UPDATE Proiectul de lege al lui Liviu Plesoianu impotriva ONG-urilor, amanat de deputatii juristi: Fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice la fiecare 6 luni o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 18 decembrie 2017, 11:17 Actualitate | Politic


Liviu Plesoianu
Foto: cdep.ro
Proiectul de lege al deputatului PSD Liviu Plesoianu care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale, deja adoptat tacit de Senat, ar urma sa fie discutat in comisia juridica a Camerei Deputatilor in sedinta de luni dupa-amiaza. Proiectul prevede ca fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli in care sa fie mentionata fiecare persoane care a dat bani respectivei fundatii sau asociatii si valoarea acestui venit. Daca acest lucru nu se intampla la timp, ONG-ul respectiv isi inceteaza "de indata" activitatea. Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect.

UPDATE Proiectul a fost amanat.

Controversatul proiect, aspru criticat de mai multe ONG-uri si de opozitia parlamentara, a fost adoptat tactic pe 20 noiembrie 2017. Daca primeste raport de la comisia juridica luni, poate intra la ultimul plen al Camerei Deputatilor din aceasta sesiune parlamentara.

Deputatul PSD Petre Florin Manole a spus pe 21 noiembrie, raspunzand unei interpelari prin intermediul Facebook, ca va vota impotriva proiectului colegilor sai ce introduce conditii dure pentru ONG-uri, inclusiv publicarea, la fiecare sase luni a numelor tuturor celor care doneaza.

"Imi voi sustine opinia in grupul PSD si stiu deja ca sunt si alti colegi impotriva”, scrie Manole intr-un comentariu la o postare a unui utilizator Facebook.

"Din cate stiu eu de la Gabriel Petrea, guvernul a avizat negativ initiativa. Asta inseamna deja un semnal politic si un pas administrativ clar”, adauga deputatul PSD.

Ce prevede proiectul

Astfel, se adauga in textul Ordonantei 26/2000 urmatorul articol:

48^1 "Asociatiile, fundatiile si federatiile au obligatia de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaratiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. In declaratia publicata se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, dupa caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia.

Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata."

Mai mult, proiectul introduce conditii si obligatii noi fata de legislatia actuala.

Pentru ca un ONG sa poata fi recunoscut ca fiind de utilitate publica de catre Guvern, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, potrivit acestui proiect:

a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 2 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite;
c) a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturilor si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 2 ani;
d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare este cel putin egala cu vlaoarea patrimoniului initial;
e) nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politie de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie sau demnitate publice in care acest poate fi numit ori ales.

Proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% - Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% - Educatie; 10% - Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% - Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

PSD propune de asemenea ca aceasta recunoastere sa fie facuta pe un termen de 5 ani, si nu pe perioada nedeterminata cum este in prezent. Daca asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditii care au stat la baza acordarii acestui statut, Guvernul, la propunerea autoritatii administrative sau a Ministerului Justitiei, retrage, prin hotarare, statutul de utilitate publica.

In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Liviu Plesoianu, se arata ca este necesara o mai buna "transparentizare a finantarii".

Opozitia a criticat dur initiativa legislativa, despre care spun ca are intentia de a reduce la tacere vocile critice din societatea civila.

"In ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afecteaza mecanismul 2%, cele 'civice' sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea si siguranta publica. Astazi pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla asa zisa Lege Plesoianu, semnata de altfel si de Serban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai putin decat suspendarea si incetarea de drept a activitatii ONG-urilor care nu publica semestrial in Monitorul Oficial declaratia de venituri si cheltuieli, cu evidentierea distincta a persoanelor si activitatilor care genereaza veniturile asociatiei sau fundatiei precum si a valorii fiecarui venit in parte", a declarat senatoarea USR Florina Presada, potrivit News.ro.

