vecinii, luati si cititi aici, mai ales in zona de comentarii, cate probleme cauzeaza nesimtirea sau pura necunoastere:
  https://sporulcasei.ro/reducerea-zgomotelor-din-apartament/

  Simplul fapt ca se da o astfel de lege, ii va face pe unii sa se gandeasca de 2 ori inainte de a da muzica mai tare!
  Hai sa ne civilizam!
  • 0 (4 voturi)    
   aham... (Joi, 8 martie 2018, 10:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui provest

   realizezi ca 35 db inseamna cam cu 5 db mai mult decat e in mod normal intr-o casa cand e liniste, nu?!

   de asemenea casele nu sunt izolate fonic... cel putin majoritatea... efectiv orice zgomot se aude la vecici, orice discutie etc....

   nu te face mai civilizat, te fac paranoic si atent la orice basina tragi!

   legea cum vrea sa o dea acest om, va pedepsi unul care calca mai tare cand merge prin casa, sau cineva care sforaie, sau cand tragi o basina etc... si ii pedepseste cu aceeasi amenda ca si cei ce dau cu bormasina!

   O sa te reclame boshorogii pt orice basina tarsa (la propriu) si aia care dau cu bormasina o sa pandeasca politia... mare lucru...
   Si acunm exista legi si amenzi daca dai cu bormasina prin casa (si distrugerea structurii de rezistenta e mult mai naspa ca amenda pt deranjarea linistii publice) si tot nu se face nimic.

   PS: tocmai pt ca ai dat acest link ar trebui sa realizezi ca 35 db e aberant de putin "Casa fara aparatura mergand 25 – 35 dB"
   • 0 (2 voturi)    
    obsedat de .. colici? (Joi, 8 martie 2018, 12:44)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Poti sa fii oricat de necivilizat (basinos) vrei, atat timp cat nu ma deranjezi si zgomotul activitatilor (basinilor) tale nu ajunge in casa la mine.
    Asta s-ar putea sa insemne ca si eu si tu sa facem ceva lucrari fonoizolante si apoi totul va fi mai bine, poti sa tragi cate vrei, oricat de tare - inteleg ca e ceva de care esti foarte mandru.
    Nu pricep de ce toata lumea vede acest tip de legi (linsite, ordine, limitare de viteza) drept o ingradire a libertatilor personale.
    Libertatea pentru voi inseamna strict libertatea de a face zgomot? De a trage basini? De a urla si a pune muzica la orice ora? De a merge cu 200 km/h oriunde?
    Ok, pot fi de acord ca numarul de decibeli vi se poate parea prea mic (dupa ce criterii?) dar chiar atat de frustrati sunteti?
    Calmati-va oameni buni! In Elvetia nu ai voie sa speli rufe decat intre anumite intervale orare si voi racniti ca vi se ia dreptul de a da gauri oricand cu bormasina?
    Hai sa fim civilizati!
    • +1 (3 voturi)    
     problema e (Joi, 8 martie 2018, 14:13)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui provest

     - pragul este prea mic
     - nu poti masura cat zgomot a facut vecinul si cat zgomot este ambient
     - lasi masuratorile la latitudinea politistului
     - batranii vor abuza de lege ca sa se poata simti in apartament ca-n mormant (iti pot da exemple daca vrei, dar de mai demult ca acum nu mai stau la bloc)

     in rest totul e ok

     castigam cat se castiga in Elvetia?! nu?! atunci d c plm vorbim de elvetia?!

     ca sa rezum.... cam asta e problema mea cu legea asta:
     https://www.youtube.com/watch?v=VURAjLsZLzo
     si nu exagerez... sunt batrani care s-ar comporta asa daca legea le-ar permite... si acum se comporta asa, numai ca legea nu le permite (inca)
     • +1 (1 vot)    
      problemele se pot rezolva (Joi, 8 martie 2018, 15:42)

      provest [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Vorbesc despre Elvetia pentru ca are un nivel de trai si civilizatie pe care mi-o doresc pentru tara mea. Fara plm.
      Te temi ca vor abuza batranii de lege? Acum abuzeaza de tine si de mine si de copiii nostri toti cocalarii si toapele si stramutatii de le tara, care inca nu au aflat ce e ala trai in comun.
      Ce zic este sa ne dorim si sa facem mai bine.
      • 0 (0 voturi)    
       tu... (Vineri, 9 martie 2018, 10:29)

       liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui provest

       imi vorbesti de o tara in care cladirile se construiesc altfel (adiac probabil sunt izolate fonic si nu se aude cum trage vecinu apa).
       in care e alt nivel de civilizatie s.a.m.d.

