PNL a atacat la Curtea Constiutionala modificarile Legii de functionare a TVR si Radioului public

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 4 iulie 2017, 13:04 Actualitate | Politic


Partidul National Liberal a formulat o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, act normativ adoptat de Senat la sfarsitul lunii iunie. Liberalii solicita CCR sa declare, in integralitate, neconstitutionala aceasta lege, pentru ca, in opinia acestora, va compromite iremediabil statutul, organizarea si functionarea celor doua servicii publice autonome de interes national, reglementate si de legea fundamentala a Romaniei.

In sesizarea adresata CCR, PNL sustina ca Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat propunerea legislativa (L263/2016) in sedinta din data de 20 iunie 2017, dar cu un continut substantial modificat fata de forma dezbatuta si adoptata de prima camera sesizata (Camera Deputatilor) incalcand astfel principiul bicameralismului; pe fond, propunerea legislativa astfel cum a fost adoptata, incalca principii si drepturi constitutionale si nu clarifica statutul juridic al SRR si SRTv ca urmare a schimbarii modalitatii de finantare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Totodata, PNL a aratat in sesizarea catre CCR ca Guvernul Romaniei a transmis Senatului, in luna martie a acestui an, punctul sau de vedere negativ cu privire la propunerea legislativa criticata, iar  Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din cadrul Senatului a emis, de asemenea, un aviz negativ inca din data de 14 iunie 2016.

PNL a sesizat CCR ca legea in cauza incalca drepturi fundamentale constitutionale si permite ingerinte nepermise ale autoritatilor statului asupra dreptului de asociere, care nu respecta principiul consacrat al proportionalitatii in raport de rigoarea exigentelor indicate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si de Comisia de la Venetia.

"Actuala lege a SRR si SRTV reprezinta o sfidare si o incalcare a drepturilor cetatenilor romani din strainatate, drepturi recunoscute acestora inca din anul 1994 de la adoptarea legii initiale. PNL a subliniat in sesizarea adresata CCR ca noua lege anuleaza practic obligatia constitutionala a statului roman de a sprijini intarirea legaturilor cu romanii din afara granitelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios. Astfel, prin noua lege, s-a abrogat in integralitate norma (art.42) care prevedea finantarea producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, blocand astfel activitatea Radio Romania International si TVR International. In schimb, din fondurile alocate celor doua societati de la bugetul de stat, vor fi finantate si emisiunile in limbile minoritatilor nationale. Concomitent, noua lege exclude de la finantare achizitia de licente, productia si difuzarea evenimentelor de importanta majora cu caracter cultural, artistic si sportiv, interne sau internationale (de genul competitiilor sportive internationale, concursuri si festivaluri nationale si internationale), aducand astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetatenilor romani" se arata in comunicat.

"PNL a avertizat inca din 2016 ca acest act normativ este unul neconstitutional, o masura oportunista si politicianista a PSD, menita sa-si extinda si mai mult influenta si controlul asupra radioului si televiziunii publice. Printre alte modificari, separarea functiilor de presedinte-director general, PSD urmareste de fapt sa scoata de sub controlul Parlamentului functia executiva, punand-o in sarcina unui director general care va avea majoritatea atributiilor executive, derobat de orice raspundere fata de Parlament, in timp ce Consiliul de Administratie va avea un rol pur decorativ. De asemenea, proiectul de lege a urmarit in 2017 schimbarea componentei consiliilor de administratie ale SRR si SRTV, astfel incat acestea sa nu-si mai incheie mandatul la termen, ci mult mai devreme si sa dispuna de o majoritate confortabila, conform algoritmului politic stabilit de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016" continua acestia.

Vezi aici documentul cu sesizarea
Vezi aici legea de modificare in forma trimisa la promulgare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1483 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by