Tariceanu vrea ca partidele sa semneze un acord care sa prevada ca viitorul Guvern va fi format "cu precadere din parlamentari"
"Pentru a opri deteriorarea regimului democratic şi a restaura pe deplin funcţionarea constituţională a democraţiei reprezentative, propun ca ALDE să lanseze un acord, ce va fi semnat de toate forţele care susţin democraţia şi respectarea voinţei românilor. Partidele semnatare cad de acord asupra următoarelor principii şi urmează să se angajeze în acţiunea lor viitoare după cum urmează: după alegerile din 11 decembrie, guvernul va fi format în Parlament, subliniez, nu în altă parte, şi cu precădere din parlamentari, pentru că au capacitatea democratică de a conduce politica internă şi externă şi de a administra treburile politice doar oamenii politici care au stat în faţa cetăţenilor pentru a le cere în mod transparent votul de încredere. Niciun ministru nu îşi poate exercita legitim mandatul în afara controlului cetăţenesc şi a responsabilităţii politice pe care acest control o implică", a declarat vineri Tăriceanu, la Liga Aleşilor Locali ai ALDE.
Potrivit liderului ALDE, acordul ar urma să precizeze şi faptul că articolul 103 din Constituţie nu poate fi înţeles în cheie democratică decât în sensul "în care partidul care a obţinut majoritatea absolută ori partidele care formează împreună majoritatea absolută într-o alianţă explicită şi publică (...) vor recomanda preşedintelui României candidatul pentru funcţia de prim-ministru".
"Orice desemnare arbitrară a unui candidat din afara Parlamentului sau din rândurile unui partid parlamentar care nu poate proba o majoritate absolută în momentul consultărilor pentru formarea guvernului va fi considerată neconstituţională şi va fi tratată ca atare", a subliniat liderul ALDE.
Acordul ar urma să prevadă şi interdicţia constituirii de alianţe cu partidele anti-sistem: "Nu vor fi încheiate alianţe pre-electorale sau post-electorale şi, după exemplul Parlamentului European, (...) va fi exclusă orice formă de colaborare parlamentară cu partide anti-sistem, de factură populistă, care au denigrat programatic instituţiile democratice naţionale, Parlament, partide şi au promovat sistematic neîncrederea în clasa politică, în reprezentanţii aleşi ai naţiunii şi ai comunităţilor locale. Ar fi bine ca măcar acum să nu ne jucăm cu democraţia şi să nu închidem ochii în faţa abuzurilor", a mai afirmat Tariceanu.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Tarniceanu si ALDE vrea o oligarhie cu rol de legislativ si executiv in acelasi timp care sa elimine rolul presedintelui - ales direct de popor - de desemnare a unui prim-ministru. Principiului separari puterilor in stat e unul din fundamentele statului democrat, si ALDE vrea sa-l arunce la gunoi.
Dupa atatea voturi de acordare a imunitatii penale, de unde a scos Tariceanu ca parlamentarii sunt sub control cetatenesc? Tariceanu vrea sa scoata si guvernul de sub control cetatenesc prin acordarea imunitatii penale.
Hai marsh la parnaie bai borfasule.
Voi ati votat impotriva urmaririi penale pentru Oprea, care a ucis un om facnd abuz in serviciu.
---
acordul ar urma să precizeze şi faptul că articolul 103 din Constituţie nu poate fi înţeles în cheie democratică decât în sensul "în care partidul care a obţinut majoritatea absolută ori partidele care formează împreună majoritatea absolută într-o alianţă explicită şi publică (...) vor recomanda preşedintelui României candidatul pentru funcţia de prim-ministru"
---
Nu BORFASULE!!! Constitutia spune altceva:
ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Presedintele consulta partidul care are peste 50% in parlament, iar daca nu exista asa ceva, consulta toate partidele.
In urma consultarilor propune pe cine vrea EL. Este apanajul presedintelui conform consitutiei.