       Eu vorbesc de batrani care abuzeaza legea pentru ca deja e aceasta problema! Si e de multi ani... Sunt cladiri pline cu reclamatii facute aiurea de batrani!

       Facem bine daca izolam cladirile fonic, nu daca dam amenzi pt un lucru care e practic imposibil de indeplinit. (daca eu dau cu aspiratoru, la vecin cel mai probabil osa fie mai mult de 35 db, deci ce facem?! nu mai dau cu aspiratorul, nu mai spal rufe?!)
     • 0 (0 voturi)    
      nu (Vineri, 9 martie 2018, 2:43)

      csan [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      pragul nu este mic. Sunt studi care arata ca la o expunere de cateva ore la 40db iti este afectata sanatate fizica ( inima , creer,etc) si psihica. Baiatul ala de la asta a pornit.
      • 0 (0 voturi)    
       in mod normal (Vineri, 9 martie 2018, 10:26)

       liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui csan

       intr-o camera sunt 30-40 db....
       deci ce facem?!

       pragul este prost in situatia data!
       nu avem blocuri izolate fonic! efectiv daca vorbesti sau tragi o basina, sau tragi apa se aude la vecin!

       daca eu chem politistul si sta 30 min la mine in casa pot amenda orice vecin (presupunand ca acel vecin este acasa)!

       hai sa nu mai facem legile numai pe hartie! trebuie sa vedem si daca sunt aplicabile sau nu !
    • 0 (2 voturi)    
     PS: (Joi, 8 martie 2018, 14:13)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui provest

     minutu 4:10 la videoclip
    • +2 (2 voturi)    
     hai sa fim civilizati (Joi, 8 martie 2018, 15:50)

     sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui provest

     Eu as vrea o lege foarte clara in care sa-mi spuna calr intre ce ore am voie sa: folosesc maisina de spalat, bormasina, televizorul sau muzica mai tare; insa conform acestei legi (aiurea propusa/negandita) nu mai ai voie sa faci nimic (marea majoritate a blocurilor sunt slab izolate fonic). Eu zic asa, pentru orele de odihna legea sa fie foarte aspra (nu dai cu aspiratorul, nu tipi si nu urli noaptea; exceptand poate cazul cand ceri voie la vecin daca vrei sa dai o petrecere). In rest legea ar trebui sa fie mai permisiva si se pedepseasca dau cazurile unde se abuzeaza de zgomot. De exemplu nu as vrea ca muzica de la vecin sa astupe sunetul de la televizorul meu, sau cineva sa faca lucrari cu bromasina etc (nu de renovare) in apartament in fiecare zi.
     • 0 (0 voturi)    
      Vrei reglementare 100% ? (Vineri, 9 martie 2018, 10:10)

      provest [utilizator] i-a raspuns lui sorance2000

      Cum adica sa ti se spuna cand sa folosesti aparatura ta la tine in casa? Foloseste-o cand vrei, dar tine cont ca nu trebuie sa deranjezi pe nimeni.
      Da, blocurile sunt proaste, ca paste tot in lume, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te porti ca si cum numai tu locuiesti in bloc.
      Lege a foarte buna prin simplu fapt ca exista. Se fac atatea excese in zilele noastre, in atat de multe feluri, incat este nevoie de reglementari foarte stricte pentru spatiul public. Daca asta inseamna sa reduci tambalaul in spatiul tau privat, atunci trebuie sa-l reduci, indiferent de ora.
  • +1 (7 voturi)    
   Intentia buna, executia dezastruoasa (Joi, 8 martie 2018, 10:35)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui provest

