Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, ca este "ingrijorat" de faptul ca exista ambasadori in Romania care isi permit sa le interzica parlamentarilor si dreptul de a incepe dezbaterea proiectului de modificare a legilor justitiei, in timp ce ei merg la ministri si incearca sa promoveze interesele unor companii straine, ceea ce poate inseamna coruptie, potrivit news.ro.

Liviu DragneaFoto: Captura Privesc.eu

"Am vazut ce s-a incercat sa se faca ieri la CSM. Si eu sunt ingrijorat de niste ambasadori in Romania care isi permit sa ne interzica si dreptul de a incepe dezbaterea. Urmeaza sa ni se interzica dreptul de a gandi", a spus Liviu Dragnea.

Declaratiile sale vin dupa ce Ambasadele SUA si Germaniei au criticat propunerile legate de modificarea legilor justitiei, afirmand ca sunt "ingrijorate" pentru independenta sistemului judiciar.

Liderul PSD s-a declarat ingrijorat si de faptul ca "procurorii au inceputa sa certe judecatorii".

"Stiti ce ma intereseaza pe mine, ca presedinte PSD si al Camerei Deputatilor, ca deputat si ca cetatean? Sa vad ce spun asociatiile magistratilor si Uniunea Nationala a Judecatorilor in Romania. Si am vazut ca acolo exista o sustinere. Sigur ca in final decizia va fi luata in Parlament, dupa o cumpanire serioasa, dupa o dezbatere serioasa, asezata, nu cu patima, nu pentru a servi interesul unuia sau altuia, nu pentru a subjuga ideea de justitie", a completat presedintele Camerei Deputatilor.

El a sustinut ca ambasadorii, care critica proiectul de modificare a legilor justitiei, merg la ministri pentru a promova interesele anumitor companii straine.

"Am inteles, fiecare cu ingrijorarile lui. Si eu sunt ingrijorat cand ambasadorii merg la ministri in fiecare zi sa promoveze interesele unor companii straine. Cine stie, poate cineva se gandeste ca poate si asta inseamna acte de coruptie. Ca sigur ca daca ati merge dumneavoastra la un ministru sa promovati interesele companiei (...) ati avea o problema", a conchis Liviu Dragnea.

Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, precizeaza ambasada SUA la Bucuresti, care ii indeamna pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale. In opinia Ambasadei SUA, instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice.

Si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania se declara ingrijorata de faptul ca modificarile anuntate de Tudorel Toader pe 23 august ar putea afecta independenta Justitiei in cazul in care ar intra in vigoare si, totodata, spune ca este surprinsa de unele materiale de presa potrivit carora propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeana.