VIDEO Klaus Iohannis, mesaj in Parlament: Marile demonstratii din februarie au exprimat angajamentul unei noi generatii pentru libertate, stat de drept si democratie / Pentru Romania nu exista alta optiune decat dezvoltarea in cadrul UE

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 9 mai 2017, 8:33 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, intr-un mesaj adresat Parlamentului cu prilejul sarbatoririi Zilei Europei si a 140 de ani de la Proclamarea Independentei de Stat a Romaniei, ca "beneficiile aderarii la marea familie europeana sunt indiscutabile si sunt greu de contestat chiar si de cele mai eurosceptice voci", iar "pentru Romania nu exista alta optiune decat dezvoltarea in cadrul UE". Seful statului a tinut sa le transmita parlamentarilor ca "O democratie nu poate fi functionala fara un Parlament puternic", iar "misiunea dumneavoastra e una esentiala pentru progresul tarii". De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat in fata parlamentarilor ca "Marile demonstratii din februarie au exprimat angajamentul unei noi generatii de a reincarca notiunile de stat de drept si democratie."

Seful statului a adaugat ca "Romania sustine in mod ferm aprofundarea integrarii europene. Obiectivul Romaniei este acela de a fi alaturi de acele state membre care actioneaza in directia consolidarii Uniunii Europene. Cu cat vom fi mai aproape de acest nucleu de state, cu atat vom putea conta mai mult in procesul decizional european, cu atat vom avea mai multe sanse de dezvoltare. In acest context, este in interesul nostru ca procesul de adancire a integrarii europene sa continue. Aderarea Romaniei la Zona Euro, cat mai curand posibil, atunci cand toate conditiile vor fi indeplinite, este un pas esential, in opinia mea, pentru consolidarea rolului Romaniei la nivel european."

El le-a atras atentia parlamentarilor ca au "responsabilitatea si capacitatea de a restabili increderea cetatenilor in Parlament, aceasta institutie fundamentala a democratiei. Aveti responsabilitatea si va rog sa o exercitati!"

Discursul lui Klaus Iohannis:
Discursul integral al sefului statului (sursa: Administratia Prezidentiala):


Domnule Presedinte al Senatului,
Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,
Onorati membri ai Guvernului,
Doamnelor si domnilor parlamentari,
Excelentele voastre doamnelor si domnilor ambasadori,
Stimati invitati,
Doamnelor si domnilor,

9 Mai este o zi cu multiple valente istorice si politice pentru Romania. Aniversam astazi 140 de ani de la declararea Independentei de Stat si celebram, in acelasi timp, Ziua Europei. Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru a rememora evenimente, ci, mai ales, pentru a starui mai mult asupra semnificatiilor lor.
Am dorit sa ma adresez astazi Parlamentului pentru ca aici este forul suprem de reprezentare si dezbatere, cel mai potrivit loc in care sa vorbim despre responsabilitatea de a intelege resorturile prin care, in perioade dificile din trecut, Romania a progresat si s-a modernizat.

Din aceasta perspectiva, faptele celor care au pregatit politic Independenta Romaniei, precum si memoria celor care s-au sacrificat pentru ea ne fac cu atat mai constienti de raspunderea si datoria care, peste secole, ne revin noua.

Doamnelor si domnilor,

Obtinerea Independentei probeaza viziunea patriotica a Principelui Carol si determinarea politica a Guvernului condus de Ion C. Bratianu. Ea a fost expresia consensului politic si a sprijinului popular, o dovada a conlucrarii dintre autoritatile statului si toate corpurile societatii.

In final, Independenta s-a consfintit prin eforturile diplomatice ale politicienilor care au reprezentat Romania la Congresul de Pace de la Berlin.

Insa Independenta Romaniei a fost consolidata si printr-o modernizare constitutionala, legislativa, institutionala si economica, pe parcursul catorva decenii. In tot acest proces, responsabilitatea si angajamentul fortelor politice spre un progres de factura europeana au jucat un rol extrem de important.

Realizarile istorice din 1848, 1859, 1877 si, apoi, din 1918 demonstreaza ca politica adevarata presupune urmarirea staruitoare, uneori pe parcursul multor ani, a obiectivelor nationale.