   Dobrovie ne arata ca si la USR au intrat multi pe liste cu turma. O verificare prealabila, inainte de a-i pune pe liste, ar fi rezultat intr-o calitate mai buna a proiectelor pe care acesti oameni le depun acum.
   • +1 (3 voturi)    
    Intentie buna, exectie perfectibila (Joi, 8 martie 2018, 12:36)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Daca pleci de la principiul ca nu trebuie sa deranjezi si sa nu fii deranjat, si ai un pic de buna vointa, se rezolva.
    • +2 (4 voturi)    
     nu e asa... (Joi, 8 martie 2018, 12:53)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui provest

     in primul rand aprecierea zgomotului de urechea politistului e un dezastru... puteai pune orice limita ca tot politia decide...

     also e scara exponentiala, deci nu poti spune: scadem zgomotul fara vecin din zgomotul cu vecin si vedem cat a produs vecinul... sunt politisti, nu fizicieni... si oricum legea nu specifica asta...

     o sa ramana 100% la latitudinea politistului adica exact cum e acum... doar amenda o sa fie mai mare...
     si e posibil sa fie mai usor de atacat in instanta... e greu sa dovedesti ca DOAR vecinul a produs 35db care au ajuns in apartamentul tau!
  • -1 (5 voturi)    
   Babaiatule! (Joi, 8 martie 2018, 11:29)

   MarcelP [utilizator] i-a raspuns lui provest

   Deci esti la nivelul de inteligenta al initiatorului legii. In linkul pe care cu atata grija l-ai pus in comentariul tau scrie ca "Casa fara aparatura mergand 25 – 35 dB". Ai nevoie si de alte explicatii in plus, sau reusesti acum sa intelegi pana si tu enormitatea acestei prevederi/legi?

   Deci pe bune, pe unde e cerebelu' astora?
   • +4 (4 voturi)    
    Draga domnule! (Joi, 8 martie 2018, 12:34)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui MarcelP

    Legea asta este despre cat de tare ai voie sa ma deranjezi pe mine si eu pe tine.
    Raspuns: deloc! Repet : deloc! Nicicum!
    Asta presupune ca si eu si tu sa fim civilizati, sa ne gandim la ceilalti, sa nu deranjam prin nimic.
    Asta, desigur, presupune si ceva preocupare: sa aflam cu deranjam si cum putem remedia.
    O sa fie greu la inceput, dar o sa reusim, sunt convins!
    Hai ca se poate!
 • +5 (9 voturi)    
  Întrebări (Joi, 8 martie 2018, 10:21)

  of of [utilizator]

  1) Putem cere amendarea RATB pentru zgomotul produs de tramvaie? Poate cumpără unele mai silențioase.
  2) Trebuie să cerem autorizație de la primărie ca să atârnăm câteva corpuri suspendate pe perete?
  3) Pentru bebelușii cu colici se face excepție?
  • -6 (10 voturi)    
   Ai prea mult timp liber (Joi, 8 martie 2018, 10:52)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui of of

   Get a life dude ....
   • +2 (4 voturi)    
    Tu nu ai timp (Joi, 8 martie 2018, 11:26)

    MarcelP [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    You already have a life. De aia nu poti sa argumentezi ceva destept impotriva intrebarilor la care ai incercat sa raspunzi.
  • +2 (4 voturi)    
   e.... (Joi, 8 martie 2018, 12:22)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui of of

   1 - statul este iertat de aceasta lege, biserica la fel
   2 - trebuie autorizatie si sa tragi o basina daca depaseste 35 db
   3 - ii tai limba nene... sau 1500 de fiecare data cand vecinu "iti vrea binele" si la cum stiu eu bosorogii din bucuresti asta inseamna 3-5 ori / zi! sper sa castigi vreo 40k lei pe luna ca altfel esti mort!
 • +3 (11 voturi)    
  O lege idioata care nu poate fi aplicata (Joi, 8 martie 2018, 10:22)

  schumi [utilizator]

