Deputatul USR Adrian Prisnel i-a cerut miercuri ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, sa anuleze ordinul privind cota de interventie in cazul speciilor de urs si lup, care permite uciderea 140 de ursi si 97 de lupi pentru trofee, se arata intr-un comunicat transmis de USR. Ordinul a fost dezbatut in Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor, dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial, ceea ce a facut imposibila amendarea, explica USR.

Adrian PrisnelFoto: Facebook

"Trimisii Gratielei Gavrilescu sustin, in mod fals, ca ordinul nu inseamna ucidere. Actul da prioritate, in mai multe articole, recoltarii, adica vanarii animalului si nu capturarii lui. Nu e o coincidenta ca ordinul a fost dat inaintea sezonului de vanatoare de trofee si nici ca seful PSD Liviu Dragnea are o asociatie de vanatoare. Practic, cota arbitrara impusa de Ministerul Mediului, le va aduce asociatiilor de vanatoare peste 1 milion de euro. Este arbitrara pentru ca populatia de ursi este supraestimata, un urs fiind numarat de mai multe ocoale silvice. Este revoltator ca Romania omoara 140 de ursi, adica echivalentul totalului de ursi bruni din Spania, in timp ce Franta, Elvetia si Italia importa ursi. Le-am adresat mai multe intrebari trimisilor Gratielei Gavrilescu l-a care a raspuns cu afirmatii care nu au nicio baza stiintifica sau irelevante", a declarat Prisnel.

USR apreciaza ca Ministerul Mediului "nu a facut nimic ca sa previna daunele, reale, produse de ursi si lupi, desi exista solutii: monitorizarea populatiei de ursi cu ajutorul cipurilor, goana pentru indepartarea animalelor salbatice de zonele locuite, recolte sau septel, patrulari ale autoritatilor pentru observarea din timp a apropierii de localitati a animalelor, asigurarea unor zone de hrana si evitarea hranirii excesive care duce la toleranta ursilor fata de om, construirea de garduri electrice, relocarea animalelor si implementarea Serviciului de urgenta pentru animale salbatice."

"Recoltarea, adica uciderea, este ultima metoda, iar ministerul este responsabil de patrimoniului cinegetic pe care l-a gestionat mai degraba pentru profit decat pentru conservare", a mai spus deputatul, citat in comunicat.