Mesajul faptelor exceptionale ale inaintasilor nostri este ca un proiect de tara, construit in jurul marilor valori nationale, are nevoie de clarviziunea clasei politice, dar si de coeziune dintre aceasta si societate.
Independenta si Marea Unire, cei doi piloni istorici fundamentali ai existentei si dezvoltarii Romaniei moderne, precum si, mai recent, integrarea europeana si euroatlantica ne arata ca atingerea obiectivelor noastre fundamentale nu se poate realiza fara participarea activa a Romaniei la procesele politice europene si internationale.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Proclamatia de Independenta a fost actul de responsabilitate si angajament al alesilor, pentru ca aceasta este menirea reprezentantilor legitimi ai oamenilor, de a urmari, cu intelepciune, interesul pe termen lung al tarii.
Astazi, ca si in trecut, mai degraba decat declaratiile politice solemne, pe cetateni ii intereseaza modul in care actiunile autoritatilor ori institutiilor publice sunt benefice vietii lor si viitorului copiilor lor.

O democratie autentica nu poate fi functionala fara un Parlament puternic. Iar o Romanie moderna nu se poate dezvolta fara un cadru legislativ coerent. Asadar, misiunea dumneavoastra este una esentiala pentru progresul tarii, pentru ca de indeplinirea ei depind performanta si stabilitatea arhitecturii institutionale a statului.
Romania a avut la momentul declararii Independentei o clasa politica formata din oameni care au propus tarii proiecte si tinte ambitioase, importante.

A stat in puterea generatiei de la 1848 sa faca primii pasi spre modernizarea Romaniei. A fost in sarcina urmasilor pasoptistilor sa duca mai departe idealurile independentei si unitatii nationale si sa le indeplineasca.
A stat in sacrificiul tinerilor din 1989 schimbarea drumului Romaniei spre un parcurs democratic, urmat apoi de un puternic angajament pro-european si pro-Nord-Atlantic.

La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, marile demonstratii din luna februarie a acestui an au exprimat angajamentul unei noi generatii de a reincarca in continut si semnificatie notiunile de libertate, stat de drept si democratie.


De-a lungul istoriei, romanii au aratat in diverse feluri directia si valorile la care vor sa adere. Este rolul clasei politice sa auda si sa inteleaga vocile lor, precum si sa le fructifice printr-o relatie de incredere intre politicieni, institutii si cetateni, demna de statutul european al Romaniei.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Ca in fiecare an, la 9 Mai sarbatorim si Ziua Europei, ziua in care a luat nastere proiectul european in urma cu 67 de ani.

Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, prezenta la acea data - 9 mai 1950 - propunerea sa privind crearea unei Europe unite, indispensabile pentru mentinerea unor relatii pasnice intre statele de pe continentul european.

De atunci si pana acum, proiectul european a facut pasi extrem de importanti, continuand sa se dezvolte si devenind un spatiu de pace, democratie, libertate, prosperitate si solidaritate intre statele membre.
Pentru toate acestea, in numele Romaniei, ma bucur sa salut in aceasta zi speciala victoria recenta a valorilor si angajamentului european in tara lui Robert Schuman.

Aniversam anul acesta si un deceniu de la momentul istoric in care Romania a aderat la Uniunea Europeana.
Sunt, asadar, 10 ani de cand ne bucuram de avantajele statutului de tara membra a Uniunii, 10 ani de cand Romania a devenit parte a procesului decizional la nivel european.

Beneficiile aderarii la marea familie europeana sunt indiscutabile si sunt greu de contestat chiar si de cele mai eurosceptice voci.


Cifrele vorbesc de la sine si nu pot fi ignorate: cresterea consistenta a Produsului Intern Brut, dublarea valorii exporturilor, cresteri semnificative ale castigului salarial mediu, a valorii adaugate brute in economie, industrie si servicii, in ciuda crizei economice care s-a interpus.

Mai mult, Romania este un beneficiar net de fonduri europene. Intre 1 ianuarie 2007 si 28 februarie 2017, diferenta dintre fondurile pe care le-am absorbit si cele pe care le-am platit la bugetul Uniunii este de 27,7 miliarde euro in favoarea Romaniei. Toate acestea s-au reflectat pozitiv in calitatea vietii.

Cu siguranta am fi putut face mai mult in toata aceasta perioada, de la reducerea decalajelor intre regiuni pana la absorbtia efectiva a fondurilor europene si gasirea unor solutii sustenabile care sa diminueze exodul resurselor umane.

Dar nu Uniunea Europeana poarta vina pentru aceste neajunsuri, responsabilitatea este interna si rezida, in principal, in capacitatea limitata a guvernelor noastre de a fructifica la maximum avantajele conferite de statutul de tara membra a Uniunii.

Indiscutabil, pentru Romania nu exista alta optiune decat aceea a dezvoltarii sale in continuare in cadrul unei Uniuni Europene solidare si puternice.


Am amintit succint despre ce a insemnat pentru tara noastra acest ultim deceniu pentru ca trebuie combatute discursurile populiste prin recurgerea la evidente.