"Practic, PSD este deranjat de organizatiile civice si nu le gaseste utilitatea in angrenajul democratiei romanesti", a mai spus aceasta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
2264 vizualizari

 • +16 (26 voturi)    
  Dar un proiecvt de lege privind igiena (Luni, 18 decembrie 2017, 11:43)

  Bogdan_100 [utilizator]

  celor ce reprezinta Romania nu se da? Individul Plesoianu are grave carente la acest capitol si face tara de rusine
  • -1 (9 voturi)    
   inseamna ca poate (Luni, 18 decembrie 2017, 12:26)

   freerider [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   sa se ia de mana cu barbosul ala de la USR Cluj
   • +3 (5 voturi)    
    A purta barba e una (Luni, 18 decembrie 2017, 13:43)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui freerider

    a fi nespalat, slinos si fizic si in vorbire e cu totul altceva.
  • 0 (2 voturi)    
   morala (Luni, 18 decembrie 2017, 16:33)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   completare: e vorba de "igiene morala"...
 • -8 (32 voturi)    
  Pasarea pe limba ei piere (Luni, 18 decembrie 2017, 11:46)

  buncrestin [utilizator]

  Pai asta nu afecteaza prea mult asociatiile serioase care sunt obisnuite cu transparenta. Dar afecteaza serios asociatiile paravan pentru smecherii, aflate in slujba partidelor, care trebuie acum sa scoata la iveala sumele si numele!
  • +4 (8 voturi)    
   Ce te faci cu (Luni, 18 decembrie 2017, 12:12)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   ONG-urile care primesc mii, zeci de mii sau sute de mii de micro-donatii? Gen SMS de 2 euro. Cum obtin acele ONG-uri lista cu toate persoanele care au donat? In primul rând nu ar fi legal.
  • +2 (8 voturi)    
   Pumnul in gura societatii civile (Luni, 18 decembrie 2017, 12:28)

   chirul [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   Toate ONG-urile depun deja declaratii la Fisc. Noua lege are menirea ca sub un pretext generos, "transparentizare", sa hartuiasca de fapt ONG-urile care reprezinta o voce critica a societatii la adresa derapajelor puterii.

   Daca un ONG primeste donatii de la 1000 de persoane, cum naiba sa completeze toate numele ? Si asta la fiecare 6 luni ? Actualele reglementari sunt suficiente. Noua masura descurajeaza activitatea ONG-urilor, asta se urmareste de fapt. Individul Plesoianau are in spate o istorie de declaratii tampite si scenarii conspirationiste. El vede in ONG-uri un dusman manevrat de Soros.

   Masura este similara cu cele adoptate de regimuri autoritare din Rusia, Turcia si Ungaria. Se consolideaza puterea politica si se slabeste vocea societatii civile.
  • +1 (5 voturi)    
   asa cred si eu (Luni, 18 decembrie 2017, 12:52)

   opinius [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   nu ma deranjeaza nicio asociatie finantata din strainatate.

   Ba mai mult, daca vad ca unele sunt finantatate de Soros, Asociatii din UE sau SUA, am mai mare incredere (in scopul actiunilor lor si in modul in care folosesc banii). Americanii si europenii nu dau bani la oricine si urmaresc ce se face pe banii lor.
 • -17 (27 voturi)    
  ce e rau in asta? (Luni, 18 decembrie 2017, 11:57)

  danete [utilizator]

  sa protesteze si sa aiba pozitii din bani privati, nu din bani publici. impotriva nu poate fi decat cineva direct implicat si care stie ca nu poate indeplini criterii de bun simt, care de altfel pot fi discutate.
  • +2 (8 voturi)    
   nu intelegi nimic... (Luni, 18 decembrie 2017, 12:29)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui danete

   sau nu vrei....

   este o tactica de a pune pumnu in gura ONGurilor care nu sunt pe placul puterii...
   celelalte vor functiona bine-merci in continuare

   similar cu CNA nu mai amendeaza pt nimic a 3 de muuulta vreme... desi calca pe bec de vreo 3 ori pe zi!
  • +1 (1 vot)    
   foarte bine! (Luni, 18 decembrie 2017, 13:58)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui danete

   Pai sa faca si partidele LA FEL!
   Pana una-alta, functioneaza (si) cu "bani publici" - iar "banii privati" ar da o "cheie" FOARTE buna, pentru a deduce cine - ce - cum actioneaza pentru a screme legi dubioase, referitoare la "investitii", "scutiri de plata"... samd...! :P
  • -1 (1 vot)    
   aiurea (Luni, 18 decembrie 2017, 16:36)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui danete

   Pai aici e smecheria. Nimeni nu se va atinge de acele ONG-uri care primesc bani publici de la guvern. Nu acestea deranjeaza, ci acelea "nesupuse"...
 • +2 (4 voturi)    
  livica (Luni, 18 decembrie 2017, 12:01)

  beatman [utilizator]

