UPDATE Proiectul a fost amanat.
Controversatul proiect, aspru criticat de mai multe ONG-uri si de opozitia parlamentara, a fost adoptat tactic pe 20 noiembrie 2017. Daca primeste raport de la comisia juridica luni, poate intra la ultimul plen al Camerei Deputatilor din aceasta sesiune parlamentara.
Deputatul PSD Petre Florin Manole a spus pe 21 noiembrie, raspunzand unei interpelari prin intermediul Facebook, ca va vota impotriva proiectului colegilor sai ce introduce conditii dure pentru ONG-uri, inclusiv publicarea, la fiecare sase luni a numelor tuturor celor care doneaza.
"Imi voi sustine opinia in grupul PSD si stiu deja ca sunt si alti colegi impotriva”, scrie Manole intr-un comentariu la o postare a unui utilizator Facebook.
"Din cate stiu eu de la Gabriel Petrea, guvernul a avizat negativ initiativa. Asta inseamna deja un semnal politic si un pas administrativ clar”, adauga deputatul PSD.
Ce prevede proiectul
Astfel, se adauga in textul Ordonantei 26/2000 urmatorul articol:
48^1 "Asociatiile, fundatiile si federatiile au obligatia de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaratiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. In declaratia publicata se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, dupa caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia.
Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata."
Mai mult, proiectul introduce conditii si obligatii noi fata de legislatia actuala.
Pentru ca un ONG sa poata fi recunoscut ca fiind de utilitate publica de catre Guvern, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, potrivit acestui proiect:
a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 2 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite;
c) a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturilor si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 2 ani;
d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare este cel putin egala cu vlaoarea patrimoniului initial;
e) nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politie de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie sau demnitate publice in care acest poate fi numit ori ales.
Proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% - Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% - Educatie; 10% - Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% - Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.
PSD propune de asemenea ca aceasta recunoastere sa fie facuta pe un termen de 5 ani, si nu pe perioada nedeterminata cum este in prezent. Daca asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditii care au stat la baza acordarii acestui statut, Guvernul, la propunerea autoritatii administrative sau a Ministerului Justitiei, retrage, prin hotarare, statutul de utilitate publica.
In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Liviu Plesoianu, se arata ca este necesara o mai buna "transparentizare a finantarii".
Opozitia a criticat dur initiativa legislativa, despre care spun ca are intentia de a reduce la tacere vocile critice din societatea civila.
"In ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afecteaza mecanismul 2%, cele 'civice' sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea si siguranta publica. Astazi pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla asa zisa Lege Plesoianu, semnata de altfel si de Serban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai putin decat suspendarea si incetarea de drept a activitatii ONG-urilor care nu publica semestrial in Monitorul Oficial declaratia de venituri si cheltuieli, cu evidentierea distincta a persoanelor si activitatilor care genereaza veniturile asociatiei sau fundatiei precum si a valorii fiecarui venit in parte", a declarat senatoarea USR Florina Presada, potrivit News.ro.
"Practic, PSD este deranjat de organizatiile civice si nu le gaseste utilitatea in angrenajul democratiei romanesti", a mai spus aceasta.
Daca un ONG primeste donatii de la 1000 de persoane, cum naiba sa completeze toate numele ? Si asta la fiecare 6 luni ? Actualele reglementari sunt suficiente. Noua masura descurajeaza activitatea ONG-urilor, asta se urmareste de fapt. Individul Plesoianau are in spate o istorie de declaratii tampite si scenarii conspirationiste. El vede in ONG-uri un dusman manevrat de Soros.
Masura este similara cu cele adoptate de regimuri autoritare din Rusia, Turcia si Ungaria. Se consolideaza puterea politica si se slabeste vocea societatii civile.
Ba mai mult, daca vad ca unele sunt finantatate de Soros, Asociatii din UE sau SUA, am mai mare incredere (in scopul actiunilor lor si in modul in care folosesc banii). Americanii si europenii nu dau bani la oricine si urmaresc ce se face pe banii lor.
este o tactica de a pune pumnu in gura ONGurilor care nu sunt pe placul puterii...
celelalte vor functiona bine-merci in continuare
similar cu CNA nu mai amendeaza pt nimic a 3 de muuulta vreme... desi calca pe bec de vreo 3 ori pe zi!
Pana una-alta, functioneaza (si) cu "bani publici" - iar "banii privati" ar da o "cheie" FOARTE buna, pentru a deduce cine - ce - cum actioneaza pentru a screme legi dubioase, referitoare la "investitii", "scutiri de plata"... samd...! :P
ong-uri ,puscariasii s-o duca cit mai bine,sa scape hotii care fura mai mult,si o lege ceva pt Manelisti
livica cind zici ca dai?Ce zice sefu ,e de bine livica te
promoveaza?te ia la teleorman cu el la ferma animalelor?
A pasit pe calea asta de tinar, asa ca, foarte probabil si in pofida a ceea ce crede, viitorul sau politic e pulbere.
Eu personal am o problema si mai mare cu ONG-urile de utilitate publica intens si evident partizan implicate in politica. Daca vrei bani de la stat sa faci politica iti faci un partid politic, candidezi, poate reusesti sa intrii in Parlament samd. Dar sa te dai ONG doar ca paravan nu mi se pare corect. Nici fata de partide dar nici fata de alte ONG-uri care poate nu primesc bani de la stat si au o activitate neutra politic.
Sa faca publice, BOR, listele detaliate cu TOTI cei care le dau bani, la fiecare 6 luni! :P
E drept, el era "specialist" - doar fusese si ieuropalavramentar >:)