Premierul Mihai Tudose s-a intalnit miercuri cu producatori si distribuitori de medicamente, scrie Agerpres, citand surse guvernamentale. Printre subiectele abordate s-ar fi numarat si proiectul legii vaccinarii, care s-ar putea afla pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de Guvern de miercuri.

Mihai TudoseFoto: AGERPRES

Legea vaccinarii a fost citita in prima lectura in sedinta de Guvern din 27 iulie, a anuntat atunci ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Mihai Tudose afirma pe 1 august, intr-un interviu acordat Agerpres, ca statul este dator sa intervina in privinta vaccinarii: "Sunt tari care incearca exact acelasi lucru acum, sa impuna vaccinarea obligatorie. Cred ca in momentul in care epuizam tot ce se poate pe partea buna, cu binele, de constientizare a populatiei despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat - (parintele - n.r.) care isi condamna practic copilul la suferinta si nu numai copilul, chiar si comunitatea din care face parte. Statul e dator sa intervina. Fiindca nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Si apoi, el trebuie sa isi asume greseala parintilor? Deci, daca statul protejeaza si intervine peste parinti atunci cand el este prost tratat de o gripa sau de altceva, iertati-ma, aici chiar va trebui sa fim mult mai activi."

Seful Executivului mai spunea, in acelasi interviu, ca se va intalni cu producatori si distribuitori de medicamente. Intrebat cum comenteaza faptul ca se prefigureaza o potentiala criza a medicamentelor, Tudose a spus: "O sa am saptamana viitoare, incerc, o intalnire cu producatorii, cu importatorii, cu distribuitorii, cu toata lumea, impreuna cu ministrul de Finante sa vedem ce se intampla. Exact cum v-am spus, haideti sa identificam problema. Odata identificata, sa o discutam cu totii si sa incercam sa o rezolvam."

Pe 31 iulie, Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente atragea atentia tuturor factorilor implicati asupra consecintelor lipsei unor medicamente din farmaciile din Romania. Potrivit ADEM, din 2016 si pana in prezent, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piata, iar alte cateva sute au fost inregistrate cu notificare pentru retragere.