  O lege care nu poate fi aplicata. Constatarea trebuia sa ajunga la administrator care sa poata cumpara un decibelmetru. E nasol ca acum poti sa dai cu bormasina linistit pana la 23, ceea ce e foarte tarziu. Copii se culca mai devreme, nici macar 14-16 nu se suprapune cu somnul celor mici, decat daca sunt scolari, in rest dorm 12-2, 13-15...Victorie seaca care nu rezolva nimic, trambitata excesiv de USR. Sa va culcati voi copii la 11 noaptea.
  • +4 (8 voturi)    
   USR face tot ce poate ca sa iasa din Parlament (Joi, 8 martie 2018, 10:48)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   Pai de aia v-au trimis romanii acolo ??? In jurul vostru infractorii macelaresc legile justitiei, P$D fura tot ce poate (apropo, mai aveti smartphonurile in buzunar ?), Dragnea si Tariceanu vor sa ne scoate din UE si voi va ocupati de zgomot cu o lege neclara si, probabil , neaplicabila ???? Cand aveti atata munitie sa dati in capul hotilor din jurul vostru, sa alungati pavienii in scorburile lor, voi plantati panselute. Rusine !!!!!
   • +1 (3 voturi)    
    troll? (Joi, 8 martie 2018, 12:59)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Panselute e tot ce se poate la 10%.
 • +3 (5 voturi)    
  Iar legi neaplicabile (Joi, 8 martie 2018, 10:41)

  neagoe [utilizator]

  Si acum avem ord. 119-2014 -Min. Sanatatii care limiteaza zgomotul:
  https://legeaz.net/monitorul-oficial-127-2014/ordin-119-2014-norme-igiena-sanatate-publica
  vezi Art. 16

  O lege din putul gandirii. Nu s-a saturat nimeni de legi neaplicabile?

  Vreau sa vad cine masoara zgomotul. Politia locala?
  Ha! Ca are decibelu' cu cerebelu'? Garda de mediu? Pai aia nu raspund nicicand la numerele publice. Si as vrea sa vad cat de amabil devine un agent de la mediu chemat la 3 dimineata sa constate ca vecinul de sus face o chermeza.

  Legea trebuie sa fie mult mai simpla, aplicabila de ... politia locala. De exemplu: daca in locuinta se aude zgomot de la vecin la un nivel perceptibil pentru 3 indivizi atunci sa se aplice masura. 3 indivizi = 3 martori in instanta, deci incontestabil.

  In alta ordine de idei, daca vecinul trebuie sa-si renoveze casa, cum ar putea face? Cred ca trebuie o reglementare si a acestei stari. De exemplu, sa obtina acordul pentru lucrari de la administratie pentru zilele x, y, si z in intervalul orar a-b.

  30db!?! Nici atunci can nu avem nicio adiere de vant la tara, cand pasarile sunt rapuse de caldura.
  Exemple de zgomote.
  https://www.chem.purdue.edu/chemsafety/Training/PPETrain/dblevels.htm
 • +2 (4 voturi)    
  putem (Joi, 8 martie 2018, 10:41)

  martel55 [utilizator]

  sa mai folosim masina de spalat? ca parca depaseste 35 db....numai cretinatati propun astia de la USR de cand gasca progresista a confiscat partdiul, in lco sa se ocupe de porbleme iportante....daca tot se gandesc la cetateni, spre exemplu, mai bine ar face propuneri care sa limiteze abuzul fortelor de ordine legate de retinerea amdinistrativa
  • -1 (1 vot)    
   vorbeste tu (Joi, 8 martie 2018, 11:49)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   vorbeste tu cu psd-ul. vezi poate ii pasa.
  • +1 (3 voturi)    
   De fapt, (Joi, 8 martie 2018, 14:18)

   DanGavrila [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   omuletul respectiv face parte din minoritatea ultraconservatoare a USR. Ceva mai inainte de aparitia USR a incercat sa creeze un partid ortodox. Asta ca sa stim. Pe de alta parte, faptul ca e progresist sau conservator nu are nicio legatura cu legea. M-ar fi bucurat mai mult, recunosc, sa munceasca la o lege privind standardele in constructiile de locuinte. Aia insa n-ar fi trecut de Senat cu 80 voturi pentru, o abtinere si doar un vot impotriva.
 • +4 (4 voturi)    
  Prin acel amendament (Joi, 8 martie 2018, 11:27)

  DPS [utilizator]

  - "constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simturi ale agentului constatator." - practic este legiferat abuzul si bataia de joc a celor care au posibilitatea sa o faca:
  Pe Fane Manglitoru' (baiatu' de gasca din cartier, ala de ne stim de cand aveam 5 ani, ....), ajuns acum "agent constatator" il chem la mine intr-o zi sa mai stam la "una mica". La plecare incheie un PV (proces verbal) cum ca a constatat incalcarea legii de catre vecina mea de deasupra (asta pentru ca nu-i place ei de mine - sic!). Si-o sa fac asa de cate ori vreau, pana cand vecina si-o lua lumea-n cap. Ha?

  Concluzia?
  - O mizerie de lege. Ideea a fost buna, prelucrarea ecestei idei - parsiva, efectele vor fi execrabile!!!
  • +2 (2 voturi)    
   si constatarea (Joi, 8 martie 2018, 12:17)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui DPS

   trebuie facuta in flagrant delict, daca face organu' o juma de ora pe drum si s-a oprit muzica? si trebuie sa vina mai intii la reclamant ca sa masoare. sau la un etaj diferenta, cam tot atit ar fi atenuarea printr-un perete ca la vecinul imediat
 • +5 (9 voturi)    
  Legea zgomotului (Joi, 8 martie 2018, 11:33)

  CristianTat [utilizator]

  Waw... Asta este opozitia in Parlamentul Romaniei. Au nevoie de legea zgomotului ca sa poata dormi .. in parlament, la birou etc. Ce rahat de lege este si asta. Exista un regulament pentru fiecare asociatie de locatari- vezi ore de liniste. Apoi politia poate da amenzi pentru deranjarea linistii publice.. dar chestia noua cu reglementarea nivelului de decibeli- ba esti prost, ba esti nebu, ba esti USR-ist .. Pentru asta v-au ales oamenii... ???
  • 0 (0 voturi)    
   regulament (Joi, 8 martie 2018, 20:09)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui CristianTat

   iti doresc sa -ti crestii copiii dupa regulamentul de liniste. Sa-ti trepideze toata casa in afra orelor de liniste din "regulament" iar copiii tai sa-si faca temele si sa- se odihneasca in decibelii emisi de "sculele"cocalarului din vecini. Sa-i vezi cum se chinuie si nu se pot concentra, penruca, nu-i asa, aluia trebuie sa-i urle muzica de la 8 la 23 cu o mica pauza intre 13-14. S-si deschida unul o bodega langa casa ta cu boxele la vedere si care sa nu conteneasca 14 ore din 24, sa nu te poti intelege cu ai tai nici prin semne. Atunci vei vedea ca-i buna legea cu toate defectele ei, care pana la urma se pot corecta.
 • +4 (8 voturi)    
  Bravo USR (Joi, 8 martie 2018, 11:55)

  levierul [utilizator]

  fara legea asta, Romania era inca inchisa in Evul Mediu!
  Felicitari! Chapeau
  • +1 (1 vot)    
   Poate ne lamuresti si pe noi (Joi, 8 martie 2018, 14:19)

   DanGavrila [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   cum am iesit cu legea asta din Evul Mediu.
   • +1 (1 vot)    
    greu de inteles ironia (Joi, 8 martie 2018, 16:18)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui DanGavrila

    nivelul de stres este prea mare?
 • +6 (6 voturi)    
  ...să fie liniște sau să curgă banii.... (Joi, 8 martie 2018, 11:57)

  mihaic_01 [utilizator]

  http://www.pmb.ro/harti/harta_zgomot/harta_zgomot.php?hart_def=zsz
 • +1 (7 voturi)    
  o astfel (Joi, 8 martie 2018, 12:10)