Cred, de aceea, ca este necesar sa comunicam frecvent si mai bine ce inseamna concret pentru romani Uniunea Europeana, sa readucem in prim-plan beneficiile, adesea ignorate, pentru ca sunt de la sine intelese, ale faptului ca facem parte din acest mare proiect european.

Ma bucur sa constat ca, la 10 ani de la momentul aderarii noastre la Uniunea Europeana, romanii au ramas profund atasati valorilor care definesc Uniunea si sunt determinati sa duca mai departe procesul de integrare europeana.


Avem de trecut insa peste unele bariere la nivel intern, care ne impiedica sa ne manifestam pe masura capacitatii noastre nationale si ne constrang in mod injust sa ne auto-caracterizam ca un stat de rangul doi in Uniunea Europeana. Trebuie sa depasim aceasta perceptie si aceste prejudecati. Nu suntem un stat de rangul doi in Uniunea Europeana!

Doamnelor si domnilor,

Ne dorim sa facem parte dintr-o Uniune care respecta si garanteaza, in mod consecvent, valorile si principiile care au asigurat, de-a lungul timpului, fundamentul constructiei europene, o Uniune capabila sa genereze rezultate concrete pe marile teme de interes direct pentru cetatenii sai.

Astazi, cand suntem in plin proces de redefinire a proiectului european, constatam ca aceste valori si principii isi pastreaza in totalitate valabilitatea.

Este interesul major al Romaniei de a fi parte a unei astfel de Uniuni, aflate in deplin acord cu principiile sale constitutive.

O astfel de Uniune poate face fata cu succes provocarilor actuale si viitoare si poate garanta perspective mai bune de dezvoltare a statelor membre si cetatenilor sai, in comparatie cu o Europa fragmentata, divizata in mod artificial.

Romania sustine in mod ferm aprofundarea integrarii europene. Obiectivul Romaniei este acela de a fi alaturi de acele state membre care actioneaza in directia consolidarii Uniunii Europene. Cu cat vom fi mai aproape de acest nucleu de state, cu atat vom putea conta mai mult in procesul decizional european, cu atat vom avea mai multe sanse de dezvoltare.

In acest context, este in interesul nostru ca procesul de adancire a integrarii europene sa continue. Aderarea Romaniei la Zona Euro, cat mai curand posibil, atunci cand toate conditiile vor fi indeplinite, este un pas esential, in opinia mea, pentru consolidarea rolului Romaniei la nivel european.

Totodata, asa cum ne arata exemplul altor tari, convergenta economica va avea de castigat, atat prin pregatirea necesara adoptarii monedei comune, dar si dupa acest moment.

De asemenea, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen va aduce plusvaloare nu numai pentru romani, dar si pentru intregul spatiu de libera circulatie din Uniune.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Celebram astazi un arc peste timp - 140 de ani de la declararea Independentei de Stat si sarbatorirea Zilei Europei - intr-un context complicat pentru continentul nostru. Traim intr-una dintre acele perioade istorice la care, peste ani, urmasii vor privi inapoi si vor judeca daca noi, oameni de stat si politicieni, am inteles corect directia spre care sa ducem tara, sau am ratat un moment important pentru viitorul natiunii.

Am tinut sa evoc in fata dumneavoastra semnificatia Zilei Independentei de Stat a Romaniei si a Zilei Europei pentru ca ceea ce defineste un popor si taria clasei sale politice sunt valorile la care adera, proiectele pe care si le propune si pe care le aduce la indeplinire.

Ziua de astazi marcheaza cele doua repere fundamentale pentru noi: construirea unui stat roman puternic si integrarea in Uniunea Europeana.

Lectiile trecutului ne arata fara echivoc ca tara noastra s-a dezvoltat doar cand s-a asociat proceselor politice progresiste europene si atunci cand politicienii ce au avut viziune au pus proiectele nationale deasupra intereselor partizane.

Astazi, mai mult decat oricand, cred ca Romania trebuie sa afirme, tare si raspicat, ca locul sau este in continuare in randul democratiilor europene consolidate, in care sunt respectate drepturile civice, iar legea este egala pentru toti.

Actualul context regional si international poate fi o oportunitate pentru ca Romania sa demonstreze ca este o natiune puternica si are o clasa politica matura, capabila sa garanteze siguranta si prosperitatea cetatenilor. Daca ne ridicam sau nu la inaltimea acestui moment, depinde numai de noi.

Dumneavoastra, doamnelor si domnilor senatori si deputati, va revine un rol esential. Puneti pe agenda legi cu un impact major asupra viitorului romanilor.

Nu va ganditi doar la beneficiile pe care unele masuri le au acum, nu va ganditi doar la un castig electoral de moment!