Bai porcule, tu incerci sa uzurpi puterile Statului Roman, incerci sa furi prerogative ale Presedintelui.
Bai, marsh pa inchisoare borfasule!
In loc de 600 de voturi ale parlamentarilor mafioti, putem avea cel putin cateva mii de voturi pentru oricare subiect, pentru oricare initiativa, din oricare domeniu. Cu adevarat putem beneficia de expertiza fiecaruia dintre noi. Zic eu mii de voturi, dar pe subiectele importante, se vor implica sute de mii sau milioane de cetateni.
In plus o cheltuiala imensa cu parlamentul, va fi inlocuita cu o alta cheltuiala, mult mai utila societatii, respectiv reteaua si echipamentele democratiei si administratiei. Si alt mare avantaj este lovitura data coruptiei parlamentare.
Ganditi-va la toate implicatiile pozitive, mult mai multe decat pot eu prezenta intr-un comentariu. Trebuie sa inlocuim cat mai repede democratia parlamentara cu cea electronica.
Sunt de acord că soluția unei probleme cu care se confruntă o anumită comunitate poate fi extrasă din creuzetul eforturilor intelectuale ale ”unui grup de experți” reprezentativi pentru domeniul în cauză.
Sunt de acord că aceste eforturi pot fi coordonate de către un Project Manager de bună credință care, folosind un software minunat, să fie capabil să catalizeze dialogurile și să decanteze în timp util și on-line respectiva mirabilă soluție.
Totuși, a selecta expertizele veritabile și de bună-credință dintre milioanele de păreri care vor inunda discuția respectivă (așa cum un tsunami inundă cu mizerii plajele populate cu turiști inocenți, ucigându-i), ar fi ca una dintre muncile lui Hercule - curățarea grajdurilor lui Augias.
Mai mult de jumatate dintre cei cu drept de vot, nu fac parte dintr-un partid si nici nu sunt de acord cu un "program" anume. Adica nu sunt reprezentati.
ALDE a devenit un fel de reciclator de penali (nici PMP nu pare departe), sper sa nu ajunga la guvernare in actuala formula, mai ales cand liderii partidului nu se jeneaza sa scoata la mezat locurile pe liste si sa introduca in criteriile de selectie donarea unor sume foarte mari (in clar, locurile se vand, au acces la ele cei dispusi sa scoata portofelul).
O majoritate parlamentara se formeaza pentru a propune un program de guvernare, in teorie spre binele intregii natiuni.
Cei pusi sa aplice politica decisa, sa eecute actul guvernarii, trebuie sa fie oameni integri, competenti si foarte muncitori, capabili sa obtina cele mai bune rezultate, pentru binele tarii.
Ori pretentia dlui Tariceanu, absurda, ar fi ca doar in partidele unei majoritati s-ar putea gasi astfel de oameni, e ridicol ca idee.
El pune interesul politicienilor, de a exercita actul de guvernare, deasupra interesului general public.
Daca are de ales intre un om competent si un politician de-al sau, Tariceanu alege imediat politicianul.
O majoritate parlamentara, oricare ar fi ea, are obligatia morala de a alege membrii Guvernului dintre cei mai buni candidati din tara dispusi sa lucreze pentru natiunea romana.
Constitutia e foarte clara, electoratul trimite alesii doar in Parlament, nu in Guvern, iar parlamentarii au libertatea sa numeasca in Guvern cetateni care nu fac parte din partide, electoratul nu e parte la acest proces de instalare a Executivului.
Functia de parlamentar nu include automat drept la guvernare sau vreun privilegiu legat de Guvern.
Tariceanu nu are nici un drept legal al interpretarii Constitutiei, nu e clar despre ce "cheie democratica" vorbeste, e inca o manipulare numita pompos "declaratie politica".
Asa om prost ca asta, rara mai intalnesti!!! :))
Aceeasi prostie pe care au facut-o ca usl si nu au mai putut-o desface ca partide separate!!
aia cu procentul necesar pentru cvorum!!!