  Levellers [utilizator]

  de initiativa era de mult asteptata, iar celor care o iau in deradere sau batjocura le amintesc ca Romania trebuie sa devina o tara europeana, daca se vrea, proiectul legii este perfectibil, dar este nevoie de asa ceva urgent, cu autoritati care sa stie sa riposteze la asaltul barbariei sonice, fie ea la bloc sau in cartierele cu case. Suntem poluati eteric, sonic, moral, e timpul sa reducem, macar putin, ...la tacere, chestiile astea
  • 0 (6 voturi)    
   Suntem un popor foarte frustrat... (Joi, 8 martie 2018, 13:05)

   provest [utilizator] i-a raspuns lui Levellers

   ...dupa cum se vede din majoritatea comentariilor.
   E vorba despre basini, sex, bormasini, s.a., nicidecum despre salubrizarea mediului in care traim, noi si copiii nostri zi de zi.
   Cred ca pur si simplu trebuie sa trecem si prin etapa asta mizerabila, ca sa ajungem undeva mai sus, altfel nu-mi explic.
   Sau vom ajunge o tara populata numai de bizoni zgomotosi, restul fiind emigrati in tari mai linistite...
 • +6 (6 voturi)    
  Astia de la USR chiar nu stiu ce vorbesc. (Joi, 8 martie 2018, 12:26)

  taro [utilizator]

  Ventilatorul de la calculator scoate peste 35db!

  Chiar daca ai termopane, un camion care pe strada face zgomot de peste 40db

  Sa-si rezolve USR-ul problemele cu familia traditionala / ne-traditionala si sa lase problemele tehnice.
 • +4 (4 voturi)    
  Pai.. (Joi, 8 martie 2018, 12:46)

  Arnee [utilizator]

  Si eu ce fac cu nevasta-mea? Cum ii pot spune "draga, azi nu facem dragoste ca ne luam amenda.." Hai sa fim seriosi.... Initiativa este buna, dar nu o vad aplicandu-se ca o lege, aici tine mai mult de 'cresterea' fiecaruia. Si pana acum erau ore de liniste si daca nu erau respectate se putea chema politia. Pacat ca aceasta propunere vine de la USR... ma asteptam la mai mult. Cu stima!
  • +2 (2 voturi)    
   Va puneti calusuri :) (Joi, 8 martie 2018, 13:02)

   provest [utilizator] i-a raspuns lui Arnee

   Cum va mai ingradesc astia libertatile de exprimare, domnule!
   • 0 (0 voturi)    
    Merge (Sâmbătă, 10 martie 2018, 12:53)

    Arnee [utilizator] i-a raspuns lui provest

    si cu calusuri, stati linistit, nu imi ingradeste nimeni libertatea de exprimare, domnule.

    Doar PSD-ul ingradeste libertatea de exprimare. Cu stima
 • +3 (3 voturi)    
  da.. (Joi, 8 martie 2018, 13:15)

  StefanN1978 [utilizator]

  dar ce facem cu zgomotul de AFARA ? Daca nea gigi la 12:00 noaptea isi amabaleaza motorul la masina in fata blocului ? Sau daca CFR marfa la 02:00 noaptea in mijlocul sectorului 3 face manevre de triaj cu locomotive ce depasesc lejer 120 decibeli ?! Eu personal am depuse cateva reclamatii si la garda de mediu si la agentia de sanatate , si la ministerul transporturilor , singurul raspuns a fost ca societatea comerciala respectiva nu poate fi obligata sa respecte programul de liniste.. SAC !!! Asa ceva nu am mai auzit.... deci un SRL /SA poate face ce vrea dupa bunul plac... ca doar e in curtea lui ! Si vorbesc doar de cazul 22:00- 07:00 !! Legi bune avem destule insa la aplicarea lor avem noi lacune mari !
 • 0 (0 voturi)    
  de ce decibeli? (Luni, 18 martie 2019, 20:45)

  srpc [utilizator]

  basii nu produc multi decibeli, dar deranjeaza mult mai rau


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by