ALDE a propus marti ca toti parlamentarii sa isi dea demisia inainte de finalizarea mandatului, pentru ca alegerile parlamentare sa se poata desfasura in octombrie sau noiembrie, copresedintele ALDE Daniel Constantin precizand ca prim-ministrul a prezentat liderilor partidelor doua variante de data a legerilor - 4 si 11 decembrie - care sunt, in opinia sa, "proaste", transmite News.ro.

Daniel Constantin si Calin Popescu TariceanuFoto: Facebook - Daniel Constantin

Constantin a precizat ca partidele au primit un material de la guvern, in care sunt propuse doua date pentru organizarea alegerilor parlamentare, pe 4 si 11 decembrie.

"Ambele variante sunt proaste, pentru ca pe 1 decembrie este ziua nationala si apoi urmeaza o sarbatoare mare, iar prezenta la vot va fi redusa. Pe de alta parte, pe 11 decembrie este posibil sa fie vreme dificila", a spus copresedintele ALDE.

In opinia ALDE, concluzia la care s-a ajuns este ca cea mai buna solutie, identificata cu ceva timp in urma, pentru a se organiza alegeri in conditii decente, este ca acestea sa aiba loc in lunile octombrie sau noiembrie pentru ca participarea la vot sa fie cat mai numeroasa.

"Solutia ar fi un acord intre toate partidele pentru organizarea de alegeri anticipate, mai devreme, in octombrie sau noiembrie. Pentru asta, toti parlamentarii trebuie sa isi dea demisia mai devreme. Parlamentarii ALDE, toti, sunt gata sa isi dea demisia", a spus acesta.

Intrebat daca este dispus sa isi dea demisia din Parlament, celalalt copresedinte al ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a aratat ca, printr-un gest individual, nu se rezolva problema si ca acest lucru trebuie convenit.

"Constatam ca data alegerilor se decaleaza permanent pentru a fi organizate in ianuarie, februarie, atunci cand sunt cele mai proaste conditii meteo. Nu acesta este sensul democratiei, ci o cat mai mare participare la vot", a spus Tariceanu.

El a mentionat ca nu a discutat cu colegii de la PSD pentru ca Liviu Dragnea este in vacanta. "Vom discuta la intoarcerea din vacanta", a spus Tariceanu.

"Daca demisioneaza toti parlamentarii ALDE, nu se rezolva problema. Poate sa isi dea demisia Guvernul. Sunt mai multe solutii pentru a se ajunge la acest lucru", a mai spus Tariceanu, insa colegul sau Constantin a intervenit, precizand ca demisia Guvernului nu rezolva neaparat problema alegerilor anticipate, ci doar un acord intre toate partidele pentru demisia tuturor parlamentarilor din Legislativ.

UPDATE Reactiile partidelor:

  • Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al PNL, pentru News.ro: "S-a ratat un asemenea moment anul trecut in noiembrie cand PNL a propus si celelalte partide, inclusiv Calin Popescu-Tariceanu, au refuzat! Este genul de declaratie care provoaca niste stiri, dar nimic mai mult."
  • Eugen Tomac, presedinte executiv PMP, pentru Mediafax:  "Gogosi electorale.Nu  ne intereseaza agenda politica a domnului Tariceanu, care gandeste si actioneaza asa cum o face tot USL, PSD si PNL. Acesta ar trebui sa fie primul care demisioneaza".
  • Ioan Chelaru (PSD), vicepresedintele Senatului, pentru Mediafax: "Avand in vedere ca mai avem trei luni pana la alegeri, nu cred ca este neaparat utila o asemenea miscare. Am serioase rezerve pentru ca nici partidele nu sunt pregatite si n-o sa convingem parlamentarii aflati la trei-patru luni la sfarsit de mandat ca vrea un partid".