UNPR este un partid cu identitate care trebuie dus, in forma cea mai buna, in viitorul Parlament, iar discutiile cu PNL au fost pe mai multe niveluri, a declarat luni liderul progresistilor, Valeriu Steriu, in acelasi timp in care in Senat se anunta desfiintarea grupului parlamentar al UNPR, dupa ce sase senatori au parasit partidul, patru dintre acestia trecand la PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

El nu a confirmat oficial o viitoare fuziune cu PNL si a aratat ca urmeaza o perioada de discutii in forurile de decizie.

"Am in clipa de fata reconfirmat mandatul colegilor pentru a negocia o forma care sa obtina o maximizare aliniata cu ceea ce UNPR are in clipa de fata in teritoriu. Deci avem structuri si suntem in continuare un partid cladit timp de sase ani, cu identitate, pe care dorim, in forma cea mai buna, sa-l ducem mai departe in viitorul Parlament. Evident, formula cea mai avantajoasa este o alianta si, de ce nu, chiar a merge pe propriile puteri - este si aceasta o varianta pe care o luam in calcul - vom face si sondaje de opinie. Ce as vrea sa se inteleaga este ca, in urma cu 4 ani, decizia de a merge intr-o alianta a fost luata la nivelul lunii septembrie. Suntem la inceputul unei astfel de decizii, evident am tatonat cu partenerii, am avut o reactie din partea PSD, avem o alta invitatie si o reactie din partea PNL, nu sunt singurii parteneri. Analizam si formula de a merge pe propriile picioare, pentru ca partidul din luna martie se afla intr-o dinamica crescatoare si luam si acest aspect in calcul", a spus Steriu, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste varianta unei fuziuni cu liberalii, acesta a aratat ca "inca nu se stiu conditiile" si a recunoscut ca exista in PNL inclusiv dorinta de a nu se merge cu UNPR.

"Inca nu stim conditiile si, evident, pana nu avem conditiile, nu stim despre ce vorbim. Noi am trecut printr-un proces de fuziune, un proces lung - cu PP-DD, incheiat, nu pot spune ca a avut cele mai mari beneficii pentru noi si acest aspect il studiem cu toata responsabilitatea. Discutiile cu cei din PNL au fost pe mai multe niveluri, evident informarile preliminare au fost cu cei din conducerea partidului. Primele discutii au fost legate de aliante, apoi s-a revenit pe discutii de fuziune. Din ce am vazut la ora actuala, si in cadrul PNL exista opinii separate, inclusiv dorinta de a nu se merge cu UNPR, tocmai de aceea spun ca decizia nu o vom lua astazi sau maine sau poimaine. Va fi un proces mai amplu, abia saptamana viitoare liberalii vor avea o sedinta, noi vom avea la randul nostru un Birou Politic National si cred ca abia in urmatoarele saptamani vom avea raspunsul corect despre cum vom merge in aceasta toamna", a spus liderul UNPR.

In ceea ce priveste relatia cu PSD, Steriu a afirmat ca Liviu Dragnea a stiut despre discutiile purtate de UNPR cu alte partide, iar in ultimele luni acordul dintre cele doua formatiuni a fost incalcat "in repetate randuri".

"UNPR este un partid foarte serios, care a demonstrat in cei 6 ani de existenta acest lucru. Am fost parteneri loiali, atat in primii doi ani de guvernare, cat si in urmatorii patru. La fel de seriosi suntem si in negocierile pe care le purtam. In momentul in care avem deschise niste negocieri pe o directie, nu le facem ca sa incurcam cealalta directie. Deci suntem onesti in aceste discutii (n.r. - cu PNL) si chiar as putea spune ca le-am purtat in mod transparent, inclusiv dl Dragnea a fost informat la timp ca sunt deschise, creand in acest moment as putea spune o treaba in premiera - o informare a actualului partener. Acest aspect vine si in urma unor luni dificile, si niste luni de hartuiala, atat pe ce am avut constructie in teritoriu, inainte de alegerile locale si in timpul alegerilor locale, dar si pe ceea ce s-a intamplat in Parlament - faptul ca in ultimele luni, in mod vizibil, acordul nostru a fost incalcat in repetate randuri - cu suficienti de multi parlamentari care au fost ademeniti si care in final au trecut in alta barca", a sustinut Steriu.

El a mentionat ca este foarte putin probabil ca in aceasta saptamana sa existe discutii cu PSD si a adaugat ca nu a existat 'nicio oferta' din partea social-democratilor.

"Si, cum spuneam, noi suntem foarte corecti in negocieri si le purtam intr-o singura directie. Avem foarte multe semne de intrebare si, in acest moment, putem spune ca nu a existat nicio oferta din partea PSD pana in acest moment, dincolo de orice alta declaratie. Singura oferta reala si constructiva este cea din partea PNL, pe care o analizam cu toata seriozitatea, dincolo de varianta de a merge pe propriile picioare, asa cum am facut-o de altfel si in campania de la locale si lucrurile n-au fost deloc rele", a adaugat Steriu.

In ceea ce priveste fondatorul UNPR, Gabriel Oprea, Valeriu Steriu a aratat ca optiunea acestuia a fost luata in discutie.

"Dansul este unul dintre senatori si presedinte fondator, in clipa de fata optiunea dansului a fost evident luata in discutie. Este foarte deschis pentru a gasi forma care sa maximizeze identitatea partidului, deci atat aliante, cat si a merge pe cont propriu si, evident, in momentul in care avem toata discutia aproape de final, tot Biroul Politic National, impreuna cu un comitet executiv, vom lua decizia cum sa mergem", a spus liderul UNPR.