Frate ce m-au distrat atunci: mai intai s-au asigurat ca presedintele lor nu va fi dat asa usor jos, dar nu s-au asteptat sa fie pacaliti cu propria lor lege de cel pe care au vrut sa il inlocuiasca!!! :))
tare slabi sunt acesti parlamentari: ne trebuiesc unii mai buni!
"care au denigrat programatic instituţiile democratice NATIONALE" Adica, printre altele, DNA. Directia NATIONALA Anticoruptie. Deci ALDE, PSD, PMP nu vor intra in aliente. Si, ca sa fie totul clar si sigur, nu vor intra nici in Parlament. Vor semna declaratia asta si, pe cale de consecinta, ele si toti borfasii din randurile lor, nu vor candida.
Văd că disperarea e mare în a prelua controlul.
Democrația funcționează doar în societăți educate. Cum la noi educația e în cădere acest lucru se reflectă și în cei care ajung în parlament, prin votul prostimii. Nu e de ajuns că ajung în parlament semi-analfabeți, mai trebuie să ajungă și în guvern, în loc să fie numite persoane competente, care oricum au doar rolul de executanți.
Din pacate s-ar putea sa vedem o chestie de-asta
Ori in legislativ ori in executiv.
Chiar ar fi bine ca ministrii sa nu fie nici parlamentari, nici oameni de partid. E suficent ca premierul, impreuna cu majoritatea parlamentara care il sustine, sa porte pe umeri repsonsabilitatea politica. Ministrii ar face bine sa fie specilisti in domeniile in care sunt investiti, tehnocrati.
au luat aproape toate drepturile presedntelui...
acum vor sa nu se mai poata guvern de tehnocrati... a vazut ca sunt mai buni ca ei si vrea cu orice pret sa-i elimine!
traiasca "democratia" tariceniana...
Atunci cand un partid ,,liberal tradator” ca al lui Tariceanu, in cazul cel mai rau pentru romani, intra in parlament, oricum va avea numai cu 5% sau ceva peste !!.
In acest caz , inseamna ca orice ministru al sau, indiferent cati de multi ministrii acorda PSD-ul pentru ALDE, nu are mai mult de 5% legitimitate electorala !.
Pentru a fi un membru de partid, mai legitim democratic fata de orice ministru tehnocrat, trebuie ca acel partid sa obtina cel putin 50% din voturi!!. Deci habar nu are ce inseamna democratia domnul Tariceanu ! Sau mai degraba se preface ca nu stie, fanariotul !!
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!
Propun tragerea la raspundere a dlui Tariceanu pentru tot ce a facut in perioada cat a fost prim ministru(restul il face DNA)
Principiile democartice pe care le invoca "fotomodelul de la Apaca" reclama un Parlament de 300 de alesi, conform referendumului.
Asa ca aceasta clica de impostori democratici sa nu mai invoce legile democratiei numai cand le convine lor.
"guvernul va fi format ... cu precădere din parlamentari, pentru că au capacitatea democratică de a conduce politica internă şi externă şi de a administra treburile politice doar oamenii politici care au stat în faţa cetăţenilor pentru a le cere în mod transparent votul de încredere. Niciun ministru nu îşi poate exercita legitim mandatul în afara controlului cetăţenesc şi a responsabilităţii politice pe care acest control o implică"
Omul e nebun. Urmeaza sa spuna ca si Judecatorii nu pot fi numiti decat din randurile alesilor, iar Parlamentul - pentru ca sunt alesi - are dreptate in orice privinta. Si imunitate.
Delir complet. Rapire completa a definitiei Guvernului. Astfel orice sculer matriter este bine pregatit sa conduca executiv Ministerul Sanatatii, orice "ales" cu 4 clase este prezumat calificat sa conduca Armata Romana.
INCREDIBIL !!!