USR cere demisia presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu: Incearca sa transforme CCR in jucator politic si supra-instanta de judecata
In comunicatul transmis presei, acestia sustin ca aceasta intalnire excede cadrului legitim de functionare a CCR, care nu are atributii de formulare sau modificare a politicilor publice.
Cei de la USR se refera la ultima decizia a CCR despre care afirma ca "pregateste terenul pentru o schimbare majora de paradigma in functionarea statului de drept din Romania, prin incalcarea flagranta a principiului separatiei puterilor in stat".
"In textul deciziei, CCR semnaleaza lipsa unui cadru legislativ ce ar permite un control de constitutionalitate asupra hotararilor judecatoresti. Judecatorii constitutionali sugereaza Parlamentului sa ii dea puterea sa verifice hotararile instantelor si astfel sa se inscauneze deasupra puterii judecatoresti. Constitutia nu prevede un eventual efect al "neconstitutionalitatii unei hotarari judecatoresti", ci numai a unei legi sau ordonante. Consideram ca este imposibila introducerea unei verificari a hotararilor instantelor de judecata de catre CCR prin modificarea Legii 47/1992, singura varianta constitutionala fiind insasi modificarea Constitutiei" sustin acestia.
Potrivit acestora, "Curtea Constitutionala nu face parte din niciuna din puterile statului, fiind o institutie tehnico-politica ce are ca scop principal sa verifice conformitatea textelor de lege cu Constitutia. Acest control nu poate sa se extinda la verificarea sentintelor instantelor judecatoresti, recenta decizie nr. 377/2017 fiind o incalcare a atributiilor puterii judecatoresti."
"Judecatorii constitutionali au mai incalcat recent principiul separarii puterilor in stat prin obligarea Parlamentului de a stabili un prag la abuzul in serviciu, desi CCR nu are competente de a impune legiuitorulului, in sensul de a stabili ce si cum sa legifereze. Astfel, printr-o decizie proprie, judecatorii constitutionali au stabilit ca, nu doar partea de hotarare din deciziile sale are putere obligatorie, ci si considerentele expuse in motivari. Pe scurt, judecatorii constitutionali si-au extins puterea, impunand transformarea rationamentelor in lege, desi unele dintre ele contravin chiar deciziilor in sine, cum s-a intamplat in cazul abuzului in serviciu" mai spuns ei.
In document se mai face referire si la norma interna prin care "presedintele CCR are dreptul sa cenzureze opiniile separate si concurente ale altor colegi, astfel incat criticile venite din interior sa nu mai fie aduse la cunostinta opiniei publice."
"USR considera ca suntem in fata unei institutii care iese, accelerat, din cadrul constitutional. USR va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru sesizarea Comisiei de la Venetia cu privire la activitatea judecatorilor constitutionali si pentru a se asigura ca democratia si statul de drept din Romania sunt si vor fi respectate" incheie acestia.

VIDEO Autostrada la care se lucrează de peste șase ani / „Ritmul de lucru este descurajant. Perspectiva să se circule în 2021, tot mai puțin probabilă”
Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
E bine asa?
CCR, sluga PSD!
CeCeRe Dracnea, nu-i CeCeRem Noi!
Jos cu hotii!
Astfel, cu cat o guvernare este mai aberanta si mai deficitara, cu atat institutiile pe care ea se sprijina sunt mai aberante si mai deficitare la democratie, mai indepartate de scopul lor real, infaptuirea binelui public, in detrimentul interesului particular, egoist !
Asta traim acum cu totii, pesedisti si nepesedisti, iohannisti si neiohanisti, basisti si nebasisti.
O chestie care candva avea cap si coada, avea logica devine pe zi ce trece tot mai ciudata, devine o institutie care incepe sa se dezvolte absurd in afara regulilor si a vointei generale.
La incercarea de lovitura de stat constitutionala din vara lui 2012, pesedistii, au sesizat puterea in devenire a acestui organism politico-juridic si au incercat sa o limiteze drastic pt a o putea controla, nu neaparat prin nr majoritar de judecatori ci prin botnita si lesa. Nu au reusit ! Atuncis-a dovedit puterea, forta aproape absoluta a acestei institutii independente, autonome.
Ce si-or fi zis Dragnea si Tariceanu ? Daca nu au putut-o invinge atunci macar sa o foloseasca acum pe post de arma letala in razboiul dus impotriva unei justitii independente, impotriva statului de drept.
Ceva cu totul si cu totul necontrolabil ! Asta ar deveni CCR daca ar capata puterea sa verifice in mod irevocabil hotararile pronuntate de judecatorii acestei tari.
PS. Chiar isi doreste PSD (Dragnea) asa ceva ?
Ar trece si cu tancurile peste Romania , daca le-ar fi atacate smenurile .Daca n-am fi in UE, astia ar face urat de tot !
PS. Cu Dragnea pare a se inchide un cerc, deschis de Ion Iliescu, cercetat in prezent pt infractiuni imprescriptibile.
credeti ca o sa reuseasca
tov Dorneanu (nume predestinat pentru autorii de carti de natura criminalistica) face exact ce ii dicteaza P$D u
s-a scos e mare judecator o sa aiba pensie sa si hraneasca toate cele 1289 de burtzi interioare
ce i mai trebe
o marioneta extrema
Multa bafta ....da cu avocatu popo(ului) asta care ocupa acuma functzia cu pricina ...amaratu ala care are 1 salariu de mizerie din care plateste rate la banca de 45.000 de euro pe luna cind romanashul de rand moare de foame saracu muncind cinstit ....e cam greu
Va urez multa bafta
m-as bucura sa aveti castig de cauza