  Astea_s preocuparile alesilor in parlament
  ong-uri ,puscariasii s-o duca cit mai bine,sa scape hotii care fura mai mult,si o lege ceva pt Manelisti
  livica cind zici ca dai?Ce zice sefu ,e de bine livica te
  promoveaza?te ia la teleorman cu el la ferma animalelor?
 • +2 (8 voturi)    
  Hm (Luni, 18 decembrie 2017, 12:17)

  R.A.Muresan [utilizator]

  Liviu Plesoianu, un pesedist nu doar incompetent dar si corupt -- cine apara corupti este corupt.
  A pasit pe calea asta de tinar, asa ca, foarte probabil si in pofida a ceea ce crede, viitorul sau politic e pulbere.
  • 0 (0 voturi)    
   mai stii...? (Luni, 18 decembrie 2017, 13:59)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui R.A.Muresan

   Nu vad ca faptul de "a fi corupt" e vreo piedica serioasa pentru a avansa in politica - mai degraba, as zice, dimpotriva! :P
 • +4 (8 voturi)    
  Si la partide de ce nu? (Luni, 18 decembrie 2017, 12:45)

  pbdmcmfc [utilizator]

  Si la partide nu ar fi potrivita aceasta lege, sa fie ceva unitar?
 • -2 (10 voturi)    
  O initiativa de bun simt ... (Luni, 18 decembrie 2017, 12:54)

  Gigi Kent [utilizator]

  E natural sa nu iti doresti sa fii controlat. Inteleg "asociatiile" care se opun. Pe de alta parte e un domeniu in care e nevoie de transparenta.

  Eu personal am o problema si mai mare cu ONG-urile de utilitate publica intens si evident partizan implicate in politica. Daca vrei bani de la stat sa faci politica iti faci un partid politic, candidezi, poate reusesti sa intrii in Parlament samd. Dar sa te dai ONG doar ca paravan nu mi se pare corect. Nici fata de partide dar nici fata de alte ONG-uri care poate nu primesc bani de la stat si au o activitate neutra politic.
  • +1 (1 vot)    
   pai "de bun simt" ar fi si in privinta partidelor! (Luni, 18 decembrie 2017, 14:01)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Ba chiar si in privinta BOR - are ACELEASI facilitati precum ONG-urile (ba, in plus, mai primesc SI bani de la Stat) - asa ca ar trebui sa aiba si ACELEASI obligatii!
   Sa faca publice, BOR, listele detaliate cu TOTI cei care le dau bani, la fiecare 6 luni! :P
 • +4 (10 voturi)    
  De ce le spuneți juriști? (Luni, 18 decembrie 2017, 13:07)

  asavreau [utilizator]

  Sunt parlamentari din comisia juridică.Ca să-ți spună jurist trebuie să ai niște studii și diplome.Parlamentari noștri sunt din categoria„se pricep la toate” și în prostia lor nu-și angajează nici consilieri pregătiți,de specialitate.Dacă nu i-am mai vota(ca proștii),ar fi muritori de foame,nu sunt în stare să facă nici munci necalificate.Obișnuiți cu servitori să te ferească D-zeu să te trateze un doctor parlamentar.Știu să trateze portofelul și să-ți deschidă calea spre lumea celor drepți.Trebuie să le aplicăm„reciproca”.
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 decembrie 2017, 13:46)

   [anonim] i-a raspuns lui asavreau

  • 0 (2 voturi)    
   hi,hi... :))) (Luni, 18 decembrie 2017, 14:03)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   In Comisia aia a fost si Becali! :P
   E drept, el era "specialist" - doar fusese si ieuropalavramentar >:)
 • -2 (4 voturi)    
  Opinia mea este , (Luni, 18 decembrie 2017, 14:00)

  A310 [utilizator]

  ca nici un ONG sa nu primeasca finantare de la guvern ,si bineinteles ca toate finantarile sa fie publice .
  • +2 (4 voturi)    
   A310 (Luni, 18 decembrie 2017, 16:41)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Logica ta e in aer, cu A310 ! banii publici sunt chiar de la guvern...
   • -1 (1 vot)    
    Pana una , alta (Luni, 18 decembrie 2017, 21:06)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    guvernul este cel care colecteaza taxele de la contribuabili , si distribuie bani .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version