Premierul Dacian Ciolos a oferit, luni, o sa traditionala primita de la presedintele Mongoliei unei ferme de langa Cluj-Napoca, unde se organizeaza si cursuri de terapie asistata cu animale si care este administrata de un fost coleg de facultate, scrie News.ro. Primul ministru a primit, in schimb, un arc cu sageti, pe care l-a lasat la Cluj, spunand ca se va intoarce pentru a exersa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacian Ciolos a primit saua de la presedintele Mongoliei la un summit al Uniunii Europene si a decis sa o doneze fermei "Descopera natura" din Cluj, administrata de Mugur Pop, un fost coleg de facultate al premierului.

"Acum cateva saptamani am participat la summitul Uniunii Europene in Asia. Acolo, presedintele Mongoliei a dat, mai mult sau mai putin simbolic, cate un cal si o sa fiecarui sef de delegatie. El ne-a spus ca ni le da pe bune. Nu se punea problema sa aducem calul pentru ca era foarte costisitor si animalul e bine sa traiasca in mediul in care s-a nascut, dar mi s-a parut interesanta ideea de a aduce saua, pentru ca este un model diferit fata de ce gasim la noi. Nu am vrut sa o aduc doar ca sa stea intr-un birou sau depozit de la Guvern si m-am gandit la Mugur Pop, un prieten din studentie. Ii cunosteam preocuparile, stiam proiectul, stiam ca lucreaza cu copii si cu copii cu dizabilitati si mi s-a parut ca e cel mai bun loc pentru aceasta sa. Am decis sa o donez pentru acest proiect si cred ca e modalitatea cea mai buna de a pune in valoare un obiect utilitar, dar si un obiect de arta. E o sa traditional specific mongola si mi s-a parut un model mai simplu, dar foarte bun pentru copii si am profitat de ocazie pentru a o aduce aici", a afirmat Dacian Ciolos.

La ferma de animale clujeana se organizeaza cursuri de calarie, dar si sedinte de terapie asistata cu animale.

La randul sau, Dacian Ciolos a primit un arc cu sageti, pe care insa l-a lasat la ferma, promitand ca se va mai intoarce pentru a exersa: "Arcul l-am primit cadou. Eu apreciez la Mugur ca partea aceasta traditionala privind radacinile dacice ale Romaniei nu s-au oprit la studiu teoretic, ci el a pus in practica valorile pe care le promovau dacii. Sunt multe activitati aici care dezvolta abilitati, asa cum e si tirul cu arcul. Abia astept sa ma mai antrenez si eu impreuna cu Mugur", a mai spus Ciolos.

Premierul a atras atentia ca modul in care societatea trateaza animalele este un semn al gradului de evolutie si a explicat ca pentru a scadea numarul de agresiuni asupra animalelor este nevoie de educatie, nu neaparat de pedepse mai aspre.

"S-a dezvoltat in societatea moderna foarte mult latura utilitarista a animalului, in timp ce animalul este o parte a mediului, iar un mediu fara echilibru ne creeaza probleme. Suferim si noi, intr-un fel sau altul. Recastigarea relatiei intre om si animal inseamna reintelegerea armoniei. [...] din punctul acesta de vedere, o societate isi demonstreaza gradul de evolutie si prin modul in care trateaza animalele. Nu pentru ca fac scandal asociatiile de protectie a animalelor, ci pentru ca ar trebui sa fie firesc. Cred ca trebuie sa investim in educatie, pentru ca pedeaspsa, daca vorbim despre generatii care nu au crescut cu animale, nu o sa facem decat sa crestem tensiunea intre om si mediul inconjurator. Cred ca trebuie sa investim mai mult in educatie, adica exact ce se face aici", incheiat Dacian Ciolos.