ALDE anunta intr-un comunicat de presa ca nu va merge la consultarile de la Cotroceni, invocand aceleasi motive ca PSD. Formatiunea condusa de Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin afirma ca invitatia presedintelui este "prematura" si ca trebuie urmata calea "indicata de Constitutie".

HotNews.roFoto: Hotnews

Comunicatul ALDE:

"ALDE a luat act de invitatia domnului presedinte Klaus Iohannis de a participa maine, 14 decembrie, la consultari in vederea formarii Guvernului. ALDE apreciaza initiativa presedintelui, dar o socoteste prematura. ALDE considera ca cea mai inteleapta cale de urmat acum este chiar cea indicata de textul Constitutiei.Odata cu validarea noului Parlament la inceputul saptamanii viitoare, va reiesi clar daca un partid politic va detine majoritatea absoluta a mandatelor sau daca o alianta de partide va constitui in mod evident o asemenea majoritate. In ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coalitie vor avea misiunea constitutionala, precizata de Decizia 80/2014 a Curtii Constitutionale, de a indica presedintelui numele candidatului pentru functia de prim -ministru ('Presedintele Romaniei, neputand avea rol de decident in aceasta procedura, ci de arbitru si mediator intre fortele politice, are doar competenta de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianta politica sau partidul politic care detine majoritatea absoluta a mandatelor parlamentare').

Cum respectul fata de proceduri este o conditie obligatorie a calitatii regimului democratic, reprezentantii ALDE vor raspunde cu maxima solicitudine invitatiei presedintelui Romaniei de a participa la consultari in vederea formarii noului Guvern dupa convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputatilor si senatorilor si constituirea unei majoritati absolute fie de catre un singur partid, fie de catre o alianta de partide."

Liviu Dragnea a anuntat marti ca nu va merge la consultari la Palatul Cotroceni, intrucat invitatia presedintelui Klaus Iohannis ar fi fundamentata pe un articol gresit din Constitutia Romaniei.

"M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza art. 85, alineatul 1, din Constitutie care prevede: 'presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de o emitere a unui decret. Consultarile se pot face doar in baza art. 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar. De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care maine, cand ar fi consultarile, nu sunt parlamentare si ma refer la USR si la PMP. Maine este in functiune actualul Parlament. Deci, am discutat in partid aceasta invitatie, cred ca presedintele ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitatiei pe baza art. 85 din Constitutie. Nu putem merge la aceste consultari pentru ca, asa cum am spus in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete prevederile constitutionale. Nu mergem la consultari pentru a face exercitii de imaginatie", a spus Dragnea, la sediul PSD.