Intrebati-va cum va arata Romania in cinci ani, in zece ani, cu legile pe care le adoptati dumneavoastra acum.
Intrebati-va daca in anii urmatori Romania va deveni mai puternica sau daca, dimpotriva, va fi slabita de impactul legilor votate de dumneavoastra.

Aveti responsabilitatea si capacitatea de a restabili increderea cetatenilor in Parlament, aceasta institutie fundamentala a democratiei. Aveti responsabilitatea si va rog sa o exercitati!


Va chem sa faceti din aceasta un obiectiv politic demn de Centenarul comemorarii eroilor Marelui Razboi si aniversarea Marii Uniri.

Centenarul este nu doar un moment de sarbatoare, un prilej de acordare de medalii si distinctii, ci oportunitatea de a ne mobiliza toate energiile in favoarea unor fapte, nu unor vorbe goale. Nu prin declaratii demagogice, ci prin proiecte concrete si importante pentru viitor sa reconstruim coeziunea dintre societate si clasa politica.

Cum facem ca Romania sa beneficieze de prosperitate pe termen lung, care sa insemne cresterea nivelului de trai, fara vulnerabilitati majore pentru urmatorii ani?

Care sunt mecanismele pentru consolidarea unui stat de drept functional? Care trebuie sa fie rolul definitoriu al Romaniei pe scena europeana?

Cu putin timp inaintea aniversarii Centenarului Marii Uniri si in anul aniversarii a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania asteapta de la elitele sale un raspuns adecvat la aceste intrebari.

Va propun ca, asumandu-ne importantele invataminte ale trecutului, cat si mesajul preocupat, atent si activ al societatii romanesti, sa facem din angajamentul european al Romaniei cel mai durabil monument al independentei si unirii nationale!

La multi ani, Romania!
La multi ani, Europa!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5884 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Sper (Marţi, 9 mai 2017, 9:10)

  Radu I [utilizator]

  ...că se va folosi de prilej, domnul Președinte, să le adreseze și un îndemn de a face legi pentru țară, în interesul cetățenilor care i-au trimis acolo, și nu pentru găștile lor de profitori penali (pușcăriași, pușcăriabili) care le ocupă tot timpul, de patru luni încoace.
 • +1 (9 voturi)    
  HA!!! (Marţi, 9 mai 2017, 12:31)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  " La multi ani, Romania, La multi ani, Europa! "

  Referendum pentru gratieri , amnistii si legi cu dedicatie pentru jigodii penale ?!?!?!

  " La anul si .... La multi ani ! "

  Iar a ratat robotelul ocazia ...

  :(

  #PARLAMENT_PENAL_MARS_LA_TRIBUNAL_!!!!!!!!

  #NU_SCAPATI_!!!!!!!!

  #INSIST_!!!!!!!!!!!!!!

  #REZIST_!!!!!
  • 0 (6 voturi)    
   NU , (Marţi, 9 mai 2017, 13:54)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   cel mai bine ar fi daca domnul Johannis ar declansa un referendum pentru schimbarea actualului sistem , respectiv Romania sa aiba un sistem de democrarie directa si atunci nu am mai avea pe cine sa dam vina , cum voteaza intr-o anumita problema cei care sunt interesati asa ramane . Ma repet , eu sunt un admirator al sistemului democratic din Elvetia .
 • +4 (8 voturi)    
  Or fi ieșit iar mistreții din sala? (Marţi, 9 mai 2017, 12:44)

  mr_mojo [utilizator]

  Ori și-au băgat râturile în pământ de data asta?
 • -6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 mai 2017, 12:44)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  PAI (Marţi, 9 mai 2017, 14:02)

  CalmArius [anonim]

  ...REVINE ibsesiv la februarie...CRede cumva ca fost o mare bravura!?
  Copil mare !!
 • 0 (4 voturi)    
  Nedumerire (Marţi, 9 mai 2017, 16:03)

  CalinMircea [utilizator]

  Cum să zici că a fost un angajament pentru libertate și democrație când se striga pentru pușcărie și împotriva libertății, se promovau concepte de ev mediu(vezi "Hoții la pușcărie") , se contestau alegerile democratice, se dorea cenzura liberei exprimări!!! Mesaje mai retrograde nu cred că au existat undeva în lume în ultima sută de ani. Și să lauzi așa ceva arată clar modul de gândire stalinist care prinde tot mai mult pe la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  sincer (Marţi, 9 mai 2017, 20:17)

  revo [utilizator]

  credeam ca e bolnav, dus la tratament, in secret, pe undeva prin lumea buna... chiar ma intrebam daca n-o fi murit cumva si astia inca nu anunta, ca sa poata sa-si regleze treburile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by